30-04-2019
Mooi!
"Mooi" is mijn reactie op de eerste vraag. Want hoe mooi is het als een medemens het mij gunt om een kijkje te kunnen nemen in het leven wat geleefd is. De openheid in het teruggaan in herinneringen. Van het ene naar het andere, omdat dat simpelweg zo gaat met terugblikken. Alles associeert, niets staat op zichzelf. Ik voelde mij vereerd mee te mogen gaan in die gedachtegang. X
Makkelijk leesbaar.
Een \"open boek\".
Geplaatst door Ine Wonnink
uit Zutphen , leeftijd 60-69
Waardeert het boek met een 8 uit 10
14-02-2018
Mooi beeld van tijd en cultuur
Toegankelijk geschreven levensverhaal van een vrouw die opgroeide in de crisistijd in Oost-Groningen. De vader (pabbe) wordt neergezet als een strenge, misschien zelfs hardvochtige man, die de nodige emotionele schade aangericht heeft bij zijn kinderen. Uit de beschrijvingen van zijn doen en laten blijkt het strenge wel, maar gezien in de tijdsgeest, niet op een extreme manier. Niet duidelijk (voor mij) wordt wat er nu zo verschrikkelijk in dat gezin was dat de kinderen er zo beschadigd uit zijn gekomen en daar hun hele leven last van hebben gehad. Ja, er was armoede, maar dat was niet ongebruikelijk in die tijd en in die omgeving, en ja, de moeder was ziekelijk en de vader streng, maar dat laatste is ook niet ongewoon.
Toegankelijk, leest makkelijk
Mooi beeld van tijd en streek
Misschien te streekgebonden
Geplaatst door Anoniem
uit Bellingwolde , leeftijd 40-49
Waardeert het boek met een 7 uit 10
28-01-2018
Aangrijpende familiegeschiedenis
Prachtig beschreven familie verhaal over gezin in moeilijke tijden en omstandigheden. Met wijsheid en mededogen bevraagt schrijfster zichzelf en gezinsleden om meer begrip voor moeilijke vader te krijgen. Heb het boek in één ruk uitgelezen.
Aangrijpend en invoelbaar
Mooi helder taalgebruik
Geplaatst door Daphne
uit Tytsjerk , leeftijd 50-59
Waardeert het boek met een 9 uit 10
28-01-2018
Aangrijpende geschiedenis
Prachtig beschreven familie verhaal én tijdsbeeld. Zonder oordeel bevraagt schrijfster zichzelf en familieleden om beeld van moeilijke vader helderder te krijgen. Lessen in mildheid en begrip. Heb het boek in één ruk uitgelezen.
Aangrijpend
Mooi geschreven, helder taalgebruik
Geplaatst door Daphne
uit Tytsjerk , leeftijd 50-59
Waardeert het boek met een 9 uit 10
08-01-2018
prachtige omslag en aangrijpend verhaal.
Een heel mooi verhaal. Ik raad het boek iedereen aan.
Geplaatst door Mattheus
uit Delfzijl , leeftijd 60-69
Waardeert het boek met een 8 uit 10
06-01-2018
Rauw leven in Oost-Groningen
Wij en onze Pabbe vertelt het verhaal van een familie met een zieke moeder, een door bittere omstandigheden bitter geworden vader en een zoektocht naar het waarom van deze verbittering. Daarnaast is het een historische vertelling van het leven van mensen met veel kinderen en weinig geld in Nieuweschans. En als kleinkind van die Opa, als neef van de schrijvende tante kan ik beamen, er is geen steek aan verzonnen. Rauwe Warmte en aanbevolen ook voor al die lezers die niet kunnen kiezen uit de 46 soorten wit bij de Gamma,voor lezers die last hebben van een bijna ingescheurde teennagel en andere 'first world problems'. Leest en bedenk uzelve.
Echt
Beklemmend
Te kort
Geplaatst door Peter Prak
uit NOORDLAREN , leeftijd 50-59
Waardeert het boek met een 8 uit 10
01-01-2018
Begrip voor vader
In dit boek vertelt Fockje de Jong-Snoek in een raamvertelling hoe zij haar jeugd heeft beleefd. Wat er in hun gezin van vader, moeder en haar broers en zussen gaande was in de oorlog. Moeder werd ziek en stierf op jonge leeftijd. Als oudste nam Fockje als oudste van de zeven kinderen, de rol van moeder over. De tweede wereldoorlog, armoede in een gezin in Oost-Groningen en een niet empatische manier van opvoeden, het komt allemaal langs en haar verhaal heeft me bezig gehouden. Het boek is zo geschreven dat ik wilde doorlezen en dat kon gelukkig ook. Door dit verhaal begrijp ik nu beter dat armoede een lange adem heeft. Armoede heeft veel invloed, dat is bekend uit de literatuur, maar hoe het doorwerkt lees je ook in dit boek. Armoede heeft veel invloed, kinderen uit gezinnen waar armoede was, leveren als volwassen vaak een grote strijd. Wat vind ik eigenlijk van de dingen? Hoe moet je je mening geven? Hoe verbeter ik mijn positie. Allemaal verhalen die door literatuur worden beschreven, maar in dit boek lees je wat het je kost! Fockje deed veel moeite om het patroon dat ze kende te doorbreken. Om het met haar kinderen anders aan te pakken. Een verhaal om te lezen als je ook nu wil begrijpen hoe het is om in armoede op te groeien. Er komt een portret van haar vader op die eigenlijk helemaal niet zo stug is, maar van een man die geen raad wist met zijn liefde, zorgen en verdriet en dat verpakte in hardheid en regels. Ik ben onder de indruk en heb het met veel plezier gelezen. In dit verhaal herken ik dingen van mijn eigen vader. Dus dank voor het delen! En lees dit boek als je de geschiedenis van je ouders of grootouders rondom de tweede wereldoorlog beter wilt begrijpen of met hen wilt praten over hoe zij dat hebben beleefd.
korte hoofdstukken
spannend tot op de laatste pagina
De korte hoofdstukken, maken het so
Geplaatst door Door-Elske
uit Kop van Drenthe , leeftijd 60-69
Waardeert het boek met een 8.5 uit 10
17-12-2017
Inzage wat armoede en ziekte met een gezin doet.
Goed beeld gekregen van de leefomstandigheden in armoedige omstandigheden met gebrek aan vast werk en respectabel werk. De ellende van een chronisch zieke ouder. In dit geval de moeder. En dan de beperkingen die dat met zich meebrengt voor de kinderen. Niet doorleren. Eerder van school. Zelfs de verantwoording voor je broers en zussen op je moeten nemen. Respect! Mooi en liefdevol geschreven en daarbij toch de pijn laten zien die de schrijfster heeft geleden en de andere gezinsleden. Interessant om iets te lezen over die streek van Nederland, een streek waar ik lange tijd (25 jaar) in de buurt heb gewoond als niet-Groningse. En ook een tijdsbeeld! Dus bedankt!
Geplaatst door Wilma van Etten
uit Friesland , leeftijd 60-69
Waardeert het boek met een 8 uit 10
11-12-2017
prachtboek
Aan dit prachtige boek heb ik meteen nachtelijke uurtjes opgeofferd. Het is een boek van genezing waarin warmte, mededogen,het kunnen handelen vanuit aanvoelen, vermoeden of dieper weten het winnen van de butsen en schrammen die zijn opgelopen in een jeugd vol armoede op elk vlak.Er is een leven voor nodig om het gebrek aan liefde door het onvermogen van een verharde vader, de afwezigheid door ziekte en veel te jong overlijden van de moeder, gebrek aan erkenning en ruimte voor ontwikkeling en de daaruit voortkomende twijfel op te lossen. Een troostrijk boek voor ieder die daar ook maar iets van herkent.
Geplaatst door wouda
Waardeert het boek met een 8 uit 10
28-11-2017
Beeld van een familie in moeilijke tijden
Mooi geschreven over een periode waarin het niet gemakkelijk was het hoofd boven water te houden. Een familiegeschiedenis. Soms met heel moeilijke momenten, maar toch altijd proef ik een toon van blijdschap, van door willen gaan door alle moeilijkheden heen. Ik zou zeggen: dank aan Pabbe die jou Fockje aanzette tot het schrijven van dit boek! Alle complimenten.
Geplaatst door Elly van Liempt
uit Bennekom , leeftijd 60-69
Waardeert het boek met een 8 uit 10
16-11-2017
Geweldig boek
-
Geplaatst door RD
Waardeert het boek met een 10 uit 10