€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Je bent niet goed bij je hoofd

Tegen ggz-euthanasie (bij jongeren)

Frans Brinkman • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Kun je meer dood dan levend zijn, stervende, nog voor een ggz-euthanasie-traject begint?
    Bestaat mentale hospitalisatie bij patiënt/cliënt en professional?
    Is het brein van ons of is ons brein de baas?
    Is ggz-euthanasie een theaterstuk, een klassiek drama?

    In Je bent niet goed bij je hoofd – Tegen ggz-euthanasie (bij jongeren) wordt hartgrondig getwijfeld over ggz-euthanasie (bij jongeren) vanwege psychisch lijden:
    - uitzichtloosheid van lijden kan niet worden vastgesteld;
    - de ziekte/aandoening kan niet worden gedefinieerd;
    - de capaciteit voor vrije wilsbeschikking kan niet worden gegarandeerd.

    Dit boek zoomt in op hoe een patiënt/cliënt met levensaverij, gebutst en gekwetst op het euthanasietoneel verschijnt. Gedachten waaieren uit over het ik-zelf dat besluit zich te laten doden. Het verleden en heden van de aanstaande dode zijn te zwaar en te ingewikkeld en daarom verschijnt een dodelijke injectie als deus et machina? Dat zou een kras standpunt zijn.
    Inclusief overwegingen bij zelfeuthanasie kan het best zonder psychiaters.
    Natuurlijk is er in Je bent niet goed bij je hoofd aandacht voor de ideale professional.

    Een zwaar onderwerp, verluchtigd met gedichten, wat merkwaardige cursief tussenzinnen en url's naar muziek en zo. En met persoonlijke afdwalinkjes van de auteur.

    Voor iedereen die bij de ggz-euthanasie betrokken is. De hoofdpersonen, naasten, professionals en anderen.

    Frans Brinkman: info over auteur en boek qr
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 170mm x 240mm
    Aantal pagina's : 172
    Uitgeverij : Cabinet Cuvinte
    ISBN : 9789465113791
    Datum publicatie : 01-2025
  • Inhoudsopgave
    00. Voorwoord – 4

    01. Welkom – 6

    02. Verzinsels – 10

    03. Uit-gedacht – 26

    04. Je (echte) zelf – 38

    05. Ontherstellen – 53

    06. Doodbehandeld – 66

    07. Lijf en leven – 79

    08. De (on)vrije wil – 98

    09. Ernstig theater – 117

    10. Verwondering – 132

    11. Afronding (Heft in handen) – 152

    12. Bronnen – 162
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

[…] Ook al is mijn lijst incompleet: de superprofessional tekent zich af. Laten we ons realiseren dat het niet super is. Naast vragen naar deskundigheid – daar hoort ook transparantie over onzekerheden en machteloosheid bij – gaat het om vragen inzake de werkzame nonspecifieke factoren in hulpverleningsrelaties (zie hfdst 05 Irvin Yalom en Anja de Bok). Het behartigen van deze factoren maakt de betrekking tussen professionals en cliënten wat gewoner, warmer, gelijkwaardiger. De cliënt wordt niet gereduceerd tot stoornis met klachten, de professional wordt niet gereduceerd tot (onfeilbare) analyse, aanpak- en oplosrobot. Daardoor komt er vanzelf meer ruimte voor aandacht voor de leefwereld van zowel de cliënt als de professional.(5)

Van alle gedichten is ulevellenpoëzie het lekkerst.

Door je hulpverleningsgeschiedenis de revue te laten passeren en te bespreken, kun je als een heuse generaal het slagveld overzien. Je ziet waar bloed is gevloeid, waar zware concentraties van activiteiten zijn en waar het minder druk is of geheel onberoerd. De verwaarloosde gebieden? Hoe dikker je ggz-dossier, hoe groter de kans dat je alleen maar in herhaling bent gevallen. 9x andere diagnoses (denk aan de kat van Yuna Timmermans) is 0 variatie want het blijft diagnoses stellen, 10x andere medicatie of dosering is 0 variatie want het blijft medicamenteus behandelen, 15x opnames is 0 variatie want het blijft opname. Herhaling van herhaling van zetten. Hoe dikker je dossier, hoe schraler je behandeling. Je hospitaliseert (binnen en buiten 'hospitalen', ook in jezelf). Je professionals en je naasten hospitaliseren mee, totdat je wordt afgestempeld als uit-behandeld. Je hebt te maken met professionals die hun falende hulp opvatten als persoonlijke blamage; ze blijven zich herhalen tegen beter weten in. Mogelijk hebben ze nooit gehoord van het Instituut voor Faalkunde, van faalkundig directeur Remco van der Drift?(6) Scherp gesteld: door versterving als mens ben je al half dood voor je aan het euthanasietraject begint. Maar ook half dode generaals kunnen hun troepen hergroeperen en strijdtonelen herinrichten. Met trompetgeschal. Het is geen nieuws voor jullie dat er ruimschoots herstelverhalen zijn van epalfim-cliënten. Het zou vreemd zijn als je daar zelf geen kennis van hebt genomen, je naasten niet, je professionals niet. Dat jij er niet aan toekomt, zou kunnen. De mensen om je heen kunnen je de verhalen voorlezen. Of je videoclips sturen op je mobiel en laptop. Dat kan altijd. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen