Samenvatting
Wat is een goed leven? Wel-zijn is voor de meeste mensen meer dan een hoog inkomen of louter materiële welvaart. Vele niet-materiële aspecten zoals gezondheid, gezinsleven, leefomgeving, een zinvolle tijdsbesteding of de kwaliteit van een job zijn minstens even belangrijk voor een geslaagd leven. Al die aspecten samen beïnvloeden ook de mate waarin mensen tevreden zijn over hun leven en bepalen mee hoe gelukkig ze zich voelen. In dit boek argumenteren de auteurs echter dat geluk of levenstevredenheid geen goede maatstaf is voor het meten van welzijn. Zij stellen een alternatieve methode voor die niet enkel rekening houdt met de verschillende dimensies van welzijn, maar ook met het feit dat mensen hun eigen opvattingen hebben over wat belangrijk is in hun leven.
Het blijft niet enkel bij theorie. Een grootschalige en representatieve enquête bij meer dan 3000 volwassenen uit ruim 2000 Belgische gezinnen liet toe de verschillende aspecten van het individuele welzijn van de Belgen in kaart te brengen. Origineel is dat ruim aandacht besteed wordt aan de ongelijke verdeling van deze verschillende welzijnsaspecten binnen gezinnen. Uit de enquête blijkt dat sommige Belgen vaker lijden aan opgestapelde achterstand in meerdere welzijns dimensies. Het boek beschrijft vervolgens welke mensen er in de samenleving het slechtst aan toe zijn volgens de nieuwe methode. Zij verdienen volgens de auteurs de grootste aandacht van de beleidsmakers. En dat zijn niet noodzakelijk enkel diegenen met een laag inkomen, of diegenen die zich ongelukkig voelen.
Over de auteur(s):
Bart Capéau, Laurens Cherchye, Koen Decancq, André Decoster, Bram De Rock, François Maniquet, Annemie Nys, Guillaume Périlleux, Eve Ramaekers, Zoé Rongé, Annemie Nys Erik Schokkaert en Frederic Vermeulen vormen een consortium van onderzoekers die werken aan de KU Leuven, de Université catholique de Louvain, de Université libre de Bruxelles en de Universiteit Antwerpen. Het onderzoek waarop dit boek gebaseerd is, werd gefinancierd door de Programmatorische Overheidsdienst Wetenschapsbeleid (BELSPO).
Bij dit boek hoort ook een website die meer informatie bevat over het achterliggende wetenschappelijke project en de verzamelde data:
https://sites.google.com/view/meqin.