Samenvatting
WALNOOT+
Van oudsher is bekend dat het eten van walnoten gezond is. Het vruchtvlees bevat goede vetten en vitamine-E. Walnoten zijn in veel verschillende producten te verwerken. Dit boek beschrijft de veelzijdigheid van de walnotenboom. Niet alleen het vruchtvlees, ook het hout, de wortel, de bast, het blad, de bolster, de schaaldelen, de tussenschotjesā¦..alle onderdelen kunnen worden benut. Dit levert allerlei producten op: fineer en meubelhout, olie, strooisel, kleurstof, likeur, thee, energie enz. Het is dus de moeite waard meer walnoten aan te planten. Dit kan in de vorm van een boom op het erf of in grotere beplantingen. Er worden in ons land meer dan zeventig verschillende rassen gekweekt, alle met hun typische eigenschappen. Voor een goede notenproductie is het belangrijk dat ze laat bloeien om niet te bevriezen door late voorjaarsnachtvorst. Ook is het van belang dat ze weinig gevoelig zijn voor ziekten. Omdat de notenproductie pas een aantal jaren jaar na aanplant echt op gang komt is het handig om tussen de notenbomen eerst een ander gewas te telen en/of dieren te houden. Ook hiervan worden in dit boek voorbeelden beschreven. Tenslotte wordt ingegaan op de kosten en opbrengsten van een notenbeplanting.