€ 29,75

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Witteman Kroniek

700 jaar Witteman in de Lage Landen

Koos Witteman • Boek • hardback

  • Samenvatting
    Een fascinerend onderzoek naar de herkomst van mijn voorouders en hun leefomstandigheden. De zoektocht leidde via middeleeuwse feodale leenmannen en Leuvense patriciërs naar de Schaepweypolder in Rijswijk. Daar bleek in de 16e eeuw de oudst bekende voorvader van al mijn naamgenoten te hebben geleefd. Zijn nakomelingen oefenden in Rijswijk niet alleen beroepen uit als tuinier, boer, molenaar, bakker, grutter en kastelein, er was ook een klopje en een ordinarisbode. Ze maakten aangrijpende dingen mee tot het lot mijn voorvader naar Sassenheim voerde. Daar maakte hij kennis met de bloembollenteelt en zijn nageslacht deelde in bloei en tegentij van de ambachtsheerlijkheid bij het slot Teylingen, waar eens Jacoba van Beieren woonde. Dagloners, bloemisten, bakkers, meester metselaars en een schepen behoorden tot de familie. In de net drooggelegde Haarlemmermeer werd mijn grootvader onder erbarmelijke omstandigheden het leven geschonken door een sterke vrouw. Zij baarde elf kinderen, overleefde er zes en drie echtgenoten en was daarna nog vele jaren waardin van het jachthuis op de vroegere gerechtsberg in Voorhout. In de aldaar gelegen Boekhorstpolder speelde de meer recente familiegeschiedenis zich af in voor- en tegenspoed, met als dieptepunt de Tweede Wereldoorlog. Ik kwam opmerkelijke naamgenoten tegen en ook kon ik enkele familiegeheimen ontsluieren. Kortom, een beschrijving van een enerverende zoektocht in een andere tijd.
    De kroniek vertelt de familiegeschiedenis en geeft daarbij dankzij middeleeuwse bronnen een overzicht van 700 jaar Witteman in de Lage Landen.
  • Productinformatie
    Binding : Hardback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 200mm x 280mm
    Aantal pagina's : 160
    Uitgeverij : Koos Witteman
    ISBN : Niet bekend
    Datum publicatie : 03-2016
  • Inhoudsopgave
    Inleiding 7

    Van Adam tot Witteman 9

    Het ontstaan van de familienaam Witteman 15

    Feodale Leenmannen 17

    Patriciërs in Leuven 25

    Rijswijk 31

    Sassenheim 61

    Vijfhuizen 85

    Voorhout 95

    Tijdlijn 124

    Het land van onze voorvaderen 126

    Enkele opmerkelijke Wittemannen 127

    Bijlage:

    Genealogisch naamsregister 141

    Index naamsregister 156
  • Reviews (8 uit 2 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    15-01-2021
    Informatief boek
    Natuurlijk veel details over familie Witteman, maar doordat de schrijver het in perspectief weet te plaatsen van de algemene Nederlandse geschiedenis wordt het bijzonder interessant om te lezen.


    Geplaatst door uit Delft , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    07-05-2020
    Interessant
    Mooi en interessant boek. Goed uitgevoerd.


    Geplaatst door uit Hulst , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 8 uit 10

€ 29,75

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Nadat Annetje omstreeks 1663 overleed liet Jan Jochems Witteman herberg de ‘Witte Swaen’ vaak over aan zijn dienstmeid Catharina Gerritsdr van Meurs. Dat bleef niet zonder gevolgen gezien de verslagen van het gerecht in de jaren 1667 en 1668. Wat er precies is voorgevallen tussen Jan en zijn dienstmeid valt slechts te raden, maar in de loop van het jaar 1667 beweerde zij dat Jan beloofd had met haar te trouwen en hij dat weigerde. De zaak kwam voor het Gerecht en Jan vond vele getuigen die onder ede over de affreuze eigenschappen van zijn dienstmaagd wilden verklaren.

Grietje Cornelis en Apolonia Pieters verklaarden ‘dat zij ondervonden en gezien hadden dat Catharina van Meurs, als dienstmeid wonende ten huize van Jan Jochems Witteman, zich zodanig met de drank had opgevuld dat zij gans onbekwaam was om enige praat of antwoord te geven, ja haar zodanig aanstelde en razend was dat Grietje en Apolonia zich ervoor schaamden. Apolonia verklaarde nog dat Catharina van Meurs verscheidene malen zeer beschonken was geweest’.

Vioolbouwer Willem Clasenius en Maria Balten van der Crocht verklaarden gezien te hebben dat Catharina van Meurs in de ‘Witte Swaen’ ‘zo overladen en beschonken was dat zij in het hoekje van haar meester spuwde en gans onbekwaam was om haar woord te spreken’.

Pieter Claesz van Bergen Henegouwen en Johanna Winterkamp hadden bij hun vele bezoeken ‘gezien en gehoord dat ze zo opgevuld was van de drank en haar zo vuil en onbeschaamd opstelde, dat de eerbaarheid niet toelaat daarover te spreken’.

De 85 jarige Claes Claesz van Bergen Henegouwen en zijn huisvrouw Trijntje Jans wisten te vertellen ‘dat Trijntje Ariëns haar ronduit heeft gezegd dat Catharina van Meurs haar man om de hals heeft gevat en gezoend heeft in de bakkerij van haar man en naar de voorbroek heeft gegrepen’.

Bakker Laurens van der Lely en bakkersknecht Hendrick van der Tussenbroeck verklaarden dat toen Catharina van Meurs voor haar meester brood kwam halen, ‘zij de knecht om de hals heeft gevat en zoende en de bakker haar telkenmale heeft gezegd daarmee op te houden, want dat hij haar anders op haar gat zoude klinken en Catharina dadelijk repliceerde: “Leg een schoon tafellaken op de tafel, ik zal d’r dan wel op gaan leggen.” ×
SERVICE
Contact
 
Vragen