Samenvatting
Het Winterboek, samengesteld door Gerbrand Bakker en Eva Cossée, is een vrolijke, moderne variant van een aloude klassieker met mooie, literaire verhalen over de winter, over sneeuw en ijs en over een kerstviering in zomers warm Zuid-Afrika. Daarnaast staan er voor iedere thuiskok bruikbare en lekkere recepten in voor echte winterkost als stamppot en erwtensoep, en ook voor speculaas, oliebollen en glühwein. Voor de overwinteraars in zonnige oorden staat er een ijsrecept in. Ook zijn veel handige tips opgenomen, bijvoorbeeld over de (moes)tuin in de winter, moet de vorst echt eerst over de boerenkool heen, omdat hij anders niet smaakt en moeten de oleanders inderdaad naar binnen als het vriest. En tips voor de schaatser: hoe train je je spieren en voer je je conditie op voor een echte grote toertocht en wat doe je aan om warmte blijven i.p.v.het pak kranten onder de trui van Reinier Paping.En hoe zit hetmet de dieren in de winter? Moet je de vogels bijvoeren en wat geef je ze? Hoemaak je zelf een vetbol voor de vogels en hoe figuurzaag je een voederhuisje? Voor de lange winteravondenmaakte Gerbrand Bakker een uitgebreide etymologische quiz,waar hij bij zijn optredens in het land veel succesmee heeft. Het merendeel van de teksten in dit boek is van de hand van Gerbrand Bakker zelf, voor sommige bijdragen zijn andere auteurs uitgenodigd.