Samenvatting
Veel bedrijven in de horeca, zorg en retail zijn op zoek naar medewerkers. Er is zelfs sprake van een ‘war on talent’. Die arbeidskrapte gaat dit keer -mede door de vergrijzing- langer duren, zo verwacht horeca-expert en schrijfster Petra Venekamp.
Draai aan verschillende knoppen
“Wie denkt dat je even een ‘blik’ personeel kunt opentrekken om het medewerkerstekort aan te vullen, heeft het mis. Je moet nu als ondernemer of leidinggevende aan veel meer verschillende knoppen draaien om een combinatie van oplossingen te vinden.” Op basis van haar horeca-ervaringen als leidinggevende en als horeca-adviseur heeft Petra haar nieuwe boek Vinden binden & boeien van medewerkers geschreven. Ze deelt hierin 51 tips voor het personeelsbeleid van bedrijven in de horeca, zorg en retail. Veel van deze tips zijn gebaseerd op haar werkervaring en op verschillende onderzoeken.
Direct bruikbare checklisten
Naast de praktische tips, bevat dit boek direct bruikbare checklisten, voorbeelden en is er ruimte om aantekeningen te maken. “Het is een handzaam boek dat je meteen op de werkvloer kunt gebruiken. Leg het op je bureau en ga ermee aan de slag. Ik weet uit eigen ervaring dat de ‘knoppen’ uit het boek, werken.”
Vermijd jeukwoorden
Het boek geeft verschillende ideeën voor bijvoorbeeld het vinden van medewerkers. “Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de kwaliteit van vacatureteksten in de horeca ondermaats is. Vermijd daarom bepaalde ‘jeukwoorden’ in je personeelsadvertentie”, tipt Petra. Verder geeft de auteur informatie over het proces van het aannemen, het inwerken en veel tools voor het behouden van medewerkers.