Samenvatting
Opwaarts – dat is het streven van Hein van Rooijen. Hij maakt van zijn wagenmakerij een wielenfabriek. Geïnspireerd door Alphons Ariëns wil hij tevens de katholieke werklozen in Montfoort ‘verheffen’. Heins oudste zoon Rinus, de beoogde opvolger, gaat zijn eigen gang en kiest voor een bestaan als portretschilder, maar kan er nauwelijks van rondkomen. Tweede zoon Kees bouwt de wielenfabriek uit tot een succesvol carrosseriebedrijf en wordt een invloedrijk lokaal bestuurder. Van de familieleden uit de derde generatie kiest de helft voor een religieus leven. Vier zonen van Kees nemen de fabriek over, al gaat dat niet zonder problemen. Het geloof is een vanzelfsprekende inspiratiebron, maar wordt voor sommigen later een sta-in-de-weg.
Deze geschiedenis gaat over de rol van de middenklasse in de katholieke emancipatie. Ondernemen en het verbreiden van het geloof gaan hand in hand. De zuinigheid, het harde werken en de volgzaamheid van de middenstander sluiten goed aan bij de katholieke leer.
'Een boeiend verteld verhaal over katholiek familieleven en zwarte schapen, over zuinige middenstand en modernisering’ – Lodewijk Winkeler, historicus, was directeur van het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen