Fragment
LEESWIJZER
We beginnen met een verkenning van het effect dat met dit boekje nagestreefd wordt. Voor iedereen raadzaam om kennis van te nemen. Je hebt zelf misschien een specifiekere vraag of effect op het oog. Gebruik dan de inhoudsopgave om de hoofdstukken te bepalen die voor jou het meest van belang zijn. Het is sowieso raadzaam om de inhoudsopgave goed te bestuderen. Zie ook de kapstokstructuur die hierna toegelicht wordt.
Ik raad je zeker aan om de verkenning van het onderwerp ‘welbevinden’ te lezen. Wat betekent het en is het vanuit zoveel mogelijk gezichtspunten?
Daarna een hoofdstuk over de vraag hoe je je eigen niveau van welbevinden kunt bepalen. Wat zijn de belangrijkste indicatoren?
Vervolgens een korte introductie in de psychologie van welbevinden, ook wel positieve psychologie.
Dan sta ik stil bij een aantal specifieke thema’s in relatie tot welbevinden.
Daarna de hoofdstukken en paragrafen waarin specifieke vormen van welbevinden behandeld worden. Hier kun je eventueel kiezen voor de vorm van welbevinden die het beste aansluit bij je eigen vraag of belangstelling. Heb je geen idee? Dan helpt lezing van de hoofdstukken die handelen over de verschillende delen misschien om je voorkeur te verfijnen.
De oefeningen – gezien de subtitel ‘Wat je zelf kunt doen’ draait het daar in dit boek om - betreffen voor het overgrote deel zogenaamde ‘positief psychologische interventies’ (ppi’s). Ze worden ook wel minimale interventies genoemd omdat ze weinig moeite kosten en niet erg ingrijpend zijn. De ppi’s zijn op een bepaalde manier gestructureerd. Ten eerste zijn er enkele ppi’s die aansluiten bij de verschillende vormen van welbevinden die onderscheiden worden. Maar er zijn ook ppi’s die een positief effect kunnen hebben op het algemeen welbevinden. Voor alle oefeningen en ppi’s geldt, dat ze voor de meeste lezers zonder meer door henzelf, zonder hulp van anderen, uit te voeren zijn. Maar mocht je een zekere weerzin voelen of moeite hebben om een oefening of ppi te doen: doe het dan gewoon niet. Laat je leiden door zin. Daag jezelf gerust een beetje uit maar duw je zelf niet te hard over de rand van je tegenzin. Er zit vast een oefening of ppi bij die wel goed te doen is.
×