Fragment
Zacharias is inmiddels drieëndertig jaar en met dit inkomen kan Zacharias nu een zelfstandig bestaan opbouwen en denkt hij na over zijn toekomst en een eventueel huwelijk. Er is voor hem overigens niet veel keus in ongetrouwde Europese huwelijks-kandidaten en de meeste lagere dienaren van de compagnie zijn ongehuwd of hebben hooguit een Indische concubine. Alleen regenten en de rijkere kooplieden zijn hier getrouwd of hebben hun eega uit de Nederlanden laten overkomen. Vanuit zijn functie verkeert Zacharias regelmatig in kringen van vooraanstaande kooplieden en leden van het gouvernement en bij een van die bezoeken maakt hij kennis met een aantrekkelijke vrouw, Maria Françoise Auxbrebis, geboren in 1600 en dus veertien jaar ouder dan Zacharias. Zij is niet onbemiddeld en van goeden huize maar helaas enkele keren achtereen weduwe geworden. Haar eerste echtgenoot, David de Bucquoi, sterft in 1640. Drie jaren later overlijdt op Ternate haar tweede echtgenoot, majoor Adriaan Anthonissen en nog pas tevoren komt haar derde man, de opperkoopman Jacob Sweers ook op Ternate om het leven en dat was voor haar reden om terug naar Batavia te komen. Uit haar eerste huwelijk met David de Bucquoi heeft zij een dochtertje Maria van bijna acht jaren oud.
Bij de kennismaking met Maria Françoise blijkt dat de broer van haar overleden echtgenoot, Salomon Sweers, extra-ordinaris lid van de Raad van Indië, een goede bekende van Zacharias is en betrokken was bij de voorbereidingen van een tocht naar Nieuw-Holland. Deze onderneming werd enkele jaren tevoren door Abel
Tasman ondernomen met het doel om vast te stellen of dat land deel uitmaakte van het vermeende Terra Australis, een zuidelijk continent, dat zou moeten bestaan om de aarde in evenwicht te houden. Bij terugkomst van die expeditie werd Zacharias door Salomon Sweers gevraagd uit de aantekeningen van Tasman een kaart van het nieuw ontdekte land samen te stellen. Mede door deze connectie bevalt de ontmoeting met Maria Françoise beiden goed en wordt na enige tijd het stichten van een gezin voor hen een aantrekkelijk perspectief. In februari 1648 trouwen zij in de Oude Hollandse Kerk waarbij veel vrienden en voorname kennissen aanwezig zijn. Mede door zijn huwelijk stijgt ook het aanzien van Zacharias in Batavia en in het volgende jaar wordt hij bevorderd tot opperkoopman waarbij zijn traktement meteen wordt verhoogd tot 58 guldens, exclusief een kostgeld van dertien realen. Dit geeft hem ook de mogelijkheid om nu een huis te betrekken binnen de muren van de stad.
×