Samenvatting
Niet Willem van Oranje, maar Maurits en Frederik Hendrik zijn als de bekendste militairen uit de Tachtigjarige Oorlog tevoorschijn gekomen. Beide zonen van de prins zouden echter pas na decennia van het begin van dit conflict, en het lange voortraject daarvan, een rol gaan spelen. De naam van Willem van Oranje is uiteraard ook onlosmakelijk verbonden met genoemde oorlog, waaraan hij de eretitel 'vader des vaderlands' heeft overgehouden, maar wat is hiervan precies de betekenis?
Zo zou Willem volgens velen geen goed veldheer zijn geweest en wordt zelfs beweerd dat hij niet eens militair was. Dit terwijl vaststaat dat hij juist, volgens de traditie voor iemand van zijn afkomst, vooral tot militair werd opgeleid en al op jonge leeftijd veel oorlogservaring opdeed. Ook legde hij al vanaf zijn jeugd belangrijke internationale contacten en deed hij diplomatieke ervaring op, minstens zo belangrijk gezien zijn dubbelrol als militair-staatsman. In dit boek staan de opleiding en praktijkervaring van Willem van Oranje centraal, die hij opdeed in de jaren 1544-1559, en het mede mogelijk maakten dat hij, samen met zijn drie broers, en vooral Lodewijk van Nassau, een oorlog kon beginnen, bijna twintig jaar wist stand te houden, en de basis legde voor de verdere strijd door zijn kinderen.
Willem. De jonge prins van Oranje als edelman en militair verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Willem' in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, van 25 april tot en met 28 oktober 2018. Voor deze grote internationale tentoonstelling over Willem van Oranje en in het bijzonder diens jonge jaren, is een grote hoeveelheid objecten bij elkaar gebracht waarvan vele nooit eerder voor het publiek te zien zijn geweest. Van het grote aantal objecten uit het buitenland zijn de meeste zelfs nooit eerder in Nederland geweest. Al deze bijzondere stukken zijn in dit boek beschreven en afgebeeld.