Fragment
5 januari. Ik sta in Bangkok en mijn medereisgenoten lopen direct na landing van het vliegtuig naar de eerste de beste shop om een lokale simkaart te kopen. Ik loop bewust deze shops voorbij. Mijn sabbatical van een jaar is begonnen en ik besluit om mijn telefoon alleen te gebruiken als ik wifi heb. Ik blijk het heerlijk te vinden om uren en soms dagen alleen mijn e-reader te hebben en niet gestoord te worden door WhatsApp of social media.
Het gevolg van deze digitale detox? Ja, ik ben regelmatig verdwaald, story of my life, omdat ik Google Maps niet kon checken en ik vergeten was de lokale kaart te downloaden op mijn telefoon. Maar zolang je niet verdwaalt in uitgestrekte regenwouden, bergmassieven of woestijnduinen, heeft verdwalen ook zijn voordelen, zo heb ik gemerkt. Ik heb ongetwijfeld dat ene unieke tentje gemist dat op TripAdvisor met vijf sterren werd aangeprezen, maar ik ben op veel meer momenten op een unieke plek uitgekomen waar ik anders nooit terecht zou zijn gekomen. Zoals die keer dat ik op weg naar een tempel in Mandalay, in Myanmar, totaal de verkeerde kant op was gelopen. En een man mij aanbood om mee te rijden op zijn scooter, maar niet voordat ik met hem en zijn familie had gegeten. Wat voor het verdwalen op reis geldt, geldt misschien wel voor het hele leven. Dat het ge- beurt op de plekken waar niet iedereen heen gaat. Op de plek- ken die niet beschreven zijn. Waar dat dan precies is, dat weet je niet van tevoren, en dat zal ook voor iedereen een andere plek zijn.
Elke week één boek lezen, dat was mijn voornemen tijdens mijn sabbatical van één jaar, en dat is gelukt. Dat ging relatief makke- lijk omdat ik een groot deel van mijn sabbatical op reis was. Ik heb die boeken gelezen in een hangmat in Australië, onder een bamboe dak in Indonesië, zittend aan de oever van de Mekong in Laos en tussen de tempels in Myanmar. Van de biografie van Elon Musk tot Ego Is the Enemy van Ryan Holiday, van De essentie van het boeddhisme tot de biografie van Warren Buffett, van The 4-Hour Work Week van Timothy Ferriss tot De kunst van goed leven van Rolf Dobelli. Daarnaast ook Sapiens en Homo Deus van Yuval Noah Harari, Find Your Why van Simon Sinek en Originals van Adam Grant. Het complete overzicht van deze boeken vind je achter in dit boek.
Ik heb genoten van het lezen van deze boeken en ik heb er ook veel van geleerd. Maar een van de belangrijkste inzichten van het lezen van 52 boeken in één jaar, is dat ik zag dat er niet één waarheid is. Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. We doen vaak stoer en beweren dingen stellig, maar de kern is dat we het zelf vaak ook niet weten: uiteindelijk rommelen we allemaal maar wat aan. Je probeert te vinden wat voor jou werkt. Ik heb boeken gelezen van mensen het liefst om vijf uur ’s ochtends opstaan omdat ze dan het productiefst zijn, en boeken waarin wordt gezegd dat je juist moet uitslapen om echt productief te zijn. Van beide levensstijlen zijn legio succesvolle voorbeelden te bedenken. Tim Cook van Apple is iemand die vroeg opstaat, en van Jeff Bezos van Amazon is bekend dat hij niet houdt van vroege meetings.
Er zijn in alle boeken wel enkele rode draden te bekennen. Dat geld niet gelukkig maakt, dat je vooral moet doen wat jij leuk vindt, dat tijd je kostbaarste bezit is en dat je je niet zoveel moet aantrekken van wat anderen denken. Je zult niet van je stoel vallen van verbazing als je dat leest. Daar hoef je geen 52 boeken voor te lezen. Toch zijn er weinig mensen die al die rode draden in één leven weten te weven.
Ik dacht: als ik al die inzichten nu eens gecombineerd ga toepas- sen in mijn leven, dan heb ik het beste van alles. En dat is gelukt. Ik heb een goed inkomen maar leef niet voor het geld, ik doe wat ik heel erg leuk vind en ik heb veel tijd en vrijheid. Sinds ik mijn leven zo heb ingericht zie ik dat ik mensen er mee inspireer. Ze gaan nadenken over hun eigen leven en vragen hoe ik het heb gedaan. Ik vind het leuk om over mijn ontdekkingen te vertellen en om mijn verhalen erover op te schrijven. Zo besloot ik ook dit boek te schrijven.
Ik heb het geschreven aan de hand van de student, de bankier en de surfer. Zij staan allemaal symbool voor bepaalde aspecten van het leven waar we wel eens van dromen. De student voor de lage lasten en een leven zonder zware verantwoordelijkheden. De bankier voor een goed inkomen. En de surfer voor tijd en vrijheid. Geen van drieën heeft het allemaal. Dat is wellicht herkenbaar. Misschien heb je bijvoorbeeld een goed inkomen, maar niet de vrijheid die je zou willen, of andersom.
Dit boek beschrijft de 3 stappen naar een leven waarin je het beste van de student, de bankier en de surfer kunt combineren in één leven. Jouw leven. Elke stap in het boek bestaat uit inspiratie, voorbeelden en een concreet actieplan voor de uitvoering. Dat betekent dat jij de eerste stappen naar vrijheid al hebt gezet voordat het boek uit is.
Veel plezier met jouw stappen naar vrijheid!
×