Fragment
IN 2038 ZIJN AFRIKANEN RIJKER... DAN HET WESTEN!
December 2017: Meer dan een jaar woon ik nu in Nigeria. Meer dan 7 jaar probeer ik nu betaalbare massa-woningproductie naar Afrika te brengen. De opleiding en ervaring om dit te doen zou ik moeten hebben, dus "bring it on!" Al die tijd onderzoek ik elk denkbaar woningontwerp voor prefab-beton massaproductie en berekenen ik de laagst mogelijke kosten-oplossing voor de meest efficiënte en duurzame woning denkbaar. Uitvoerig bestudeer ik verschillende oplossingen voor sloppenwijken en permanente woonoplossingen voor mensen die op een bepaald moment vluchtelingenkampen verlaten. Het daadwerkelijk ten uitvoer brengen van deze concepten is echter geen sinecure. We zijn dicht bij het bouwen van een eerste prefab-betonfabriek die dit mogelijk maakt en ik twijfel er niet aan dat de realisatie van het basisconcept ook daadwerkelijk zal gebeuren. Maar de armoedekloof in Afrika geeft me kopzorgen. Het is inmiddels wel duidelijk dat zelfs de beste huisvestingsoplossing voor veel Afrikaanse mensen onbereikbaar zal zijn. Ik wordt gedwongen om "out-of-the-box" van de woonoplossing te gaan denken om te zien hoe massa-woningbouw voor het breedst mogelijke publiek in een stroomversnelling kan komen. Ik moet daarom meer gaan nadenken over economie en politiek. Iets waar ik inmiddels ook behoorlijk in bedreven ben geraakt. Ik zou er in ieder geval inmiddels voldoende over moeten weten...
Een sprongetje vooruit naar een recent kort verblijf in Nederland in juni 2018. Ik praat met een timmerman uit Reusel die aangeeft dat we geen Afrikanen meer hoeven te voeden.
"Die foto's van uitgemergelde kinderen die ze gebruiken voor recente hulpacties zijn al jaren oud, stelletje oplichters! We hoeven ze echt geen eten meer te sturen.", zegt hij.
En ik ben het met hem eens. Mensen die in Sub-Sahara Afrika in extreme armoede leven, hebben meestal geen honger. Maar in mijn hoofd zit een situatie die ik "Het gevangeniskosten dilemma" heb genoemd. Het zou niet moeten kunnen voorkomen dat een persoon zijn levensstandaard kan verbeteren door naar de gevangenis te gaan. Nu hoorde ik ook verhalen in Ghana dat - als je een crimineel bent en de verkeerde mensen berooft - je gewoon verdwijnt, maar dit zijn - als het al waar is - de meer extreme excessen. Wat we; aangetoond is, is dat "nadenken over je verdere toekomst" blijkbaar één van de eerste dingen is die mensen niet meer doen, als ze in extreme armoede leven. "Het gevangeniskosten dilemma" gaat simpelweg over rechtvaardigheid en menselijkheid. Waarom laten we het gewoonweg toe, dat er miljoenen mensen moeten leven in omstandigheden die slechter zijn dan in een gevangenis?
Nu zou je kunnen zeggen: "Hun regering zou dit moeten regelen, maar ze zijn te corrupt om de moeite voor hun eigen volk te nemen." Dat is ook waar, maar vergeet niet dat de "ontwikkelde landen" uit het westen (en meer recent ook uit het oosten), in feite al meer dan 300 jaar Afrika structureel leegroven, en dat het de mensen zijn - achter de Multinationals die Sub-Sahara Afrika nog steeds koloniseren - die deze politici omkopen. Zelfs als de regeringen uit deze ontwikkelingslanden volkomen eerlijk zouden zijn, is het nog steeds onmogelijk om uit de hebzuchtige klauwen van het roofkapitalisme van de "ontwikkelde landen" te blijven. En vergeet ontwikkelingshulp, deze "hulp" komt vrijwel zonder uitzondering met verplichtingen die het westen sterk bevoordelen en de ontwikkelingslanden dieper in (veelal toekomstige) problemen brengt.
Zoals het nu gaat, zal meer dan 50% van de Afrikaanse gezinnen nooit in staat zijn om een huis te huren of - laat staan - te kopen, dat op zijn minst gelijkwaardig is aan een gevangenis. En het probleem neemt alleen maar toe: de armoedekloof neemt toe, de werkloosheid in Afrika stijgt snel en zal niet verbeteren door kunstmatige intelligentie en robotica, het opleidingsniveau daalt en problemen met de exploderende bevolkingsomvang, extreme verstedelijking en alle aanverwante problemen nemen snel toe. De situatie zal niet verbeteren als de huidige wereldorde blijft functioneren zoals nu. En als het wel doorgaat, dan zullen we in de toekomst een groot probleem met deze landen krijgen. In ons achterhoofd weten we allemaal dat dit probleem eraan staat te komen, maar we weten ook dat we dit probleem niet kunnen oplossen. Misschien dat een grote oorlog of epidemie dit probleem wel vanzelf zal doen verdwijnen, wie weet ...
