Fragment
Dit boek gaat over hechting en over het effect dat ons hechtingspatroon op ons leven heeft, in het bijzonder op onze partnerrelatie. Maar waarom een boek over hechting? Omdat ik bij het begeleiden van individuele cliënten en stellen zie hoe enorm groot de rol is die hechting speelt in onze relaties, maar over het algemeen een onderbelichte factor blijft. Hechting komt weleens voorbij in algemene termen, maar krijgt zelden de aandacht die het, op basis van de effecten op ons (liefdes)leven, verdient.
Een niet-zekere hechting kan een bron van veel ellende zijn. Zolang we dus niet op een dieper niveau naar ons hechtingspatroon kijken, zullen we de invloed die het op ons leven heeft ook niet kunnen begrijpen of veranderen. Onze hechting zit namelijk in alles verstopt. Het heeft invloed op de manier waarop we in een team functioneren, hoe we leidinggeven, en op hoe we ons verhouden tot onze ouders, vriend(inn)en en onze liefdespartner. Mochten we daar niet happy mee zijn, dan is het zaak om te begrijpen wat er in de interactie gebeurt en wat we eraan kunnen doen om dit te veranderen.
De bedoeling van dit boek is om een bijdrage te leveren aan de bewustwording van hechting en de invloed die het op mensen heeft, met als uiteindelijk doel dat de lezer sensitieve en gelijkwaardige (partner)relaties kan ontwikkelen. De titel van dit boek, ‘Vrij gehecht’, heb ik gekozen omdat een ‘zekere hechting’ in het classificatiesysteem dat ik gebruik om iemands hechtingspatroon vast te stellen, wordt benoemd als ‘free’. Het woord ‘zeker’ kan daarnaast een gevoel van kracht oproepen: ‘ik ben zeker en dus sterk’ en dat is nu juist niet de bedoeling. Mensen met een zeker hechtingspatroon laten in de praktijk niet zozeer zekerheid en kracht zien, maar bewegen zich gewoonweg vrij(er) en met meer sensitiviteit in het emotionele landschap.
Ik begin dit boek met een uitleg over hechting en over hoe de verschillende hechtingspatronen ontstaan. Aansluitend ga ik nog wat dieper in op wat een zekere hechting inhoudt. Vervolgens beschrijf ik de verschillende hechtingspatronen en de bijbehorende subpatronen. Om te illustreren hoe hechtingspatronen er in de praktijk uit kunnen zien, maak ik gebruik van citaten uit films en toneel, songteksten en dialogen tussen stellen uit mijn praktijk voor relatietherapie. Bij elk (sub)patroon geef ik adviezen wat je kunt doen om een meer zeker hechtingspatroon te ontwikkelen. Daarna ga ik dieper in op de soorten trauma bij de verschillende hechtingspatronen en welke vormen van therapie hierbij eventueel geschikt zijn. De daaropvolgende hoofdstukken gaan over het ontwikkelen van vaardigheden die passen bij een zekere hechting. Het boek eindigt met een hoofdstuk met veelgestelde vragen, een afsluiting en een nawoord.
Door het lezen van dit boek kan je een indruk krijgen van je eigen hechtingspatroon. Dit kan echter best lastig zijn omdat iedereen wel dingen kan herkennen bij verschillende (sub)patronen (zie ‘Hechtingspatronen zijn geen hechtingsstijlen’ in paragraaf 1.3). Om hier zekerheid over te krijgen kun je een test doen (zie paragraaf 2.3). Maar ook zonder test kun je aan de slag met de adviezen in dit boek die je voor jou van toepassing vindt. De voorbeelden in het boek gaan over heterostellen. Dit komt omdat ik deze voornamelijk zie in mijn praktijk. Dit boek is echter ook toepasbaar voor stellen van hetzelfde geslacht of non-binaire personen omdat hechtingspatronen niet geslachtsgebonden zijn. De voorbeelden zijn dusdanig bewerkt dat deze niet tot specifieke stellen terug te leiden zijn.
Vaak kan waar ‘hij’ staat ook ‘zij’ gelezen worden of andersom, en het kind kan vaak zowel jongen als meisje zijn. Waar over de ouder, vader of moeder wordt gesproken kan ook ‘verzorger’ gelezen worden.
Bezoek ook de website: www.vrijgehecht.nl. Hier vind je een blog over hechting en gerelateerde onderwerpen en links naar de beschreven songs en andere liedjes over hechting op Youtube en Spotify. Of volg de ‘Vrij gehecht’ Facebookpagina voor meer kennis en tips over hechting.
×