niet beschikbaar
niet beschikbaar
Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.
Toelichting op de inhoud, verantwoording
De inhoud van dit boek is heel divers. Het is zowel een persoonlijk verslag van de deelname aan de voorbereidende brigades vanaf 1 februari 2011 en de deelname aan de conferentie, als de weerslag van de gebeurtenissen en een kritische beschou-wing daarvan.
Vanwege onvrede met de opzet van de conferentie, waarvan wij vonden dat de politiek, vooral de linkse politiek, te veel aandacht kreeg ten koste van de aandacht voor vrouwenbelangen, hebben we elf deelneemsters uit verschillende landen afgenomen. Dit boek is rondom deze interviews geschreven
Van te voren konden we niet bevroeden dat de interviews aanleiding zouden geven tot zo’n breed scala van invalshoeken van de vrouwenbeweging. Hiervan is per interview het nodige uitgewerkt. Zo maken we kennis met Women on Waves (abortus), Women in Black (geweldloos protest tegen oorlog en geweld), Vrouwen voor Vrede, deelname aan vrouwenvredesmarsen, vrouwen die in een burgeroorlog of met de revolutie meevochten, vrouwen die in de gevangenis hebben gezeten, extra problemen van migrantenvrouwen, Gered Gereedschap (voor economische onafhankelijkheid), media, beeldende kunst, enz.
De bijlagen zijn een belangrijk onderdeel van het boek. Hierin staan zowel de resolutie die is aangenomen op de laatste dag van de conferentie door de gedelegeerden uit de verschillende landen en enige statistieken over de samenstelling van de gedelegeerden, als een extra uitwerking van het thema ‘oudere vrouwen’. Daarnaast zijn er nog twee bijlagen van het Tribunaal over de ‘Misdaden tegen de vrouw’ in 1976 in Brussel. Deze zijn opgenomen omdat dit tribunaal op een aantal gebieden raakvlakken heeft met het gebeuren op de Wereldvrouwenconferentie in Venezuela.
Vrouwentribunaal 1976
Naar aanleiding van het interview met Snezana uit Servië, waar volgend jaar een Tribunaal wordt georganiseerd vanwege de verschrikkingen van de Balkanoorlog voor vrouwen, kwamen we op het spoor van het boekje over het Vrouwentribunaal dat in 1976 in Brussel is gehouden. De titel was: ‘Misdaden tegen de vrouw’ en door middel van getuigenissen van vele vrouwen is hieraan inhoud gegeven. De getuigenissen zijn gerubriceerd om meer greep te krijgen op de materie. Deze rubrieken komen grotendeels overeen met de thema’s van de Wereldvrouwenconferentie. Daarnaast was er ruimte om voorstellen te doen voor oplossingen, resoluties en voorstellen tot verandering.
Aan dit Vrouwentribunaal namen ruim tweeduizend vrouwen deel uit veertig landen. Ook hier bestond de voorbereidingsgroep uit een internationaal gezelschap, dat in anderhalf jaar tijd dit Tribunaal uit de grond stampte. In elk van de deelnemende landen zijn de getuigenissen, analyses en strategieën collectief voorbereid.
In bijlage 5 zetten we het Vrouwentribunaal uitgebreid in het zonnetje, omdat dit een handvat zou kunnen zijn om de volgende Wereldvrouwenconferentie over vijf jaar op te zetten. De getuigenissen van vele vrouwen en de onderwerpen en strategieën zijn namelijk nog altijd heel actueel. Ze zijn mede aanleiding om in hoofdstuk 7 een aantal aanbevelingen te doen voor de geplande conferentie in 2016.
Om het volledige boek op Internet te zetten, zowel in het Engels als in het Nederlands, hebben we contact gezocht met de samenstelsters. Zij reageerden beiden enthousiast op de publicatie en we kregen zelfs het boek toegestuurd uit de VS! Met een speciaal handgeschreven advies om vooral aandacht te besteden aan de openingsrede van Simone de Beauvoir, die zei dat het Tribunaal het begin is van de radicale dekolonisatie van vrouwen!
Naar een ‘Global Feminism’
Maar deze uitspraak van Simone is niet het enige belangwekkende van de gebeurtenissen in Brussel die speciale aandacht verdienen. Bij de herdruk van het boek ‘Misdaden tegen de vrouw’ in 1984 is namelijk een nieuwe introductie opgenomen over de weg naar een ‘wereldwijd’ feminisme, waaraan we, vanwege het belang en de actualiteit van een aantal opmerkingen en de analyse, speciaal aandacht willen besteden. Vandaar dat we de volledige tekst in het Nederlands hebben vertaald en in bijlage 4 hebben opgenomen, een samenvatting staat op pagina 6 en 68.
Lees er verder over in het boek met de vele mooie foto's en het E-book
×