Samenvatting
Het Lourdes-mysterie speelt zich af in een tijd waarin de wereld aan de vooravond staat van grote maatschappelijke veranderingen op allerlei gebied. In deze tijd aan het eind van de negentiende eeuw krijgt Bernadette Soubirous verschijningen van Maria die zich later bekend zal maken als de Onbevlekte Ontvangenis.
Albèrt van Raaij heeft bij zijn onderzoek, waarin hij zich heeft verdiept in de biografie van Bernadette, een aantal opmerkelijke feiten ontdekt. Hij vraagt zich onder andere af, aan de hand van het Mattheüs- en het Lucasevangelie, welke Maria Bernadette heeft waargenomen en hoe zij die kon waarnemen. Daarnaast legt hij een relatie met de eerste grotschildering van Leonardo da Vinci, die na zijn voltooiing werd afgekeurd, waarna er een tweede schildering moest worden gemaakt. Ook over de betekenis van de Onbevlekte Ontvangenis, waar in de jarenlange theologische discussie verschillend over wordt gedacht, probeert hij een duidelijk antwoord te vinden. Tot slot vraagt hij zich af wat de betekenis zou kunnen zijn van dit mysterie.
Een boek voor mensen die niet standvastig geloven in één bepaalde waarheid.
Albèrt van Raaij (1946), van huis uit Rooms-katholiek, houdt zich al meer dan veertig jaar bezig met geesteswetenschap, waarbij de antroposofie voor hem een belangrijke inspiratiebron is. Na zijn opleiding aan de academie voor beeldende kunsten Artibus in Utrecht en zijn studie aan de academie voor beeldende vorming in Amersfoort, was hij onder andere werkzaam als artdirector bij het ministerie van Landbouw en Visserij in Utrecht en Inbo Ontwerp en Adviesgroep in Woudenberg. Vanaf 1982 was hij verbonden aan de Stichtse Vrije School en Hogeschool Helicon in Zeist als leraar in verschillende kunstvakken waaronder bouwkunde en later tevens als adjunct-directeur, bouwcoördinator en architect.