€ 64,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Vereerd, verguisd, verheven

Genealogische Verkenningen omtrent de families Hogers en van der Veen, hun verwanten en zakenrelaties

J.C.Hoogers • Boek • hardback

  • Samenvatting
    In Vereerd, Verguisd, Verheven volgen we in grote lijnen twee van oorsprong Vlaamse families, Hogers en van der Veen, die in de 15e en 16e eeuw van Deventer hun domicilie hadden gemaakt. Ook al waren de Spanjaarden verdreven en de Vrede van Munster gesloten altijd vond er wel een belegering plaats die grote impact op de bevolking had. Was het even vrede dan laaide de religieuze tegenstellingen tussen protestanten en katholieken weer op. Ondertussen handelde men rustig door ging naar Formosa, China en West en Oost Indië. Deze families hadden enorme netwerken door religie en handel waar in dit boek nader word ingegaan.Onder de vele namen van bekende en onbekende personen zaten meerdere predikanten, kunstenaars, politieke strijders, soldaten, W.I.C. en V.O.C. beleggers en werknemers. De notarissen die alles officieel moesten vastleggen hadden er hun handen vol aan. We treffen bijvoorbeeld aan Jan Schul, destijds bekend Amsterdammer en wijnhandelaar die voor de Compagnie naar China voer en een deel van de retour lading voor zichzelf hield. Eenmaal weer aan wal regelde hij een huwelijkscontract voor zijn nichtje Johanna Elisabeth Hogers die daardoor met de predikant Samuel Hubert trouwde. Was Jan een goede oom of een schurk?. De nakomelingen van Hogers en Hubert komen we in Leiden en overzee weer tegen. Via de nazaten van de familie van der Veen, met onder andere de apotheker en dichter Jan van der Veen komen we in Nieuw Amsterdam terecht het huidige New York waar Walewijn van der Veen de allereerste notaris werd. We krijgen een breed scala aan voorbeelden hoe de verhoudingen tot stand kwamen, daarbij gaat het niet alleen om Deventer maar ook over andere steden in Holland en overzee. Dit boek onthult niet eerder verschenen genealogische wetenswaardigheden.
  • Productinformatie
    Binding : Hardback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 210mm x 297mm
    Aantal pagina's : 449
    Uitgeverij : J.C.Hoogers
    ISBN : 9789465112978
    Datum publicatie : 11-2024
  • Inhoudsopgave
    INHOUDSOPGAVE Voorwoord pag. 1Inleiding pag. 3Johan Hogers en Jan de sone pag. 12Johan Hogers en Claesken Godtschalx pag. 16Jannes Hohgers en Magteld Gerrits Cortenhorst pag. 17,172 Lijsbet / Elisabeth Hogers en Willem Hendriks Knoop pag. 18 Jan Hogers (1) de sone en Stijntien Roeloffs pag. 29Wapen Hogers Deventer pag. 33, 62Nicolaas Hogers (3) en Hillenken Jordens pag. 34Inventaris Nicolaas Hogers (3) en Hillenken Jordens pag. 36De zakenrelaties van Nicolaas Hogers notaris – makelaar pag. 45Gozewijn Hogers (10) en Freda Quadackers pag. 63, Portretten pag. 65,73,74De boeken van Gozewijn Theophilus Hogersius pag. 78 Rabo Herman Schele pag. 81Johannes Hogers (11) en Bartha Seth pag. 92Nicolaas Hogers (23) en Eva Rijckens Bruins pag. 102Jacobus Hogers (23a) en Geertruit Jacoba van Hengelen pag. 104 Nicolaaas Hogers, soldaat en de VOC, pag. 127Claas Hogers, adelborst en de VOC, pag. 129Antonetta Hogers (23e) en Pieter Hommer pag. 132 Eva Hogers (24g) en Gerelink Bijlevelt pag. 135Jacob Hogers (5) en Sara Abrahams pag. 146Gerard Ter Borch pag. 167Maria Hogers, Joh. R. Lutgens en P. Pauwels Outhout op Formosa pag. 173Gerrit Hogers, Barbara Raedts en Judith van der Borcht pag. 176Anna Marie Hogers en Reinier Camphusen pag. 176Mechteld Hogers en Christiaan Straatman / Maria Houwilers pag. 178,179Margaretha / Grietge Hogers en Johannes Straatman pag. 180 Hendrik Hoogers en Hesther Schouten pag. 182Hendrik (Jan) Hoogers en Geertrui Wassing. pag. 184 Wilhelmina Hogers en Bernardus Everwennink pag. 185 Arnoldus Hoogers en Jenneken Elferink / Alferink pag. 189Hendrica Hoogers en Willem Nijhhuis pag. 190Geschiedenis van het huis aan de Polstraat 18 in Deventer pag. 194De kleinkinderen en nazaten van Elisabeth Hogers en Willem Hendriks Knoop pag. 220DE RELATIES NADER ONDERZOCHT Berdenis pag. 235Telvoren – Tellekoren – Tellekoorn pag. 238 Van Baern – Knoop pag. 240Wassing pag. 243 Nijhuis pag. 246De Vaer pag. 248 Hommer pag. 249 Quadackers pag. 254 Schele pag. 255Van Hengelen /Aersen pag. 259 Daniels pag. 260Jan Schul pag. 263Rouse / Laermans pag. 279Bick / Bicker pag. 282Bronar pag. 298 BIJLAGEN1. IJdeken Wegewaerts pag. 3012. Forckenbeeck – Valckx /s pag. 3023. Wilhelmus Gelinck en Johanna van Aarsen pag. 3114. Hubert Leiden pag. 313, 376, 3775. Jan v.d. Doos / Does en Geertruid de Jager pag. 3176. Jan de Haas / Haese / Haes pag. 3207. Genealogie van der Veen Deventer pag. 327, Antwerpen pag. 348 8. Deventer Leenakten pag. 3739. Korte Wederlegginge pag. 19610. Deventer Waersegger pag. 21811. Obligatie Hubert van Jan Pietersz. Coen pag. 276 12. Gezin Hillenken Jordens pag. 281NOTEN pag. 378LITERATUUR pag. 385NAAMREGISTER pag. 387
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 64,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

