Samenvatting
“God is dood, maar van zijn zoon komen we niet af, zo bleek in de loop van de vorige eeuw. Hij is ons blijven bezoeken, precies zoals hij vlak voor zijn dood heeft voorspeld."
In 33 essays laat dichter en essayist Willem Jan Otten zien hoe Christus, zelfs al valt zijn naam niet, blijft opduiken in films, romans, muziek. In de gestalte van een tuinman, in Harry Potters leraar Dumbledore, en in een melodielijn van Olivier Messiaen. 'Kortom,' aldus Otten, 'het verlangen om Jezus ergens in te ontwaren, is onverlet gebleven.'
Wie zeggen de mensen dat Ik ben? De schrijver onthult en doordenkt de uiteenlopende antwoorden van kunstenaars op deze vraag, die Jezus zijn leerlingen ooit stelde. In evenzovele beelden zoekt kunstenaar Paul van Dongen naar zijn antwoord op die vraag. Van Dongens iconische beelden vormen samen met de dichterlijk-denkende essays van Otten een dubbelkunstwerk dat poogt hart, hoofd en ziel te raken.
WILLEM JAN OTTEN (1951) is dichter en essayist. Voor zijn boek 'Zondagmorgen' ontving hij in 2022 de prijs Beste Theologische Boek. Zijn werk werd onder meer bekroond met de P.C. Hoofprijs en de Libris Literatuurprijs.
PAUL VAN DONGEN (1958) is kunstenaar. Zijn werk hangt o.a. in het Noordbrabants Museum in Den Bosch, Stedelijk Museum Amsterdam en het Museum Krona in Uden. “Een liefdevol en aandachtig gemaakt en verzorgd boek … Pas op, ongelovigen: Otten kan zo smakelijk en aanstekelijk over geloven schrijven dat je er zelf ook zin in krijgt.”
– TROUW ★★★★
“Wat Otten te berde brengt, raakt aan ervaringen die je wel kent, maar waarvoor je geen woorden had. ... krachtige en tegelijk kwetsbare schilderijen van Paul van Dongen.”
– FRIESCH DAGBLAD
“Ik smul van de teksten van Otten. Ook hier weer treffende observaties.”
– ds. Piet van Die
“Vergis je niet, Otten is geen theoloog die in versleten jargon nog maar eens hetzelfde zegt maar dan net ietsjes anders. De schrijver is een dichter en de drieëndertig korte bijdragen – … 'manieren zijn om hetzelfde niet te begrijpen' – zijn gewoonweg heerlijk om te lezen.”
– KERKPLEIN (magazine bisdom Gent)
“Virtuoos lees-, kijk- en luistervermogen [van Otten] … Ik zou veel mooie formuleringen kunnen citeren en verrassende inzichten naar voren kunnen halen. … Dit boek laat je nieuwe dingen zien ... Neem en lees!”
– ERIK BORGMAN
“Het nieuwe boek van Willem Jan Otten raakt me diep … Otten wil niet overtuigen, maar juist daardoor is hij zo overtuigend.”
– KERNET.BE
“Een weergaloos boeiend, maar ook een tot nadenken dwingend mooi boek. … Een geloofsboek, waarin en waaruit de essentie van het menselijk bestaan spreekt en op elke bladzijde een getuigenis achterblijft dat je raakt.”
– Jenno Sijtsma bij BOEKHANDEL WESTERHOF
“Theologie zou [zoals Otten doet] op zoek moeten gaan naar die sporen [van Jezus] zonder de pretentie te weten hoe het precies zit. … Met prachtige illustraties van Paul van Dongen.”
– OPHEF
“Otten schrijft over al zijn artistieke helden zo aanstekelijk dat ik spontaan zin krijg om me op hun werk te storten. … Het meest ontroerend zijn de essays waarin Otten schrijft over zijn eigen leven en geloof. … [Zijn] Christusmystiek raakt mij diep. … Van Dongens illustraties bij de essays zijn wonderschoon.”
– KONTEKSTUEEL
Fraai geschreven essays. Kunstenaar Paul van Dongen [maakte] treffende illustraties, die de teksten vaak heel mooi aanvullen. … In dit boek vind je veel rake, persoonlijke en soms ontroerende passages, waarin hij [Otten] voluit belijdt dat Jezus de Zoon van God is, de Opgestane.
– EO-VISIE ★★★★½
“Korte impressies die indruk maken, omdat Otten steeds weer laat zien hoe Christus ook vandaag de dag kan voordoen en ervaarbaar is. Otten noemt het zelf een ‘wanordelijke christologie’. Maar kun je geordend denken als je op je liefde wordt bevraagd? Kun je geordend denken als God in je leven komt, ook als je er niet om vraagt of op rekent?”
– VELUWSE KERKBODE