€ 26,50

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Zacharias Wagner 1614 -1668

een leven op vier continenten

Jan de Lint • Boek • paperback

  • Samenvatting
    De expansie van de Nederlandse handelsvaart in de zeventiende eeuw bracht een enorme behoefte aan arbeidskrachten met zich mee. Op de schepen en in de overzeese gebieden waren scheepsvolk en soldaten nodig, maar ook in de steden waren arbeiders nodig voor de overslag van goederen of bij de bouw van schepen en ook andere vakmensen zoals kaartenmakers en schrijvers werden dringend gezocht. Niet al dit personeel kon in de Nederlandse provincies en steden worden gevonden zodat een belangrijk percentage van soldaten, scheepsvolk en andere beroepen in het buitenland werd gezocht en gevonden, vooral in Duitsland en op de Scandinavische kusten. Je kon met talent, doorzettingsvermogen en een flinke dosis geluk uiteindelijk veel bereiken. Een voorbeeld van een Duitser die het in de West-Indische Compagnie en vooral later bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie ver heeft gebracht is Zacharias Wagner. Begonnen als eenvoudig soldaat wist hij op te klimmen binnen de overzeese organisaties en bracht het tot tekenaar, opperkoopman, opperhoofd van de Japanse VOC-vestiging op Desjima en zelfs tot commandeur van de Kaapkolonie. Zijn opmerkelijke levensloop wordt in dit werk beschreven.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 210mm x 210mm
    Aantal pagina's : 147
    Uitgeverij : MagellanBook
    ISBN : 9789082405293
    Datum publicatie : 09-2024
  • Inhoudsopgave
    Inleiding blz. 1
    1 Dresden 3
    2 Amsterdam 9
    3 Naar Brazilië 15
    4 Recife 23
    5 Verandering 29
    6 Antonio Vaz 35
    7 Een Park en een Portret 40
    8 Terug naar Huis 45
    9 Batavia 53
    10 Japan 63
    11 De Brand 73
    12 Terug naar Japan 79
    13 Makassar 87
    14 Kaap de Goede Hoop 93
    15 Commandeur 103
    16 Ziekte en Rouw 113
    17 Mataram 121
    18 Amsterdam 127
    19 Biografieën 131
    20 Stamboom Zacharias Wagner 135
    21 Literatuur en Verantwoording 137
  • Reviews (8 uit 1 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    04-11-2024
    Vlot geschreven boek over koloniaal verleden
    Dat buitenlanders een belangrijke rol speelden in ons koloniale verleden is bij velen onbekend. Het boek over Zacharias Wagner vult daarom een lacune enigszins op. Prettig te lezen verteld de auteur over een jonge Duitser die vervuld van ambitie en avonturierszin naar Nederland komt en dienst neemt bij de WIC en later de VOC. Avontuur als soldaat in en#39;onsen#39; Brazilië, gevolgd door een lange administratieve en diplomatieke carrière die hem bracht naar vier continenten. Het leven van Zacharias Wagner was één groot avontuur en dat weet de auteur goed over te brengen. Het enige dat ik mis in het boek zijn de schitterende tekeningen die Wagner zelf maakte tijdens zijn reizen en die uiteindelijk terecht kwamen in zijn en#39;Thier-Buchen#39;.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 26,50

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Zacharias is inmiddels drieëndertig jaar en met dit inkomen kan Zacharias nu een zelfstandig bestaan opbouwen en denkt hij na over zijn toekomst en een eventueel huwelijk. Er is voor hem overigens niet veel keus in ongetrouwde Europese huwelijks-kandidaten en de meeste lagere dienaren van de compagnie zijn ongehuwd of hebben hooguit een Indische concubine. Alleen regenten en de rijkere kooplieden zijn hier getrouwd of hebben hun eega uit de Nederlanden laten overkomen. Vanuit zijn functie verkeert Zacharias regelmatig in kringen van vooraanstaande kooplieden en leden van het gouvernement en bij een van die bezoeken maakt hij kennis met een aantrekkelijke vrouw, Maria Françoise Auxbrebis, geboren in 1600 en dus veertien jaar ouder dan Zacharias. Zij is niet onbemiddeld en van goeden huize maar helaas enkele keren achtereen weduwe geworden. Haar eerste echtgenoot, David de Bucquoi, sterft in 1640. Drie jaren later overlijdt op Ternate haar tweede echtgenoot, majoor Adriaan Anthonissen en nog pas tevoren komt haar derde man, de opperkoopman Jacob Sweers ook op Ternate om het leven en dat was voor haar reden om terug naar Batavia te komen. Uit haar eerste huwelijk met David de Bucquoi heeft zij een dochtertje Maria van bijna acht jaren oud.
Bij de kennismaking met Maria Françoise blijkt dat de broer van haar overleden echtgenoot, Salomon Sweers, extra-ordinaris lid van de Raad van Indië, een goede bekende van Zacharias is en betrokken was bij de voorbereidingen van een tocht naar Nieuw-Holland. Deze onderneming werd enkele jaren tevoren door Abel
Tasman ondernomen met het doel om vast te stellen of dat land deel uitmaakte van het vermeende Terra Australis, een zuidelijk continent, dat zou moeten bestaan om de aarde in evenwicht te houden. Bij terugkomst van die expeditie werd Zacharias door Salomon Sweers gevraagd uit de aantekeningen van Tasman een kaart van het nieuw ontdekte land samen te stellen. Mede door deze connectie bevalt de ontmoeting met Maria Françoise beiden goed en wordt na enige tijd het stichten van een gezin voor hen een aantrekkelijk perspectief. In februari 1648 trouwen zij in de Oude Hollandse Kerk waarbij veel vrienden en voorname kennissen aanwezig zijn. Mede door zijn huwelijk stijgt ook het aanzien van Zacharias in Batavia en in het volgende jaar wordt hij bevorderd tot opperkoopman waarbij zijn traktement meteen wordt verhoogd tot 58 guldens, exclusief een kostgeld van dertien realen. Dit geeft hem ook de mogelijkheid om nu een huis te betrekken binnen de muren van de stad. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen