02-10-2021
Een parel van een waarachtig boek
Een parel van een boek. O.m. over hoe rauwe pijn uit de auteurs jeugd uiteindelijk de weg wijst naar zoete innerlijke vrede. Beeldend geschreven over allerlei levensfasen en avonturen, uitkomend bij het pad van nu en acceptatie. In vrijwel een ruk uitgelezen. Een verfrissend eerlijk en tegelijk diepgaand boek.
Geplaatst door Wendybijdezee
uit Noordwijk
Waardeert het boek met een 9 uit 10
29-09-2021
Invoelbare reis
Een openhartig en invoelbaar verhaal van een ziel die op zoek gaat naar zin. Wouter kijkt met een ontwikkelde mildheid en liefdevol naar zijn levenspad. Ik werd al lezend reisgenoot en deelgenoot. De taal van Wouter is doeltreffend poëtisch. Het kost weinig moeite om in het verhaal van Wouter mee te gaan. Of de ziel zin heeft gevonden mag iedereen zelf ontdekken.
Pakkend meeslepend verhaal
Mooie poëtisch taal
filosofische stukken lang
Geplaatst door Ronald de Meij
uit Heerjansdam , leeftijd 50-59
Waardeert het boek met een 9 uit 10
21-07-2021
Een avonturenboek met de ziel van een echt mens!
Barendrecht juli 2021 Ik heb het boek Van Wouter Ter Braake met plezier gelezen, het vertelt het verhaal van een jongeman die In de periode van zijn jonge jaren een moeilijke jeugd heeft gehad. De relatie met zijn ouders was op zijn minst gezegd lastig. De toegankelijke schrijfstijl leest makkelijk. Door de juiste detaillering van de omgeving en de straatnamen waan je je alsof er zelf bent. Het bijzondere is dat in alle periodes die Wouter in zijn leven heeft meegemaakt, hij zichzelf heeft weten te vormen tot een volwassen, zeer empathisch en aimabel mens. In de jaren die hij gereisd heeft door Europa en ver daarbuiten o.a. naar Tibet en zich zichzelf gevormd en ontwikkeld heeft wordt beschreven in dit boek. Ik ken Wouter al meerdere jaren, en wist dat hij een man was die openstaat met een diepere belangstelling voor jou als persoon. Na het lezen van dit “avonturenboek” want zo zou je het mogen omschrijven in mijn optiek, lijkt het mij dat een scenarioschrijver er een mooi script van kan schrijven! Wie weet een film/documentaire? **** 8/10 sterren Aanrader! Harry Odijk
Oprecht
Diepgang
Geplaatst door Harry Odijk
uit BARENDRECHT NL , leeftijd 60-69
Waardeert het boek met een 8 uit 10
30-05-2021
Een geschenk voor de wereld
Ik heb het boek van Wouter ter Braake te lezen gekregen in het kader van boekruil. We lazen elkaars boeken tegelijkertijd, hij mijn 'De Kosmische Moeder, gesprekken met de Bron', ik zijn 'Waar een wil is, is een omweg'. Ik heb het boek van Wouter achter elkaar uitgelezen. Ik ben dol op dit soort autobiografieën. De reden is dat het me met diepe verwondering vervult voor het wonder van het mensenleven. Deze autobiografie heeft echter iets extra's voor mij, met mijn grote interesse in psychologie en spiritualiteit. Wouter komt uit een emotioneel zeer arm gezin waarin hij niet gezien werd. Hij leed aan ernstige verwaarlozing, wat hem (lees: wat de mens) voor altijd tekent. Verwaarlozing slaat een gat in het hart, in de ziel. Een mens moet zijn leven lang worstelen met thema's als eigenliefde, zelfvertrouwen, een gevoel van welbehagen met het leven, intimiteit, etcetera. Hoe mooi is het dan als een mens open gaat voor het grotere perspectief! Zodra je gaat zien dat je ziel veel groter is dan het psychologische plaatje en de persoonlijkheid die zich daaruit gevormd heeft, gebeurt er iets. Je maakt je vrij van je beperkingen, van het diepe lijden dat je je leven lang achtervolgde. Niet dat het lijden weggaat, maar het hele plaatje wordt anders. Groter. Weidser. En uit het lijden komt compassie en wijsheid voort. Het blijkt niet voor niets te zijn geweest. Dit is de weg die Wouter gegaan is. Van beklemming naar bevrijding. Van weglopen van de stilte (van jezelf) naar omarmen van de stilte. Daarbij heeft Wouter een heel prettige schrijfstijl. Het boek heeft mij vervuld van liefde, dankbaarheid, hoop en ontzag. Voor het mysterie van de mens. Het mysterie van het leven. Dank Wouter, voor je durf om zo kwetsbaar te zijn. Je hebt er de wereld een geschenk mee gegeven!
