Fragment
8.1 Wist je dat?
We ademen gemiddeld 12 -14 keer per minuut wanneer we wakker zijn en 6-8 keer als we slapen. We ademen dus onge-veer 15.840 keer per dag.
70 % van de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam, van onze detox, gebeurt via de adem. 20 % via zweet, 7 % via urine, 3 % via ontlasting.
Het lichaam is ontworpen om te leven in lucht met een zuur-stofgehalte van 38 %. In luchtvervuilde steden is dit gehalte in de lucht slechts 12-15 %. Onder 7 % is leven niet meer moge-lijk.
Mensen gebruiken gemiddeld nog maar zo’n 30 % van hun ademcapaciteit. Dat betekent een continu ademtekort en dat is chronische stress voor het lichaam!
Het resultaat is dat mensen te kort, te snel en te hoog ademen. Ze gebruiken daarbij vooral hun secundaire ademspieren. Dit wordt door de hersenen geïnterpreteerd als een noodsituatie, als een signaal van alarm. De ‘Fight-or-Flight’ respons staat nu aan: De hersenen sturen dan automatisch de klieren aan om stresshormonen (adrenaline, cortisol) af te scheiden. Het lichaam krijgt de opdracht om nog meer te ademen met de secundaire ademspieren en voor je het weet lukt het je niet meer om tot ontspanning te komen. De benauwdheid wordt steeds erger en gaat gepaard met een continu gebrek aan energie, lusteloosheid of depressies. De klachten kunnen uit de hand lopen en kunnen leiden tot angstaanvallen en hyperventilatie.
De Bewust Verbonden Ademhaling, en goed rustig, diep met je buik (diafragma) ademen, zet de ‘Rest-and-Digest’ respons aan: Je hersenen zullen dit interpreteren als een symptoom van ontspanning. Ze stimuleren dan de klieren om endorfinen en andere gelukshormonen af te scheiden. Je voelt je happy en gaat nog dieper ontspannen. Dit effect vindt al binnen 5-10 minuten plaats. Hoe dieper je ontspant, hoe dieper je ademt vanuit je onderbuik. Hoe dieper je ademt vanuit je onderbuik, hoe dieper je ontspanning zal zijn!
Met een buikademhaling wordt een diafragma ademhaling bedoeld. Voor de uitleg daarvan, zie de paragrafen 8.5 ‘Drie manieren van ademen’, en 8.6 ‘Overademen en Hyperventilatie’.
8.2 Een goede ademhaling
Je adem is je belangrijkste bron van energie. We hebben voedsel nodig, water, zonlicht, liefde en lucht. Een paar minuten zonder lucht en alles is voorbij… Het ademen wordt aangestuurd door het autonome zenuwstelsel, d.w.z. dat het onbewust wordt aangestuurd door onze eigen lichaamsprocessen. Gelukkig maar want stel dat je ’s nachts in je slaap zou vergeten te ademen… Tegelijkertijd kunnen we onze adem wel degelijk beïnvloeden zoals we willen, bijvoorbeeld bij sport of andere fysieke inspanning.
Het lichaam heeft voor alles zuurstof nodig: denken, bewegen, eten verteren, etc. Goed ademen is essentieel. Een goede ademhaling ontstaat ten eerste door het juiste gebruik van je ademspieren, vooral van je diafragma, ofwel middenrif. Dat is de primaire en belangrijkste ademspier. De spieren die het diafragma assisteren, de secundaire ademspieren zijn de spieren van het bovenste deel van de borstkas: de pectoralis minor, de tussenribspieren en de spieren van de nek: mm. scalenius en mm. sternocleidomastoideus. Ten tweede door een juiste balans tussen de inademing en de uitademing. Ten derde bestaat een goede en dus vrije en natuurlijke ademhaling uit een ritmische, golvende beweging, waarbij borstkas, flanken, middenrif en rug meedoen. In principe, als men inademt, ademt men eerst in de buik, die zet uit op de inademing. Dan gaat de adem omhoog, de onderste ribben zetten uit, de borst-kas zet uit, de flanken en de rug vullen zich met lucht en ten slotte gaan de sleutelbeenderen nog omhoog als de secundaire ademspieren gebruikt worden.
Niet goed ademen heeft naast een fysieke oorzaak, meestal een onderliggende emotionele oorzaak. Stress, angst, woede etc. hebben direct invloed op je adempatroon. Andersom kun je met je adempatroon je stresslevels reguleren!
8.3 Hoe ontstaan ademklachten?
Zoals we (chronische) spanning kunnen hebben aan de spieren van het bewegingsapparaat, zo kunnen we ook spanning heb-ben aan de spieren van het ademhalingssysteem. Zoals gezegd, vaak zijn stressfactoren, emoties en onverwerkte zaken uit het verleden de oorzaak van een onjuiste ademhaling. Als je langere tijd slecht ademt kan dat leiden tot allerlei klachten en ziekte: Chronische vermoeidheid, Hyperventilatie, kortademigheid, angstaanvallen, migraine etc.
Tegenwoordig krijgen steeds meer mensen last van hun ademhaling. Eén van de meest voorkomende ademklachten is kortademigheid, of benauwdheid. In medische vaktermen heet dit overademen. Men maakt dan niet of nauwelijks gebruik van de primaire ademspier, het diafragma, maar veelmeer van de secundaire ademspieren. Dit geldt ook voor subventilatie; het continu te weinig ademen.
In mijn praktijk heb ik steeds weer gezien dat vrijwel iedereen een adempatroon heeft van subventilatie. Dat is het continu te weinig ademen. Dat betekent dat men dus minimaal ademt, dat men zijn volledige ademcapaciteit niet benut. Het betekent ook dat men (net als bij overademen) nauwelijks gebruik maakt van het diafragma. Mede hierdoor gebruiken we gemiddeld slechts 30 % van ons volle adempotentieel.
Subventilatie is een minimale inname van lucht en daardoor ontstaat er ook een minimale uitademing. Je kunt dus niet meer goed opladen door een onjuiste inademing (leidt tot vermoeidheid) en je kunt je ook niet meer ontladen op de uitademing (leidt tot een opeenhoping van spanning en afvalstoffen, wat ook weer tot vermoeidheid, klachten en ziekte kan leiden). Ook hier liggen de oorzaken meestal op het niveau van stress, emoties, en onverwerkte zaken uit het verleden.
Vanuit fysiek oogpunt bekeken, ontstaan ademklachten door onjuist ademen, d.w.z. dat het diafragma niet of nauwelijks wordt gebruikt. Maar eigenlijk zijn er altijd dieper liggende oorzaken. Dit komt zelfs ook duidelijk naar voren op de website van de NHS, de Nederlandse Hyperventilatie Stichting. Dit hele boek gaat over De Bevrijding van al die zaken en oorzaken.
Spanningen en stress van vroeger of meer recent, leiden tot slecht ademen en ademklachten. Andersom, slecht ademen leidt tot spanningen en stress. Hoe heerlijk is het om de adem als ingang te nemen om die vicieuze cirkel te doorbreken. Zeker, je krijgt via de adem wel degelijk ook te maken met die spanning en stress. Het wordt op een gegeven moment zelfs beter voelbaar voor je want je stopt de onderdrukkingsmechanismen, je stopt de ontkenning... Alles wordt helder, je ziet jezelf, je leven loepzuiver! Daardoor wordt het mogelijk verandering aan te brengen in je leven in je denken, in je gedrag en in je adem!
9.1 Definities
Rebirthing heeft heel wat benamingen gekregen in de loop der jaren. Het is sowieso het leren ademen van lucht, en het leren ademen van energie. Het is het ontwarren van de geboorte-dood kringloop. De allermooiste benaming vind ik ‘Kosmisch Orgasme.’ Het geeft heel goed weer hoe groots en extatisch de beleving van de Rebirthing ademhaling is. Verder weten we allemaal dat er een diepe overgave vereist is voor een orgas-me. Laat staan voor een kosmisch orgasme! Dat het kosmisch is betekent wat mij betreft ook dat het spiritueel is. Dat het veel verder gaat dan de kleine persoonlijkheid, dan het ego. Als je denkt aan een kosmisch orgasme dan denk je aan een totale versmelting en eenwording met Existence. En dat is precies wat Rebirthing je brengt. Het is het grootste geschenk wat ik heb mogen ontvangen in mijn leven. Hieronder volgen nog een aantal definities.
Herboren worden
Lichamelijke ervaring van God
De ultieme bevrijding
God die door al je cellen stroomt
Kosmische ademhaling
Kosmische Stofzuiger
Bewust Energie ademen
Bewust Verbonden Ademen
Lichamelijke ervaring van eenheid
Lucht Purificatie
Ontwarren van de Geboorte-Dood kringloop
Loslaten
Smeervet op de glijbaan naar huis
Een spirituele genezingsmethode
Een praktische mystieke ervaring
Toelaten
9.2 Zuurstof en Prana
Voor mij werkt Bewust Verbonden Ademen het allerbeste op het pad naar bevrijding… Het gaat zo diep en werkt zo snel en efficiënt. Het leidt tot zulke verbluffende innerlijke transformaties… Dat komt omdat de adem zo diep verbonden is met ons lichaam, met ons denken, met ons hele wezen… Voor alles wat we doen is adem nodig. Zuurstof is onze brandstof. Prana is onze levensenergie en met elke ademteug worden we gevoed met deze substanties. We halen ook Prana – energie – uit zonlicht, voedsel, water en liefde. Maar een paar minuten zonder Zuurstof, zonder je ademhalings-Qi zoals dat heet in de Qigong (het is de energie die je tot je neemt via je ademhaling) en het is al voorbij… Je bent er niet meer… We hebben dus verschillende bronnen van energie tot onze beschikking, waarbij de ademhaling misschien wel de meest essentiële is.
Gemiddeld kunnen mensen in tien individuele begeleide sessies leren zichzelf een redelijk goede ademsessie te geven. Ze leren zich van een hoop spanningen te ontdoen en een aantal belangrijke blokkades op de adem kunnen worden doorbroken. Je leert meer energie tot je te nemen met elke ademhaling. Je leert energie te ademen. Het ontwarren van de geboorte-dood kringloop kost heel wat meer tijd. Het kan jaren duren, en misschien kom je er wel nooit aan toe. Het vraagt een enorme diepgang, gedrevenheid en commitment. Bereidheid ook om alles in jezelf aan te gaan en op te lossen. Het ontwarren van je geboorte-dood kringloop betekent dat je je bevrijdt van je geboortetrauma, van gevoelens van hulpeloosheid en machteloosheid stammend uit de kinderjaren, familiepatronen en onbewuste doodsdrang. Het gaat om meesterschap over je lichaam en je gedachtewereld.
Rebirthing kent 5 elementen of vaardigheden die je zoveel mogelijk en zo compleet mogelijk toepast tijdens een ademsessie. Eerst leer je dit toe te passen in ademsessies waarna dit bewustzijn zich al snel zal uitbreiden naar je dagelijks leven. Ik noem ze: De vijf ‘Skills of Happiness’.
×