Fragment
Parma van geit
Een leuk iets om eens uit te testen. Eenvoudig om te doen, maar heeft wel wat geduld nodig.
Benodigdheden
1 geitenpoot
3-5 % van het vleesgewicht Colorozozout
150 gr demerara suiker
6 tenen knoflook, geplet
2 el jeneverbessen, gekneusd
5 tl zwarte peper, gemalen
6 takjes tijm
5 takjes rozemarijn
5 verse laurierblaadjes
Groot bakblik of plastic container
Bereiding
Meng voor de pekel alle ingrediënten door elkaar in een kom.
Masseer de pekel in het vlees en zorg ervoor dat het gelijkmatig verdeeld is. Zorg dat waar het bot uit het vlees steekt daar voldoende pekel komt.
Plaats de poot in een bakblik of plastic container en dek het af ( met vershoudfolie of een deksel) en plaats in de koelkast.
laat de pekel zijn werk doen en reken hiervoor 1 week per kilo.
Masseer de poot elke dag in met de pekel welke in de bak zit om een goede werking van de pekel te krijgen en draai hem dan ook om.
Haal na de pekeltijd de geitenpoot uit de koelkast en spoel de pekel met koud water van de poot af.
Dep hem droog met een schone theedoek. De poot moet nu steviger steviger aanvoelen en een donkerdere tint hebben.
Hang nu de geitenpoot in geschikte omgeving.
Volgens de regels een omgeving met een goede luchtstroom, 60 tot 80 procent vochtigheid en een temperatuur die onder de 10-15 graden ligt.
Ikzelf pak hem in kaasdoek en hang hem onder het balkon in de tuin.
In verband met de temperatuur doe ik dit meestal vanaf september of oktober.
Laat hem hangen voor een periode van 2 tot 5 maanden.
Ervaring leert dat na 3 tot 3,5 maanden het resultaat goed is.
×