Fragment
Wat betekent sociale hygiëne?
Hygiëne is afkomstig van het woord Hygieia, dat ‘godin van de reinheid en gezondheid’ betekent. Sociale hygiëne in organisaties betekent dat de ondernemer voor een goede gezondheid van de medewerkers en klanten zorgt.
Met het woord sociaal wordt ‘de samenleving’ (maatschappij) bedoeld. Dit zijn de mensen om ons heen.
Definitie sociale hygiëne
Sociale hygiëne betekent dat mensen rekening met elkaar houden en respect hebben voor elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid.
1.1 Doel sociale hygiëne
Gezelligheid en ontspanning van mensen gaat vaak samen met eten en drinken. Te veel alcohol kan op langere termijn schade veroorzaken, waaronder lichamelijke klachten en maatschappelijke problemen. Om dit te voorkomen bestaat de Drank- en Horecawet. Deze wet stelt eisen aan de kennis van de leidinggevende op het gebied van sociale hygiëne.
Het is voor een leidinggevende van belang dat hij kennis heeft over:
1. De invloed van alcohol op lichaam en geest (ook in combinatie met drugs of medicijnen).
2. Alcoholmisbruik en verslaving.
3. De wet- en regelgeving van alcohol.
4. De kansspelautomaten en gokverslaving.
Sociale hygiëne is een verplicht hulpmiddel om verantwoord alcohol te schenken (verplicht voor leidinggevenden)
Waarden en normen
Sociaal gedrag omvat onder andere waarden en normen.
Wij leren van jongs af aan de waarden en normen voor de omgeving waarin wij leven (samenleving), onder andere door de omgeving thuis, op school, op het werk of via de social media. De omgeving is ons referentiekader.
Sociaal gedrag is elkaar respecteren op basis van normen en waarden.
Een waarde is dat wat iemand nastreeft. Bijvoorbeeld: eerlijk zijn, lief en zorgzaam zijn, delen van materialen of niet roken in gezelschap. Elk individu heeft in principe zijn eigen waarden en kan deze zelf vormen en bepalen.
Een norm of een fatsoensnorm is door onze cultuur bepaald. Bijvoorbeeld: geen voeten op de bank, opstaan voor ouderen in de tram, niet voordringen. De normen zijn ‘in principe’ vanzelfsprekend voor elke Nederlander. Uiteraard zijn er verschillen; de één drinkt uit een glas en de ander uit een fles. De bestaande waarden vormen de normen. De normen zijn concrete gedragsregels.
×