Samenvatting
ACHTERFLAP
De transitie van het sociaal domein werd begin 2015 met de Jeugdwet, de Wmo 2015 en de Participatiewet ingezet als startpunt voor een grote maatschappelijke verandering, die we de transformatie noemen. In één klap kwamen alle taken, bevoegdheden en middelen op het gebied van de jeugdzorg, Wmo en participatie terecht bij de gemeente. Met de bijbehorende budgetten in handen konden zij zorg en participatie beter gaan inrichten: goedkoper, samenhangender, meer afgestemd op lokale behoeften, en met meer verantwoordelijkheid bij inwoners.Maar wat kwam daarvan terecht? Werd het allemaal wel beter? En wat merkten inwoners daarvan?
Op deze vragen geeft deze onderzoekspublicatie antwoord. Praktijkervaringen van ruim honderd mensen die werkzaam zijn bij gemeenten, zorginstellingen en andere organisaties in het sociaal domein vormden hiervoor de basis.
De ambities en uitgangspunten van de transformatie zijn nog steeds actueel. Een preciezer beeld van structurele knelpunten en dilemma’s zoals in deze publicatie geschetst, kan ambtelijk en politiek verantwoordelijken helpen om de uitvoeringspraktijk en het onderliggende beleid te verbeteren. Daarnaast kunnen de uitkomsten van het onderzoek
interessant zijn voor Hoger Onderwijsinstellingen op het gebied van zorg en welzijn.
OVER DE AUTEUR
Suzanne Bunnik was beleidsambtenaar en teamleider, richtte wijkteams in, ondersteunde leerprocessen van professionals en wijkteams en begeleidde samenwerking tussen gemeentelijke diensten. Zij schreef eerder het boek Transformeren, gewoon doen (SWP 2016). Zij is bestuurslid van de Kring Andragologie
DE UvA KRING ANDRAGOLOGIE
De UVA Kring Andragologie is een zelfstandige vereniging, bestaande uit alumni van de studie Andragologie en iedereen die geïnspireerd is door het vakgebied sociaal veranderen. De Kring Andragologie geeft de andragologische benadering door in collegereeksen, studiebijeenkomsten en publicaties.
Meer informatie: www.andragologie.org