€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Twee Rozen voor Berlijn

Documentaire Roman met dierbare herinneringen aan een Duits meisje (Berlijn) en een Joods meisje (Kamp Westerbork)

Aafje Netty Smedinga • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Het verhaal van een jonge Drent in oorlogstijd. Een eerlijk en openhartig verhaal, verteld door mijn vader Piet Smedinga. Een verhaal met de uitnodiging om te vergeven, lief te hebben en het leven in alle schoonheid én lelijkheid te omarmen.

    Aafje Netty Smedinga

    Reacties:
    . Je vader heeft als jongen een misstap begaan. Dat hij weigerde de eed van trouw te zweren, siert hem.
    . Je Documentaire Roman laat zien dat je vader geen slecht mens was. Hij was het product van zijn opvoeding.
    . Gelukkig heeft Jolanda hem na de oorlog een nieuwe richting gewezen. Hij zal echt veel aan haar te danken hebben gehad. Hij leek mij een zachtmoedige man.
    . Je hebt met dit document gelukkig aan je vader een middel gegeven om bekend te maken wat hij in de oorlog heeft gedaan en hoe het zo is gelopen. Dat is interessant omdat het vele anderen ook zo is vergaan.
    . Dank dat ik het document heb mogen lezen. Ik heb me een beeld kunnen scheppen van een man die ik altijd aardig vond, maar waarvan ik vrijwel niets wist.
    . Het was voor mij leerzaam en ik weet zeker dat je vader ontzettend blij is geweest dat je hem hebt laten praten.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 145mm x 210mm
    Aantal pagina's : 129
    Uitgeverij : Aafje Netty Smedinga
    ISBN : 9789464065893
    Datum publicatie : 01-2021
  • Inhoudsopgave
    Voorwoord

    Dit is het verhaal van een jonge Drent in oorlogstijd. Een eerlijk en openhartig verhaal, verteld door mijn vader, met een uitnodiging om te vergeven, lief te hebben en het leven in alle schoonheid én lelijkheid te omarmen.

    Gebeurtenis

    Als dochter van een vader met een geschiedenis had ik een vraag over, en interesse in, de verblijfplaats van mijn vader kort na de tweede wereldoorlog. In juli 2017 ging ik op bezoek bij het Gevangenis Museum in Veenhuizen.
    Verzamelen bij de vlaggenmast aan de museumpoort en
    dan krijg je voor twee euro een rondleiding in “de Rode Pannen”, de gruwelijkste gevangenis van Nederland.

    Ik vraag: “Hallo meneer, mijn vader Piet Smedinga, zat hier gevangen tussen 1945 en 1947. Weet u misschien waar en in welk gebouw hij dan heeft gezeten?”
    De rondleider zegt: “Mevrouw houdt u alstublieft uw mond!
    Zeg geen namen! U weet niet wie hier allemaal rondlopen!”
    (Ik kijk verbaasd)
    “Ja mevrouw die namen moet u niet noemen daar heeft niemand wat mee te maken. Mensen kunnen hier conclusies aan verbinden. U wordt hierop beoordeeld. Dus noem geen namen”.

    De verdere rondleiding ben ik stil van verbazing en
    heb een beetje een hekel aan die rondleider. Dit terwijl hij erg zijn best doet om de omstandigheden zo levendig mogelijk uit te leggen. Het waren natuurlijk de meest misselijkmakende criminelen die hier in Veenhuizen hadden gezeten. Ook was het een soort status om in “de Rode Pannen” te hebben gezeten. Je had daar immers de hel doorstaan…

    (kun je wel zeggen … mijn vader is er verrot geslagen en
    woog 43 kilo toen hij hier weg kwam)
  • Reviews (9,5 uit 4 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    26-03-2021
    Vergeving
    Omdat hij vooruit wil en geen toekomst ziet in Nederland vanwege ernstige crisis en grote armoede ... In de ban raakt van mooie beloftes ... Hij gaat als jongen het avontuur aan en komt er gaande weg achter dat het allemaal niet zo mooi is als gedacht en beloofd ... Hij kan geen kant meer op ... Door de Duitsers buiten spel gezet ... Door de Hollanders neergezet als landverrader ... Als een Joodse vrouw hem kan vergeven, wie zijn wij dan om te oordelen? Jouw vader is, na veel innerlijke strijd, met zichzelf in het reine gekomen en het is heel fijn dat jij als zijn dochter een grote rol hebt gespeeld om zijn gedachten te verwoorden.


