Fragment
25-11-1733 Jan Schul is Supercarga op Compagnie schip de “ Knappenhof” Op deze reis naar Canton pleegt hij in eerste instantie fraude met de theemonsters en treitert en bedreigd hij de bemanning die hier niets mee van doen willen hebben. Bij terugkomst in Holland verduistert hij een deel van de lading en laad die over op kleinere schepen z.g. lichters, lading die hij mogelijk al had doorverkocht. Bij de Notaris c.q. Bewindhebbers regent het klachten van de bemanningsleden en andere gedupeerden die deze verduisteringen, bedreigingen, omkoperijen etc. wel heel ver vonden gaan. Er zijn meerdere getuigen verklaringen afgenomen.
27-11-1733 Getuigen verklaring.
Wijnand van Sonsbeek en Anthonij Davids hofmeester en schiemansmaat vertellen dat zij toen het schip “Knappenhof ” in Kaap de Goede Hoop was er 30 kisten en circa 80 bundels met porseleinen borden (per bundel 50 stuks) van schipper Pieter Verleij en Jan Schul van boord zijn gebracht.
04-05-1734 Vonnis Jan Schul.
Het was algemeen bekend, dat bij de Oost-Indische Compagnie tal van misbruiken in zwang waren met name dat velen zich door sluikerij en corruptie trachten te verrijken. Ten gevolge van de karige bezoldiging der compagniedienaren was dit euvel onuitroeibaar, waarschijnlijk kwam lang niet alles aan het licht en werd er veel door de vingers gezien. Jan Schul die het al te bont maakte werd op 4 mei 1734 door schepenen van Amsterdam bij verstek veroordeeld tot verbanning uit de stad ten eeuwige dage en tevens werd zijn verdiende gage verbeurd verklaart. Omdat hij als supercarga van de Compagnie tijdens een reis naar China door “falsiteyten, bedriegerijen, corrupt en bedreygingen en allerhande ongehoorde practijcquen” de Compagnie had trachten te bestelen met het dol “omme daarmede zijn eygene beurs te maken”. Aan Kaap de Goede Hoop had hij een groot aantal kisten frauduleus doen uitlaadden en op de terugreis een grote partij goederen voor eigen rekening meegevoerd. Deze particuliere goederen had hij bij aankomst op de rede van Texel met behulp van het scheepsvolk in twee lichters doen overladen ” hebbende daartoe hetzelve scheepsvolk met giften en gaven, mitsgaders wijn en drank ter zelver tijd en degeene die zig daartoe daarmede nog niet wilden vergenoegen, met geld zelfs tragten te corrumpeeren en om te kopen”. Wie aan deze pogingen tot omkoping weerstand had geboden, had hij met dreigementen bewerkt “en eyndelijk zig zelve zoo verre mede vergeten van sommige onder dezelve in de cajuyt van zijn schip op te sluyten en die van buyten door zijn complicen met handspaken gewapent violentelijk te doen bezetten om aan de eerstgemelden alzoo het uytkomen en toesigt nemen op de voorsegde slinkse en straffelijke handel te beletten en ander wederom door de zijne te doen slaan en mishandelen”. Het bovenvermelde harde vonnis was dus niet onverdiend. (bron Amstelodamum 1953 pag 126)
Wij vragen ons echter af wat kwam er van dit vonnis terecht? verbanning uit de stad Amsterdam ten eeuwige dage ? Waarschijnlijk trok hij zich er niet veel van aan want in dezelfde maand koopt hij een huis.
15-05-1734. Jan Schul koopt een huis en erve op de Voorburgwal, op de hoek van ‘t Vreedenburgsteegje
20-05-1734. Jan Schul koopt huis.
Jan koopt voor f. 13.000 een huis met seidelhuis mede op de Voorburgwal bij de Armbrug. Mogelijk bouwde hij hierop nieuw huis of verbouwde het. Het was in ieder geval een breed dubbel pand bekend onder no. 3 waarin hij zelf woonde en later dus ook Johanna Elisabeth Hogers.
×