In januari 2018 gebeurde er echter iets opmerkelijks. Toen ik naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens keek, kon ik slechts tot één (redelijk voor de hand liggende) conclusie komen: alleen "Universal Basic Income" ("UBI" ofwel een "onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedere levende persoon") kan alle Afrikanen in staat stellen hun zwaar ondermaatse huizen te verlaten en te laten ontsnappen aan hun situatie van extreme armoede, hetgeen erg belangrijk is voor de toekomst van onze globale samenleving. Maar wie gaat er nu betalen voor het Afrikaanse universele basisinkomen? Het westen en China hebben helemaal geen interesse om ook maar iets naar Afrika te brengen. De Afrikanen zelf kunnen het niet organiseren en zijn niet rijk of onafhankelijk genoeg om dit te doen. En zelfs als één Afrikaans land zou beginnen met UBI, dan zou er een massale migratie van mensen naar dit land plaatsvinden, waardoor dit land binnen de kortste keren failliet zou gaan. Er moet dus een andere manier gevonden worden. Is die er?
Ik bestudeerde dit onderwerp in januari 2018 terwijl ik op dat moment eveneens cryptocurrencies bestudeerde, omdat Bitcoin in die periode definitief doorgebroken leek te zijn. Ik bekeek zeer nauwkeurig een Duitse documentaire over UBI, waarin werd aangegeven dat BTW ("VAT" ofwel "Value Added Tax" in het Engels) eigenlijk de enige echt belangrijke belasting zou moeten zijn, en dat BTW ook nog eens zeer goed te combineren is met UBI. Vervolgens heb ik onderzocht of cryptocurrencies uiteindelijk het Fiat-geld (de valuta waar we nu allemaal mee betalen: Dollar, Euro, Roebel etc.) zullen vervangen en kwam tot de conclusie dat dit zeer waarschijnlijk zal gebeuren. Ook bestudeerde ik "de Petrodollar" (het gegeven dat de dollar sinds 1974 door Nixon is losgekoppeld van goud en vervolgens door een deal van Nixon met Saudi Arabië weer gekoppeld is aan olie) en concludeerde dat de dollar binnenkort definitief vlammend ten onder zal gaan.
En met dat alles in gedachten, zag ik dat Sub-Sahara Afrika hierdoor een gigantische kans krijgt om het centrum te worden van een nieuw type cryptocurrency. Een digitale valuta met geïntegreerde BTW en UBI. En met dit systeem zal Sub-Sahara Afrika uit de as kunnen herrijzen met een snelheid die ongekend zal zijn in de menselijke geschiedenis. Door Sub-Sahara Afrika tot de laatste druppel olie uit te knijpen en alle andere natuurlijke rijkdommen achterover te drukken, door het opleggen van slavernij en simpelweg door het doden van vele miljoenen Afrikaanse mensen te arrangeren en toe te laten en door de overgebleven mensen te indoctrineren met- en te onderwerpen aan religies, hebben het westen en inmiddels ook China de perfecte voedingsbodem voor de toekomstige mondiale wereldorde in Afrika gecreëerd.
In januari 2018 zag ik dat deze financiële revolutie niet te stoppen is. Als het niet gebeurt in Nigeria, zal het in een ander Afrikaans gebied gebeuren. En het zal bottom-up gebeuren, vanuit de bevolking zelf. Geen enkele regering hoeft hierbij betrokken te worden. Het enige dat moet gebeuren is dat nieuwe gebruikers van deze cryptocurrency niet allemaal gedood worden door de "gevestigde orde". Want dat is het enige dat deze anders geweldloze revolutie kan stoppen.
"Sub-Sahara Afrika zal als een Feniks herrijzen uit het tijdperk van de Petrodollar, dat binnenkort vlammend ten onder zal gaan."
Wauw!, dit klinkt net als fictie, maar het zal realiteit zijn in onze toekomstige ontwrichte samenleving. Ik verwacht dat het binnen 20 jaar zal gebeuren. Ik wedde zelfs met een goede vriend dat de gemiddelde Afrikaan over 20 jaar welvarender zal zijn dan de gemiddelde Amerikaan en de gemiddelde Europeaan. Ik hoop dat de fles wijn die ik ga winnen, net zo goed zal smaken als de bitterzoete ironie van deze globale ommekeer.
×