Samenvatting
Treurende klaprozen, zo had ze het schilderij altijd enigszins gekscherend genoemd. Het schilderij dat als een rode draad door het leven van Will, Chaja en Arjan loopt. Ze kennen elkaar niet, hebben zelfs nooit van elkaar gehoord.
Maar in korte tijd brengt het lot hen samen en blijken hun levens door afschuwelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog met elkaar verbonden te zijn. Ontnuchterend ontdekken ze niet alleen hoe de waarheid anders kan zijn dan gedacht, maar ook hoe de werkelijkheid zelfs na zeventig jaar het leven met een verwoestende uitwerking volledig op zijn kop kan zetten.
Auteursinfo
Josua Ossendrijver werd op 9 november 1943 op een onderduikadres te Rotterdam geboren uit Joodse ouders. Direct na zijn geboorte is hij afgestaan en werd door zijn 'pleegouders' als eigen kind aangegeven onder de naam Klaas Slegt.
Na de Gemeentelijke Kweekschool voor Onderwijzers te Rotterdam werd hij onderwijzer en in 1970 directeur van een basisschool in het Rotterdamse Oude Noorden.
In 2010, zijn ouders waren toen al gestorven, kreeg hij het bewijs dat zijn ouders in werkelijkheid zijn pleeg- of adoptieouders waren. Zijn biologische ouders (Simon Ossendrijver en Rosette Sanders) en zijn broer David zijn in 1944 in Auschwitz vermoord.
Sinds die tijd laat hij zich Josua Ossendrijver noemen.
Over die ontdekking verscheen in 2014 bij uitgeverij Verbum zijn autobiografie Verdoezeld Verleden.
Josua Ossendrijver is gastspreker/-docent voor het Steunpunt Kamp Westerbork, secretaris van de Stichting Stolpersteine Schiedam en algemeen bestuurslid van de Stichting WIJ-land.