Samenvatting
Biedt verpleegkundigen handvatten om de verslaafde patiënt te helpen over de verslaving heen te stappen en het leven terug te vinden
Overal zien we mensen die worstelen met verslavingen. Verslaving leidt tot verlies van leven. Het is de missie van de verpleegkundige om de verslaafde patiënt te helpen over de verslaving heen te stappen en het leven terug te vinden. In Verslavingszorg in de praktijk komt het volgende aan de orde:
* wat is verslaafd zijn nu precies en wat is de de rol en houding van de verpleegkundige;* een overzicht van de lichamelijke, psychiatrische en sociaalmaatschappelijke problemen;* de kunst van het motiveren;* de soorten behandelingen die kunnen worden ingezet;* praktische kennis in woord en beeld over middelen en verslavende gedragingen.
Het boek is verrijkt met veel infographics, praktijkvoorbeelden en praktijkgerichte opdrachten. Op de website www.studiecloud.nl is een digitale versie van het boek beschikbaar met links naar interessante websites en daarnaast zijn per hoofdstuk zijn oefenvragenen samenvattingen beschikbaar.
Deze nieuwe uitgave is speciaal bedoeld voor mbo-verpleegkundigen die in de ggz willen werken en veel met de verslavingszorg te maken krijgen. Maar ook voor verpleegkundigen in algemene ziekenhuizen, in de wijken, en voor de praktijkondersteuners bij de huisartsen is dit een onmisbaar boek om vaak te raadplegen.
Chris Loth heeft verplegingswetenschap gestudeerd en is gepromoveerd op de ambulante verslavingsverpleegkundige zorgverlening. Zij werkt als zelfstandig verpleegkundig specialist ggz o.a. bij Tactus Verslavingszorg. Ook heeft zij werkervaring als docent verpleegkunde op diverse hogescholen en verschillende basis- en vervolgopleidingen.Ruud Rutten studeerde verpleegkunde, pedagogiek en psychologie. Hij werkt als bestuursvoorzitter van Tactus Verslavingszorg. Daarnaast is hij als auteur werkzaam en bestuurlijk actief op het gebied van wetenschap en verpleegkunde.Ben van der Putten werkt als praktijkopleider en trainer voor Tactus Verslavingszorg. Hij geeft de training in motiverende gespreksvoering, omgaan met agressie en stage/ werkbegeleiding. Eerder werkte hij als verpleegkundige in de chronische psychiatrie, de jeugdhulpverlening en de forensische verslavingszorg....