Geplaatst door Agnes Holvast
Waardeert het boek met een 10 uit 10
23-05-2021
Fijn boek!
Prettig leesbaar levensverhaal waarin mooie levenslessen verwerkt zijn. Het laat zien hoe we, i.p.v. emotionele schade uit het verleden en de destructieve gedachten die daaraan gelinkt zijn te koesteren, zinvoller en betekenisvoller kunnen leven door uitsluitend te geven wat we -met liefde- in het heden kunnen geven vanuit ons unieke zelf. En ook door betekenis te geven aan onvermijdbaar lijden en kwetsbaar te durven zijn. Citaat: ‘Er is niets mis met mijn pijn, verdriet, twijfel, diepste verlangen, angstige gedachten. Ze vragen niet om genezen te worden, maar om onder ogen gezien te worden.’
Geplaatst door Anguska Selbach
uit Bergen , leeftijd 60-69
Waardeert het boek met een 8 uit 10
17-05-2021
Mooie zoektocht naar geluk
Wat een mooie zoektocht naar geluk is dit boek. Na een liefdeloze jeugd gaat Wouter de wijde wereld in en valt van het ene avontuur in het andere. Niet altijd gepland, maar daardoor niet minder spannend. Een avontuur bij een circus, een tocht naar Marseille in zijn uppie en aansluiting bij communisten en marxisten. Een tijdsbeeld van de zestiger jaren naar nu. Ik ken Wouter vanuit het werk, maar ik heb nooit geweten dat dit de drive van hem was en is. Het is vooral een innerlijke tocht naar zingeving en aansluiting bij anderen. Met als letterlijk hoogtepunt zijn tocht naar Tibet. Prachtig!
Geplaatst door Marja
Waardeert het boek met een 8 uit 10
25-04-2021
Kansen(on)gelijkheid
‘Het krijgen en pakken van kansen is geen onderdeel van je DNA. Het gaat om datgeen en diegenen die je om je heen hebt’ waren woorden van kersvers kamerlid De Hoop in zijn maidenspeech deze week. En dat we als samenleving de verantwoordelijkheid hebben deze ‘kansengelijkheid’ te organiseren voor ieder kind. Wat als ‘datgeen en diegenen om je heen’ geen goede basis vormen, maar het ‘pakken en krijgen van kansen’ wel in je DNA zit, gaat dit boek. Deze indrukwekkende biografie van Wouter ter Braake beschrijft zijn bijzondere levensreis na een jeugd vol emotionele verwaarlozing en zijn zoektocht naar erkenning, zijn kwetsbaarheden, maar ook zijn stoere, heldhaftige daden en opgedane levenslessen. Opvallend is zijn grote vermogen tot zelfreflectie en emotionele volwassenheid door zonder pijn op ‘datgeen en diegenen om je heen’ terug te kijken. Ook zijn zoektocht naar zingeving en de behoefte om betekenis te geven aan het leven komen uitvoerig aan bod. Alles op zo’n mooie, zeer toegankelijke en aansprekende manier opgeschreven dat je het boek haast niet weg kunt leggen. Daarnaast krijg je een hele mooie inkijk in onze sociaaleconomische geschiedenis met elementen als radicalisme en uiterst links-ideologische stromingen die de boventoon vierden eind jaren zestig van de vorige eeuw. Dit boek is een absolute must-read en verdient een groot lezerspubliek.
Geplaatst door Paulien van der Meulen
uit Assen , leeftijd 50-59
Waardeert het boek met een 10 uit 10
25-04-2021
Reflectie en vooruitzien
Het boek begint indrukwekkend met een Bachcantate op 5.200 meter hoogte in de Himalaya en verleidt de lezer om vooral verder te lezen. Deze verleiding wordt beloond. Een boek dat je in een ruk uitleest. Want Wouter is een verhalenverteller die je meeneemt op zijn levenspad. Al lezend ga je ook je eigen levenspad af. Je gaat vergelijken. Wat was mijn jeugd dan een stuk beter, alhoewel "beter" in dit geval een subjectief begrip is. Dat inzicht gaf mij een goed gevoel En heeft het verleden je gevormd? Ongetwijfeld. Maar wat exact? Dat antwoord heb ik niet kunnen vinden, hooguit een aantal aspecten. Wel dat ik al terugkijkend mijn leven tot nu toe zinvol vindt. Wat Wouter met zijn mooie verhalen ook leert is niet te veel terug te kijken als het om zingeving gaat, want niets is blijvend. Zingeving gaat vooral om het nu. Mijn zingeving heb ik gevonden en is door het lezen van dit boek nog eens bevestigd. Een boek dat je stimuleert te reflecteren en vooruit te zien.
