€ 23,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Weg van Utrecht

Een familiegeschiedenis

Jacco de Bruin • Boek • paperback

  • Samenvatting
    De familie de Bruin woonde eeuwenlang in Utrecht. Met moeite werden de eindjes aan elkaar geknoopt. Kindersterfte, overbevolkte woningen, om geld moeten vragen aan de kerk, het kwam allemaal op ons bordje terecht. Tijdens het leven van Ad de Bruin (1923-2007) veranderde echter alles: er kwam beter onderwijs en betere huisvesting en de Nederlandse welvaart maakte grote sprongen voorwaarts. Dat ging echt niet zonder slag of stoot: Ad werd volwassen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin goed en fout dwars door elkaar liepen, ook in zijn familie. Ondanks alle uitdagingen kwam Ad na de oorlog terecht bij schrijfmachinefabrikant Remington in Den Bosch en bij kantoormeubelmaker Gispen in Culemborg. En hoe belandde hij begin jaren vijftig zelfs in het Amerikaanse Elmira, in de staat New York?

    Als amateurfotograaf legde Ad zijn leven vast op foto´s en maakte talloze tekeningen, waarvan er een aantal in dit boek zijn opgenomen.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 148mm x 210mm
    Aantal pagina's : 248
    Uitgeverij : Adarem
    ISBN : 9789090390659
    Datum publicatie : 10-2024
  • Inhoudsopgave
    Stamboom van de familie de Bruin uit Utrecht pag. 6
    Inleiding pag. 9
    Hoofdstuk 1: Van soldaat tot kleermaker pag. 15
    Hoofdstuk 2: Een kleine jongen pag. 45
    Hoofdstuk 3: Oorlog pag. 67
    Hoofdstuk 4: Na de oorlog pag. 121
    Hoofdstuk 5: Ad in Amerika pag. 145
    Hoofdstuk 6: Remington (Den Bosch) pag. 171
    Hoofdstuk 7: Gispen (Culemborg) pag. 203
    Dankwoord pag. 230
    Bijvangst pag. 232
    Bronvermelding pag. 235
    Personenregister pag. 240
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 23,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Al sinds mei 1946 vloog de KLM van Schiphol naar New York, maar een directe vlucht was het nog lang niet: er werd onderweg een tussenstop gemaakt in Schotland en op Newfoundland. Het eindpunt van de reis was het internationale vliegveld in New York, dat na de moord op president John F. Kennedy in 1963 naar hem vernoemd zou worden. Daar arriveerde de ‘Tilburg’ op 4 januari 1951; de reis had een volle dag geduurd.
Ad en Henk hadden de instructie gekregen om zich na aankomst in New York te melden op 315 4th Avenue. Het was te ver om nog helemaal naar Elmira te reizen, ruim 400 kilometer verder. Hun tijdelijke onderkomen in New York bleek het luxe Waldorf Astoria Hotel te zijn, waar verschillende Amerikaanse presidenten, de Engelse premier Churchill en allerlei andere hoogwaardigheidsbekleders en beroemdheden kind aan huis waren. Dat hadden de Amerikaanse Remington-collega’s alvast goed geregeld.
In Elmira werd er ook goed voor Ad en Henk gezorgd. Ze kregen een host toegewezen in de persoon van Bill Goodno, die de Nederlandse bezoekers wegwijs maakte in de stad en hen de fabriek liet zien. Het was een gigantische hal, waarin met grote machines alle aparte onderdelen geproduceerd werden. Aan lange tafels werden daar vervolgens typmachines van gemaakt door een heel leger aan Remington-medewerkers. Aan weer andere lange tafels werden de geproduceerde typmachines getest, om te zien of alles voldeed aan de eisen van de klant. Niet voor niets hing er een groot bord aan het plafond met daarop ‘Quality first’. Ad en Henk konden er veel leren, maar genoten vooral van alles wat er buiten de fabriek te zien was in dat prachtige, moderne Amerika.
×
SERVICE
Contact
 
Vragen