Samenvatting
‘200 creatieve muzikale activiteiten voor coöperatief leren - deel 2, activiteiten voortgezet onderwijs’ is een inspirerend, praktisch, veelzijdig activiteiten boek, bruikbaar voor elke muziekdocent. De muzikale activiteiten in dit boek vertalen een visie op muziekleren gebaseerd op ervaring, activiteit flow, reflectie en muzikale kennis en vaardigheid naar stimulerende en inspirerende muzikale interactie.
Het is geschikt voor voortgezet onderwijs, muziekscholen, opleidingen en nascholingen voor activiteitenbegeleiders en kunstonderwijs, voor koren en ensembles. Overal waar in groepen wordt gewerkt is dit boek handig: voor gewoon plezier in muziek, gerichte muzikale en diepgaande leeractiviteiten, algemene vormende en instrumentale muziekles, het werken met een instrumentaal of vocaal ensemble of muzikale vorming in het kader van een beroepsopleiding. Het kan allemaal gebaseerd worden op en verrijkt worden met de activiteiten in dit boek.
Deel 2 is een uitbreiding van deel 1 (activiteiten voor de basisschool): met meer diepgang, complexiteit en aandacht voor leren en het gebruiken van het notenschrift.
Dit boek bevat een keur aan in de praktijk beproefde activiteiten, die zich eenvoudig tot inspirerende, afwisselende en ook verassende leerlijnen laten samenvoegen. De activiteiten zijn deels voorzien van inhouden op werkkaartjes en speciaal voor dit boek gecomponeerde muzikale contexten in de vorm van gerichte meespeelmuziek. De kaartjes zijn op PDF en de muziek als mp3 te downloaden van www.MusicfromSource.net
Alle activiteiten zijn ook voorzien van instructiekaarten met stappen die door de leerlingen zelf gevolgd kunnen worden. Verschillende indexen maken de activiteiten, de werkkaartjes en de muziek overzichtelijk en ontsluiten zo de rijkdom aan materiaal in de activiteiten.
De index achterin dit boek geeft een overzicht van alle werkvormen en de inbedding in het curriculum, de muziek en de kaartjes. In de inleidende hoofdstukken worden praktische voorbeelden en tips gegeven, bijvoorbeeld over geluidsmanagement, organisatie en het begeleiden van coöperatief leren.
Over de auteur
Dr. Frits Evelein werkte als muziekdocenten in het VO en ongeveer 20 jaar als opleider aan de Universiteit Utrecht en Codarts. Hij volgde opleidingen aan het Zwols en Utrechts conservatorium, studeerde muziekwetenschap en promoveerde in de psychologie. Hij verzorgd trainingen en masterclasses in binnen en buitenland. Tegenwoordig componeert hij Music from Source en ontwikkelt nieuwe vormen van onderwijs gebaseerd op het ontwikkelen van het volledig brein en bewustzijn.
De muziekfragmenten, kaartjes en formulieren bij de activiteiten zijn als download mp3 en pdf’s te verkrijgen via www.musicfromsource.net