25-11-1733 Jan Schul is Supercarga op Compagnie schip de “ Knappenhof” Op deze reis naar Canton pleegt hij in eerste instantie fraude met de theemonsters en treitert en bedreigd hij de bemanning die hier niets mee van doen willen hebben. Bij terugkomst in Holland verduistert hij een deel van de lading en laad die over op kleinere schepen z.g. lichters, lading die hij mogelijk al had doorverkocht. Bij de Notaris c.q. Bewindhebbers regent het klachten van de bemanningsleden en andere gedupeerden die deze verduisteringen, bedreigingen, omkoperijen etc. wel heel ver vonden gaan. Er zijn meerdere getuigen verklaringen afgenomen.
27-11-1733 Getuigen verklaring.
Wijnand van Sonsbeek en Anthonij Davids hofmeester en schiemansmaat vertellen dat zij toen het schip “Knappenhof ” in Kaap de Goede Hoop was er 30 kisten en circa 80 bundels met porseleinen borden (per bundel 50 stuks) van schipper Pieter Verleij en Jan Schul van boord zijn gebracht.
04-05-1734 Vonnis Jan Schul.
Het was algemeen bekend, dat bij de Oost-Indische Compagnie tal van misbruiken in zwang waren met name dat velen zich door sluikerij en corruptie trachten te verrijken. Ten gevolge van de karige bezoldiging der compagniedienaren was dit euvel onuitroeibaar, waarschijnlijk kwam lang niet alles aan het licht en werd er veel door de vingers gezien. Jan Schul die het al te bont maakte werd op 4 mei 1734 door schepenen van Amsterdam bij verstek veroordeeld tot verbanning uit de stad ten eeuwige dage en tevens werd zijn verdiende gage verbeurd verklaart. Omdat hij als supercarga van de Compagnie tijdens een reis naar China door “falsiteyten, bedriegerijen, corrupt en bedreygingen en allerhande ongehoorde practijcquen” de Compagnie had trachten te bestelen met het dol “omme daarmede zijn eygene beurs te maken”. Aan Kaap de Goede Hoop had hij een groot aantal kisten frauduleus doen uitlaadden en op de terugreis een grote partij goederen voor eigen rekening meegevoerd. Deze particuliere goederen had hij bij aankomst op de rede van Texel met behulp van het scheepsvolk in twee lichters doen overladen ” hebbende daartoe hetzelve scheepsvolk met giften en gaven, mitsgaders wijn en drank ter zelver tijd en degeene die zig daartoe daarmede nog niet wilden vergenoegen, met geld zelfs tragten te corrumpeeren en om te kopen”. Wie aan deze pogingen tot omkoping weerstand had geboden, had hij met dreigementen bewerkt “en eyndelijk zig zelve zoo verre mede vergeten van sommige onder dezelve in de cajuyt van zijn schip op te sluyten en die van buyten door zijn complicen met handspaken gewapent violentelijk te doen bezetten om aan de eerstgemelden alzoo het uytkomen en toesigt nemen op de voorsegde slinkse en straffelijke handel te beletten en ander wederom door de zijne te doen slaan en mishandelen”. Het bovenvermelde harde vonnis was dus niet onverdiend. (bron Amstelodamum 1953 pag 126)
Wij vragen ons echter af wat kwam er van dit vonnis terecht? verbanning uit de stad Amsterdam ten eeuwige dage ? Waarschijnlijk trok hij zich er niet veel van aan want in dezelfde maand koopt hij een huis.
15-05-1734. Jan Schul koopt een huis en erve op de Voorburgwal, op de hoek van ‘t Vreedenburgsteegje
20-05-1734. Jan Schul koopt huis.
Jan koopt voor f. 13.000 een huis met seidelhuis mede op de Voorburgwal bij de Armbrug. Mogelijk bouwde hij hierop nieuw huis of verbouwde het. Het was in ieder geval een breed dubbel pand bekend onder no. 3 waarin hij zelf woonde en later dus ook Johanna Elisabeth Hogers. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen