Samenvatting
Trauma en Beschaving gaat over pijn, de onvoorstelbare pijn die mensen kan treffen door schokkende gebeurtenissen, zoals oorlogen, rampen, geweld of ernstig verlies. De vraag die in het boek centraal staat is, waarom de aandacht en zorg voor deze pijn zich zo sterk heeft verbreid en wat dit betekent voor de samenleving waarin we leven.
Trauma en beschaving beschrijft de geschiedenis van de reacties op schokkende gebeurtenissen gedurende 150 jaar in verschillende landen en vanaf 1945 meer in detail in Nederland van slachtoffers, professionals, overheid en het grote publiek. Verder wordt beschreven hoe de zorg voor de slachtoffers er momenteel in Nederland voorstaat en of zij de toets der kritiek in termen van 'slachtoffercultuur' en 'klaagcultuur' kan doorstaan. De vraag, die uiteindelijk wordt beantwoord, is of de toegenomen zorg voor psychische trauma's, mensen gevoeliger heeft gemaakt voor de pijn van anderen en kan worden beschouwd als een vorm van beschaving.
Het boek is gebaseerd op een uitgebreid literatuuronderzoek naar veranderingen in de omgangsvormen en omgangspraktijken in verschillende landen en 47 interviews door de auteur met sleutelfiguren en experts in het veld van de traumahulpverlening in Nederland.
Trauma en beschaving is verschenen als het eerste boek in de Arq boekenreeks van Stichting Arq.
Over de auteur(s):
Frank Hermans is als socioloog verbonden aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen. Hij promoveerde in 2010 op deze studie aan de UvA en schreef verschillende artikelen over de omgang met schokkende gebeurtenissen en het boek Op zoek naar bescherming.