Geplaatst door Ben Knoop
uit Vlaardingen , leeftijd 60-69
Waardeert het boek met een 8.5 uit 10
14-04-2021
Een prachtig en eerlijk boek over een boeiende levensweg
Wouter ter Braake, Waar een wil is, is een omweg, www.zinenzen.nl, april 2021 Wat meteen opvalt is dat op de omslag van het boek van Wouter ter Braake, de naam van de auteur ontbreekt. Gaat het puur om de boodschap en is de persoon erachter irrelevant of is het bescheidenheid? Je zou dat laatste niet verwachten als je naar de levensgeschiedenis kijkt. Wouter was in de jaren zeventig vaker op de voorpagina's van de kranten te zien toen hij in Rotterdam de voorman was van stakingen van havenarbeiders. In mijn herinnering werden die geleid door een kleine groep fanatieke maoisten, die tot de kern van de KEN hoorden. Ik had indertijd wel bewondering voor de moed en de inzet, maar ideologisch stond ik er verder van af, ik zag ze als onbezonnen idealisten. Het boek van ter Braake laat zien dat dat beeld niet met de werkelijkheid overeenkomt. Wel blijft me het beeld van de knappe Wouter bij die daar welbespraakt de arbeiders toesprak. In zijn boek laat hij zien hoe amateuristisch het achter de schermen toeging. Het toont ook de arrogantie van de jeugd die het zoveel beter weet dan de ouderen. Maar ik heb meer van het goed geschreven levensverhaal geleerd. Net als hij was ik een tijd actief in de Amsterdamse Socialistische Jeugd die haar hoofdwartier had in de Haarlemmerhouttuinen. Maar ik kwam daar nooit, ik was een beginnende amateur in de afdeling oost, in dezelfde jaren als Wouter in het centrum actief was. In onze afdeling had ik contact met de broers Korzec en met Michel raakte ik betrokken bij de oprichting van Dolle Mina en liet ik de SJ al snel achter me. Ondertussen leerde ik de Moskougetrouwen kennen, kinderen van ouders die uit de CPN waren gezet en ook trotzkisten waarvan ik wist dat je daarmee moest oppassen. En datzelfde gold voor de KENML die ik links liet liggen en ook met het nodige wantrouwen bleef bekijken. Naderhand pas heb ik me in de verschillende stromingen verdiept. Het is zelfs mede aanleiding geweest om het spectrum van ideologieën van links tot rechts uit te diepen. Op basis daarvan heb ik, als een van de eerste leraren maatschappijleer lesboeken geschreven, in totaal vijf. Waarin iedere volgende de voorgaande verbeterde en uitbreidde. Een van mijn studies was de Politieke Test die bestond uit zestig items waarmee leerlingen hun (voorlopige) plaats in het politieke spectrum konden bepalen. Daar is het IPP mee aan de haal gegaan en die heeft het internationaal uitgevent (zonder bronvermelding uiteraard). Zo bereikte ik toch nog een miljoenenpubliek. Net als ter Braake was ik in mijn SJ-tijd genoeg onderlegd om de verschillende kanten van de stromingen te onderkennen. Ik kwam er niet alleen theoretisch pas na verloop van tijd achter, maar parallel aan Wouter tijdens mijn reisleiderschap in de Sovjet-Unie. De Moskoutak uit de SJ had een eigen reisbureau opgezet en zocht daar reisleiders voor. Ze vroegen mij omdat ik Ruslandkunde als bijvak had gedaan in mijn studie. Op die tochten leerde ik de werkelijkheid in dat land kennen, vooral ook omdat ik bevriend raakte met een gids ter plaatse en daar veelvuldig gesprekken mee had hoe ik moest duiden wat ik om me heen zag. Met Sergej heb ik nog steeds contacten. Terug naar Wouter ter Braake. Ik ben onder de indruk welk een rijkdom aan details hij weet op te diepen uit zijn jeugd. Steeds werd de vijftigerjaren-omgeving weer levend voor me, hoe eenvoudig het materiële bestaan was in die tijd, maar ook hoe ouders in die tijd met hun kinderen omgingen. De mijne katholiek, maar in het middenstandsmileu waarin ik opgroeide ging het niet zo onderdrukkend toe als Wouter meemaakte. Maar die eenzaamheid legde ook de wortels voor het doorzettingsvermogen dat hij ontwikkelde toen hij geconfronteerd werd met het onrecht, internationaal (de meedogenloze onderdrukking door de VS) en nationaal waardoor hij, net als zovele anderen, naar de linkerkant werd gedreven. Pas terugkijkend zag hij, zoals ik dat ook deed, hoe het alternatief van die tijd veel mensen kapot maakte. Ieder systeem dat niet gecontroleerd wordt door tegenmachten, leidt tot onderdrukking. Mensen die idealistisch met de beste bedoelingen beginnen, glijden -als ze te lang de macht hebben en zich niet laten tegenspreken - naar uitschakeling van tegenstanders. De "zelfkritiek" die Lenin daartoe in het leven riep leidde op den duur in plaats van correctie, alleen maar tot versteviging van de overheersing. Bijna alle mensen deugen, maar degenen die te lang macht hebben, deugen na enige tijd niet meer. Als Wouter afstand begint te nemen van standpunten die hemzelf zo lang misleid hebben, komt hij via een zoektocht in het Oosten tot zelfkennis. Ik heb daar altijd sceptisch naar gekeken, vooral ook omdat ik nadat de Beatles in de ban waren geraakt van de Maharishi Mahesh Yogi door de goeroe geinitieerd werd in een tent op het Museumplein. Dat gebeurde samen met drie vrienden. Als snel lieten we het mediteren voor wat het was. We waren geen hippies die achter ongrijpbare mystiek aan wilden lopen. Ik keek ook met veel wantrouwen en misprijzen naar de Indiagangers die ergens in de bergen zichzelf probeerden uit te vinden. Ook wilde ik niets begrijpen van de idioterie van de Baghwanbeweging. Maar Wouter weet overtuigend te beschrijven dat die vorm van zelfontdekking en onthechting voor hem de opening naar een evenwichtige levenshouding betekende en nog steeds betekent. Ik ben onder de indruk hoe hij nu met mensen die zijn hulp zoeken om weet te gaan. Hij heeft zijn rancunes overwonnen. Om die redenen, maar er zijn er meer, vraag ik me af waarom dit mooie en wijze boek niet door een grote uitgeverij wordt uitgegeven zodat het in grotere kringen verspreid kan worden. Huub Philippens
Geplaatst door H. Philippens
uit Amstelveen
Waardeert het boek met een 9.5 uit 10
13-04-2021
Een bijzonder boek
Een bijzonder boek, niet in de laatste plaats omdat het (ook) over mijn grootvader gaat, die ik nooit gekend heb. De strijd om je los te maken van je jeugd en je opvoeding, de zoektocht naar zingeving in het leven, het vinden van je eigen plekje in de wereld, het zijn vraagstukken waar veel mensen mee worstelen. Een aanrader!
Geplaatst door Renee ter Braake
uit Rhenen , leeftijd 60-69
Waardeert het boek met een 8 uit 10
13-04-2021
In 1 dag uitgelezen. Spannend (spiritueel) jongensboek.
Korte recensie van “Waar een wil is, is een omweg – De zoektocht van een ziel naar zin.” van Wouter ter Braake. Ondergetekende leest graag en noemt zichzelf (HoReCa man en expert nieuw leiderschap) zowel fijnproever als veelvraat. Ik verslind boeken. De afgelopen jaren heb ik ongeveer 150 boeken over leiderschap gelezen en gerecenseerd. Daar was één boek bij dat ik op één dag uitlas. Het boek van Wouter ter Braake is het tweede. Toen ik op de helft was schreef ik de schrijver “Guy de Maupassant wist een sfeer, gebeurtenissen en omgeving zo te beschrijven dat je het gevoel had dat je er bij was. Nou zo schrijf jij ook. Ik lees net het prachtige stukje over het plakken van de fietsband op zondag. PRACHTIG. Doet me denken aan Simon Carmiggelt. Ik geniet. En wat stel jij je kwetsbaar op en heb je veel gekeerd op je reis, levenspad. Jouw verhaal geeft ook weer aan wat de impact en verantwoordelijkheden zijn van ouders en verzorgers. Ik ben geraakt en herken veel”. Waarom las ik het boek in één keer uit? Ik vind de schrijfstijl heel bijzonder. Vooral de gedetailleerde ‘verslagen’ spraken mij erg aan. De levensweg van ter Braake ging niet over rozen. We zeggen en schrijven ‘Dit nemen ze mij niet meer af’. Nou als er iemand is, die dit mag zeggen is dat ter Braake. Wat een reis. Ik ben vooral onder de indruk van zijn reis in en door Nepal. Wat mij ook raakte is het verhaal van de oude man en het jonge meisje. Tot haar vijftiende nog nooit een compliment en erkenning gehad. De schrijver komt uit een thuissituatie waarin sprak was van grofheid, alcoholmisbruik, ruzie en geweld. Als je dan in staat bent om je ouders te vergeven, dan ben je in mijn ogen een held. Zijn val van acht meter en zijn langdurige revalidatie is ook een episode in zijn leven die zeker heeft bijgedragen aan zijn persoonlijke ontwikkeling en aan zijn levensvisie. Ik zou het boek willen omschrijven als een spannend jongensboek, een (spiritueel) reisverslag en een biografie in één. Hoe dan ook, ik vind het een van de meest bijzondere boeken die ik las. Ik zou de schrijver willen typeren als “Sjamaan” en ik kan mij goed vinden in zijn levensvisie. Ieder mens wil een positieve betekenis geven aan zijn leven. Wanneer men zinvol bezig is en zinnige dingen doet, opent zich een onuitputtelijke bron van motivatie en creativiteit Van HARTE aanbevolen. #Zin, #ZEN, #Zingeving, #Why, #Spiritualiteit Koos Groenewoud, Lelystad 15 april 2021
Geplaatst door Koos Groenewoud
uit Lelystad , leeftijd 70+
Waardeert het boek met een 9 uit 10
13-04-2021
Een ongewoon levensverhaal
Dit is een erg boeiend levensverhaal. Mooi om te lezen hoe Wouter ter Braake ondanks een hele moeizame jeugd en latere dwaalwegen en tegenwind zijn eigen weg heeft gevonden. Het opstandige wereldje van de jaren zestig in Amsterdam, bouwvakker en stakingsleider in de haven van Rotterdam, er komt veel voorbij. Een van de grappige anekdotes is die van zijn keuring voor militaire dienst. Hij deed alsof hij zo gek was dat hij niet wist hoeveel broers en zussen hij had. Wat blijkt later tot zijn eigen schrik: hij had werkelijk (half)broers waarvan hij het bestaan niet kende! Na een bijna dodelijk bedrijfsongeval en bezoeken aan Tibet en Nepal gaat hij een hele andere kant op. Alweer vele jaren is hij nu levensleraar bij ZinenZen. Het ga hem goed en het gaat hem goed.
Geplaatst door Hans Schoots
Waardeert het boek met een 10 uit 10
12-04-2021
Van stakingsleider tot dichter
Wouter ter Braake heeft een boeiend boek geschreven over zijn avontuurlijke leven, dat een zoektocht werd naar zingeving. Hij doet dat in een aansprekende schrijfstijl, die ervoor zorgt dat de lezer zeer betrokken raakt bij die zoektocht. Zijn verhaal lardeert Wouter met poëzie van eigen hand. Met felle barensweeën, met pijn en ademnood wordt het kind in hem herboren. 't Is immers al zo groot. "De dichter in mij wordt geboren", schrijft de jongste stakingsleider van Nederland ergens in zijn boek met de prachtige en zeer toepasselijke titel: Waar een wil is, is een omweg
Geplaatst door Willem van Dooren
Waardeert het boek met een 9 uit 10
05-04-2021
Wanneer is een weg, een omweg?
Wanneer is een weg, een omweg? Die vraag dringt zich op na het lezen van ‘Waar een wil is, is een omweg’ van Wouter ter Braake. Hij neemt de lezer chronologisch mee op zijn levenspad waarin zijn schrijnende jeugd de grondtoon bepaalt voor decennia van verzet, vlucht en afwijzing. Na vele omzwervingen, valpartijen en ontmoetingen ontstaan geleidelijk acceptatie en vergeving en begint zijn transformatie. Het is een autobiografie die niet zozeer door de beschreven ervaringen als wel de reflecties daarop het particuliere overstijgt; hij neemt je mee op reis in zijn binnen- en buitenwereld. Naast karakter, leefwijze en leefomstandigheden worden facetten van de sociale geschiedenis belicht; de jaren 70 met de Rotterdamse havenstaking, de linkse beweging, de stadsvernieuwing. Ook daardoor is zijn beschreven ‘zoektocht van een ziel naar zin’ de moeite van het lezen waard. Wouter verstaat de kunst van het vertellen en als hij had gewild was dit een roman geworden; hij laat een accordeonkist veranderen in een doodskist, in de circuspiste komt hij thuis bij mensen van vlees en bloed waar hij geen rol hoeft te spelen, leidt zijn val van een bouwplaats hem naar de weg ophoog en geeft de ijle lucht in Nepal hem adem. Fictie of non-fictie, roman of autobiografie? Wouter mixt beide genres. Hij neemt je mee door te tonen en te benoemen, door stukjes van de werkelijkheid gedoseerd te serveren en af te wisselen met verklaringen, duidingen en conclusies. Vanuit die stijlcombinaties wordt een dapper, (onder)zoekend en betrokken mens zichtbaar. Aan het slot vraagt Wouter zich af hoe levenslust en contemplatie, maatschappelijk actief zijn en meditatie hand in hand kunnen gaan. Het antwoord is zin-geven en het unieke vermogen van de mens tot scheppen, tot creëren aan te wenden. En precies dat heeft Wouter gedaan met ‘Waar een wil is, is een omweg.’ De weg ontstaat immers door erop te lopen.
Geplaatst door Frederique Bijl
uit Nijmegen , leeftijd 50-59
Waardeert het boek met een 8 uit 10
31-03-2021
Levenservaringen als spiegel voor je eigen zoektocht.
Wouter is een echte verhalen verteller, hij neemt je mee op zijn reis en laat je niet meer los. De opening Cantate is prachtig met het bevrijdende inzicht dat hem losmaakt van de ketens van het verleden, waardoor hij nieuwe betekenis kan geven aan het verleden en de toekomst kan ontvangen zoals die zich wil laten zien. Daarna rijgen de korte verhalen over gebeurtenissen en ervaringen met verschillende spelers en omstandigheden zich aaneen totdat een betekenisvol levensverhaal zich ontvouwt. Wouter laat je hiermee ervaren hoe hij door een transformationeel proces is gegaan en welke rijkdom aan inzichten van leermeesters, zangers, dichters en vooral gewone mensen dichtbij en veraf hem hebben geinspireerd. Hij heeft de moed gehad om door de pijn heen de zin van het leven te willen ervaren en daar ons deelgenoot van te maken. Dit delen komt tot een verrassende ontknoping in het laatste essay ‘Het Boek van Alles’. Laat je inspireren door deze verhalen van Wouter als een spiegel voor je eigen zoektocht als ziel naar zin.
Geplaatst door Jos uit Houten
, leeftijd 60-69
Waardeert het boek met een 9 uit 10
30-03-2021
Eerlijk en oprecht
Ik heb het boek gelezen, een echte aanrader. Graag wil u bedanken voor de inkijk van uw jeugd en bewandelde pad in uw leven. Een mooi en oprecht beeld wat geschetst wordt in het boek over een moeilijke en zware jeugd en de avontuurlijke keuzes die u in het leven heeft gemaakt.
Avontuurlijk
Van begin tot eind boeiend
Geplaatst door Michael
uit Almere Flevoland , leeftijd 40-49
Waardeert het boek met een 9.5 uit 10
29-03-2021
Moedige stappen
Een klimtocht in de Himalaya, een parachutesprong… Moedige stappen in het leven, die mooi beschreven zijn in dit boek. De schrijver doet ook iets waarvoor nog meer lef nodig is: eerlijk naar je eigen verleden kijken. Naar de situaties waar je invloed op had en hebt, maar ook naar de situaties uit je jeugd, waar je als kind mee te dealen had. Een psycholoog zei: wie zijn emotionele rommel niet opruimt, krijgt het dubbel terug. Daarvan geeft dit boek een mooi voorbeeld. De zin van het leven opzoeken, daarmee zijn veel mensen op verschillende manieren bezig. Hoe je levensopvatting ook is, van dit boek word je wijzer!
Geplaatst door Joanne
uit Barendrecht , leeftijd 50-59
Waardeert het boek met een 9 uit 10