Fragment
De financieel jongerenwerker is in alle opzichten een jongerenwerker. Hoewel hij een specifiek en specialistisch aandachtsgebied heeft (namelijk financiën) kan en mag deze niet gezien worden als hulpverlener of ambtenaar. De financieel jongerenwerker moet onafhankelijk zijn en de rol van vertrouwenspersoon kunnen zijn voor jongeren, hun ouders en hun omgeving. De financieel jongerenwerker heeft ook een pedagogische rol en heeft een voorbeeldfunctie. De financieel jongerenwerker dient geregistreerd te staan binnen het beroepsregister ‘Kinderwerkers & Jongerenwerkers’ van het Registerplein (2023) om de kwaliteit en vakdeskundigheid te kunnen waarborgen en te kunnen aantonen.
In de praktijk blijkt dat veel organisaties, die zich richten op financiële ondersteuning, moeite hebben met het bereiken van de juiste doelgroep. Er heerst een hoop angst en terughoudendheid om aan te kloppen bij organisaties zoals de sociale dienst of het sociaal wijkteam (Trouw, 2023). Daarom is het van belang dat de financieel jongerenwerker laagdrempelig is voor jongeren. Er wordt niet gewerkt met intakelijsten of ingewikkelde amnese formulieren, er wordt niet alleen afgesproken op kantoor maar ook in een wijkcentrum of bij iemand thuis en de financieel jongerenwerker is niet alleen maar bereikbaar tussen 9 en 5 maar ook ’s avonds en in het weekend. De financieel jongerenwerker bevindt zich, net als het regulier jongerenwerk (Veenbaas, Noorda & Ambaum, 2011), voornamelijk in het derde socialisatie milieu (de vrijetijdsbesteding).
Wel is er de laatste jaren steeds duidelijker geworden dat het jongerenwerk ook in het tweede socialisatie milieu (onderwijs) noodzakelijk is als verbindende professional. Omdat de inzet van jongerenwerkers op scholen van onmisbaar belang is op de ontwikkeling van jongeren (van Dijk, Koetsenruijter & Sieckelinck, 2023) moet de financieel jongerenwerker ook hier actief op inzetten.
Voor de financieel jongerenwerker is het van belang dat deze herkenbaar is voor de doelgroep, hun omgeving en voor netwerkpartners.
De financieel jongerenwerker is een sociaal werker en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven, en in het voorkomen van zorg en hulpverlening.
Uit onderzoek van het onderzoeksbureau SEOR (Dekker, Franx, de Vleeschouwer & Zandvliet, 2020) blijkt dat het rendement van het sociaal werk factor 1,6 is ten opzichte van de kosten. Dat betekent dat iedere €100,- die wordt geïnvesteerd in het sociaal werk, waaronder ook het (financieel) jongerenwerk, dit €160,- oplevert aan het voorkomen van kosten in de zorg en hulpverlening.
Het jongerenwerk levert een belangrijke bijdrage aan het beheersen van de kosten van zorg en welzijn door het voorkomen of het verkleinen van de inzet van zorg. Het maximale besparingspotentieel van het huidige jongerenwerk in heel Nederland wordt geschat op 45 miljoen euro (Ministerie VWS, 2017). Zeker wanneer er een goede verbinding is met aanbieders van zorg en hulpverlening.
Doordat de financieel jongerenwerker een specifiek aandachtsgebied heeft kan deze zich specialiseren op alle onderwerpen en thema’s die te maken hebben met jongeren en financiën. De roep om specialistisch jongerenwerk wordt steeds luider. Dirk Jan de Jong pleit voor specialistisch jongerenwerk in een artikel in de Secondant (2023). Ook pleiten de Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd in de nieuwe Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 voor minder inzet van jeugdhulp maar voor een collectieve inzet van onder meer jongerenwerkers bij complexe vraagstukken binnen gezinnen, op scholen en in de wijken (2023).
Vanuit deze specialistische rol kan de financieel jongerenwerker ook innoveren binnen zijn expertise. Er moet ruimte zijn om nieuwe middelen en methoden te proberen, en collega jongerenwerkers mee te nemen in nieuwe en bestaande processen. Wel is het van belang dat de financieel jongerenwerker een goede samenwerking heeft binnen het reguliere sociaal werk/welzijnswerk. Waar de financieel jongerenwerker de kennis, ervaring en expertise in huis heeft, weten de overige jongerenwerkers en sociaal werkers precies wat er speelt in hun wijk. Die samenwerking is dan ook essentieel!
×