Samenvatting
Trauma ligt ten grondslag aan de meeste levensproblemen van mensen, en dan vooral de trauma’s die in het allereerste begin van het leven ontstaan. Het heeft een verwoestend effect op het ongeboren kind om niet gewild te zijn, niet gezien en niet verwelkomd te worden en geen liefde te ontvangen. Zulke vroege traumatische ervaringen nestelen zich diep in de psyche, waar ze blijvend invloed uitoefenen op het vermogen om goed te functioneren als volwassene, gezonde relaties aan te gaan en gelukkig te zijn. Om een goed leven te kunnen leiden moeten we eerst en vooral in staat zijn om te weten wie we zijn. Trauma is de belangrijkste ontregelaar en soms zelfs vernietiger van de ontwikkeling van een gezond zelfgevoel.
In dit boek bespreekt Vivian Broughton de onderwerpen trauma, traumaoverleving en identiteit op een manier die niet alleen diepgaand en gedetailleerd is, maar ook blijk geeft van veel compassie. Ze baseert zich hierbij op de theoretische concepten van identiteitgeoriënteerde psychotraumatherapie (IoPT), een therapievorm die dr. Franz Ruppert de afgelopen dertig jaar heeft ontwikkeld. In het therapeutische proces van IoPT staat het herstellen van vroegkinderlijk trauma centraal. Trauma kan helen als de waarheid en de pijn van het jonge kind onder ogen worden gezien. Dit boek is geschreven voor therapeuten die werken met mensen en hun levensproblemen én voor iedereen die zichzelf beter wil begrijpen.
Vivian Broughton is sinds 1989 werkzaam als psychotherapeut. In 2004 kwam zij in aanraking met het gedachtegoed van Franz Ruppert. Na een intensief leertraject bij Franz Ruppert is zij volledig met de concepten van de identiteitgeoriënteerde psychotraumatheorie en -therapie (IoPT) gaan werken. Ze heeft trainingen in IoPT gegeven in onder meer Nederland, Engeland, Noorwegen, Brazilië en de Verenigde Staten. Sinds de coronalockdowns werkt ze ook veel online.