    Geplaatst door uit Gelderland , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    20-02-2021
    Twee Rozen voor Berlijn
    Goed geschreven, ik werd gegrepen door het verhaal en de persoonlijke manier waarop wordt verteld hoe de ‘grote geschiedenis’ de levensloop van een mens kan bepalen. Dit boek is het waard om door veel mensen gelezen te worden.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    05-02-2021
    Vanuit mijn hart
    Van dichtbij heb ik de totstandkoming van dit boek mogen meemaken. Het resultaat is prachtig: een levensverhaal dat zoveel geeft. Oordelen is zo makkelijk, vooral achteraf. En Ik betrap me daar nog iedere dag op. De problematiek van keuzes maken is van alle tijden; vergeving is dat gelukkig ook. Voor mij is Twee rozen voor Berlijn een geschenk om te mogen lezen. Jan.

       Uit het hart
       Persoonlijk

    Geplaatst door uit Drenthr , leeftijd 60-69
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    04-02-2021
    Twee Rozen voor Berlijn
    U zond me het boeiende levensverhaal van uw vader toe. Veel dank! Ik weet zeker dat ook mijn vriend Otto van de Gablenz het met interesse zou hebben gelezen. Dit is immers een typische geschiedenis van een ‘gewone jongen’, het verhaal van iemand die niet zo hevig bezig is met politiek en die gaandeweg aan de foute kant van de oorlog en de moraal belandt - met alle gevolgen van dien. En daarnaast, later, het verhaal van zijn wroeging en zijn zoektocht naar herstel en vergeving. Geert Mak

       Boeiend levensverhaal
       Mooi beschreven zoektocht

    Geplaatst door uit Friesland
    Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Inleiding

Mijn vader en moeder bleven diep verdrietig achter na een schokkende gebeurtenis. Een gebeurtenis die iets te maken had met mijn vaders verleden. Hierna dacht ik: het is tijd dat mijn vaders verhaal over zijn oorlogsperiode in het juiste perspectief boven water komt. Tijd om onder ogen te zien wat zijn werkelijke ondervindingen en belevenissen zijn geweest. Met een toets aan de archieven. Niet andersom, en daar bedoel ik mee, zaken suggereren naar aanleiding van de archieven.
Ik vroeg aan mijn vader: “Papa zullen we over jouw oorlogsverleden gaan praten? Als een soort interview? Mama kan op mijn kleintjes passen (toen 0, 1 en 2 jaar oud) en wij zoeken een rustige plek.”
“Ja”, zei hij, “dat lijkt me heel fijn.”
Hij koos Motel Akersloot als locatie voor onze interviews. Daar kwam hij regelmatig als hij een rondje ging fietsen vanuit Alkmaar. Hij fietste graag en hield van lekker eten. Hij ging daar wel eens ontbijten en vertelde me een keer ondeugend dat hij dan graag zo’n gekookt eitje in zijn zak liet glijden … Zoiets simpels als een gekookt ei daar kon hij gepassioneerd over zeggen: “Een delicatesse!”
Dus mijn vader en ik gingen een tijd lang, vanaf de lente in 1999, om de week op dinsdag naar Motel Akersloot.
We sloegen zelden over. We verheugden ons erop.

Na deze reeks interviews heb ik mijn vader alle aantekeningen nog eens rustig voorgelezen.
Ik las ze aan hem voor op het kleine kamertje bij ons boven in het ouderlijk huis.
“Is het zo goed Papa?” vroeg ik. “Ja”, zei hij.
“Is het zo compleet?” “Ja”, zei hij.
“Zijn we nog wat vergeten?” “Zo is het goed”, zei hij.
Daarna maakten we een ritje samen in zijn auto. Toen de auto tot stilstand kwam voor zijn garage keek hij mij indringend aan en zei: “ik ben zo blij dat jij het doet … kan ik het eindelijk loslaten.”
Kort daarna is hij overleden.
Mijn vader heeft, zolang ik hem kende, gelopen met het plan om zelf een boek te schrijven over zijn belevenissen rond de oorlog. Maar hij zag beren op de weg, durfde het niet, uit angst dat het teveel los zou maken. Hij worstelde hiermee.
Het verhaal in dit boek bestaat uit de letterlijke teksten van mijn vader, opgeschreven tijdens onze interviews.
Eerst maakte ik aantekeningen maar al snel schreef ik letterlijk op wat hij zei. Hij vertelde het zo treffend! ×
SERVICE
Contact
 
Vragen