Samenvatting
Dit boek biedt een architecturaal verslag van de metamorfose die kunstencentrum Vooruit gekend heeft gedurende de laatste tien jaar. Aangespoord door een groeiende noodzaak van het kunstencentrum om zich fysiek aan te passen en nieuwe verbindingen te leggen met zijn omgeving en zijn gebruikers, onderging het iconische monument een transformatie van historisch cultuurhuis naar stedelijk platform.
Het boek gaat verder in op de visie van de architect en hoe hij op een unieke en uitdagende manier verder wil bouwen aan deze kunst- en architectuurschat uit het verleden. Het maatschappelijke belang en de verantwoordelijkheden van het kunstencentrum in de stad worden uitgediept in een debat, waarin ook duurzaamheid en vergroening een plaats krijgen. Daarnaast wordt kunst in de publieke ruimte een belangrijk thema in de publicatie. Via interviews geven drie kunstenaars hun reflectie weer op de nieuwe architectuur. Hun kunstwerken zijn een blijvende getuige.
In het eerste deel gaat architectuur recensent Christoph Grafe dieper in op het maatschappelijke en architecturale belang van de transformatie. In een tweede deel gaat Egon Verleye de dialoog aan met architect Geert LM Pauwels. Ten slotte geven de kunstenaars Christophe Hefti, Strook en Bonom hun kijk op kunst in de publieke ruimte. De dialoog tussen oud en nieuw wordt mooi verbeeld door de krachtige fotografie van Karin Borghouts, Michiel Devijver, Stijn Bollaert en Reinhart Cosaert.