Samenvatting
Humberto Tan: "Belangwekkend boek voor de sport e´n maatschappij!"
Frits Barend: "Ode aan talent"
Michel van Troost (uitgever sportvakliteratuur): "Nooit eerder is er zo een ontledende maar vooral samenhangende analyse op talent in Nederland uitgeschreven. Stof tot nadenken. Sportwereld doe er je voordeel mee!"
Daphne Koster (Ajax Dames 1, 139 interlands): "Hersenvoer voor iedere sportliefebber"
Robert Geerlings stond in zijn jeugd bekend als buitengewoon sporttalent op de Amsterdamse velden. Inmiddels werkt hij vanuit zijn professie als advocaat al vele jaren nauw samen met een aantal van de meest bijzondere topsporttalenten van Nederland. Hij begeleidt en adviseert topvoetballers, tophockeyers en andere topsporters.
Dat door toepassing van onjuiste criteria, of onzuivere toepassing van juiste criteria, in de processen van talentherkenning en talentontwikkeling veel geld, maar nog erger, ook veel (groot) talent verloren gaat, is voor Geerlings onbegrijpelijk. Niet alleen heeft dit talentlek een aanzienlijk negatief effect op het niveau van de sport in Nederland, het zorgt niet zelden ook voor persoonlijke schade bij veel van de jonge talenten. In Waarom Messi van Mars komt en Ronaldo uit Portugal worden factoren die vertroebelend werken in het proces van talentherkenning en de zuiverheid van de uitkomsten daarvan verstoren, bespreekbaar gemaakt. Geerlings doet dat aan de hand van prikkelende voorbeelden en persoonlijke anekdotes uit de (inter)nationale sportwereld. Hij toont ons de kwetsbaarheid van de vaak nog jonge sporttalenten in het huidige opleidingssysteem en talentklimaat in Nederland. In deze analyse worden de mankementen van onze Hollandse School-benadering aan de orde gesteld en correcties daarvoor aangediend.
Zijn neus voor talentherkenning is volgens hemzelf geen gave, maar een gevolg van een eenvoudige analytische werkwijze en vooral een open blik. Het zijn van sporttalent is namelijk geen mening, maar een feit en daarmee ook feitelijk waarneembaar voor eenieder die het wil zien. Voor het herkennen en beoordelen van sporttalent van kleine amateurverenigingen tot grote topclubs gebruikt hij structureel het door hem zelf ontwikkelde Objectief Talent Identifcatie Systeem (OTIS). Het blijkt niet alleen een verrassend eenvoudig, zuiver en effectief systeem voor talentherkenning te zijn, het is vanaf nu ook voor iedere trainer, coach, club en supporter vrij beschikbaar en direct toepasbaar.