Samenvatting
Augustinus is de handboeken ingegaan als de kerkvader die met zijn opvattingen over God, de mens en de genade zijn stempel op de wereldgeschiedenis heeft gedrukt. Maar hij stond ook stil bij de aloude levensthema's die verband houden met levenskunst. Zijn leven lang dacht hij na over de manier waarop hij en zijn vrienden hun leven gestalte konden geven.
Schatplichtig aan de klassieke filosofie en aan de wijsheid uit de Schrift dacht hij na over de vragen rond thema's als beheersing en onmatigheid; gemeenschap en vriendschap; geld en geluk; genot en het moreel goede; het herstellen van beschadigde relaties; waarachtigheid, integriteit en het tegendeel daarvan.
Wie zijn werken leest vindt geen antwoorden op vragen die wij ons in de 21e eeuw stellen. Maar zijn woorden over leven en levenskunst zijn vanwege hun diepzinnigheid, eenvoud en praktische wijsheid eye-openers voor mensen die in de huidige samenleving naar een 'geordend leven in welbevinden' streven.
Dr. Paul van Geest is hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg en hoogleraar Augustijnse Studies aan de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit. Hij is ook directeur van het Centrum voor Patristisch Onderzoek (COP) van deze beide universiteiten.