€ 23,90

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Toverballen voor het brein

elf magische verhaalkrachten om je teksten te laten beklijven

Sigrid van Iersel • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Overtuig je lezers met de kracht van verhalen
    Sinds het kampvuur vertellen we elkaar verhalen om onze ervaringen te delen en anderen erbij te betrekken. We vinden verhalen boeiend om te lezen of te horen en we onthouden ze beter dan droge informatie. Daardoor is de kans ook groter dat we ze doorvertellen. Bovendien roepen verhalen emoties op en raken een diepere laag. Deze emoties spelen een belangrijke rol in het nemen van beslissingen.

    Kortom: verhalen beklijven bij je lezer en brengen hem in beweging. Toverballen voor het brein ontsluiert de geheimen van verhalen en vertelt hoe jij als (tekst-)schrijver of journalist ze kunt gebruiken om impact te hebben bij je lezer. Via veel praktische tips en voorbeelden laat dit e-book zien hoe je dat aanpakt.

    Het boek bevat:

    Een handzaam overzicht van de nieuwste inzichten uit de literatuur- en communicatiewetenschappen, psychologie en (neuro)marketing op het gebied van storytelling.

    Concrete tips voor journalisten, tekstschrijvers, coaches, trainers en communicatieadviseurs om waargebeurde verhalen direct toe te passen in artikelen, speeches of teksten voor websites.

    Talrijke creatieve toepassingen van de kracht van verhalen, die je lezers raken en in beweging brengen.

    Een rijk gevulde schatkist met tips om direct aan de slag te gaan met het optekenen van verhalen om je lezers mee te slepen, iets te leren of te overtuigen.

    Een concreet stappenplan voor het maken van een spannende verhaallijn.

    In juli 2016 is de hernieuwde versie verschenen.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 145mm x 210mm
    Aantal pagina's : 156
    Uitgeverij : Verhaallijnen
    ISBN : 9789081892407
    Datum publicatie : 07-2016
  • Inhoudsopgave
    Inhoud

    HET VERHALENWOUD                                                            

    MAGISCHE KRACHTEN                                                           

    1. OEFENEN OP HET DROGE
    Tips voor simulerende effecten                                              

    2. JE EIGEN BETEKENIS                                                             
    Tips om je lezer zijn eigen betekenis te laten ontdekken  

    3. KLIP EN KLAAR                                                                          
    Tips voor een concreet verhaal   

    4. ONVERHOEDS   
    Tips voor haakjes in je verhaal    

    5. MEELEVEND, HOE DAN OOK    
    Tips voor meer betrokkenheid    

    6. BEROERING EN ONTROERING    
    Tips voor gebruik van emoties   

    7. HET ONTBREKENDE STUK   
    Tips voor meer spanning    

    8. KAPSTOK VOOR HERINNERING    
    Tips voor memorabele verhalen   

    9. TIJDLOZE ZEGGINGSKRACHT    
    Tips voor tijdloze zeggingskracht   

    10. ONMISBARE OBSTAKELS    
    Tips om inzichten te bieden    

    11. HANG NAAR SAMENHANG    
    Tips om betekenis te geven    

    MAAK VAKER EEN VERHAAL    
    Tips voor meer verhalen   

    VERHALENSTAPPENPLAN

    VERHALENSCHATKIST    

    LITERATUURLIJST    

    OVER DE AUTEUR 
  • Reviews (9,5 uit 8 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    18-12-2023
    Gewéldig
    Prachtige verhalen die tot de verbeelding spreken en de verschillende schrijfstijlen goed weergeven. Lekker leesbaar boek.


    Geplaatst door , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    27-03-2018
    Magisch met woorden
    Een heel fijn inspirerend boek die de verbeelding overtreft.


    Geplaatst door uit Rotterdam
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    03-05-2016
    Geweldig praktisch!
    Een duidelijk boek waarin op een heldere praktische manier de werking van verhaalonderdelen uitgelegd wordt. De schrijfster geeft een goed overzicht van alle verhaalonderdelen en hun werking. Leest makkelijk. Goede afwisseling van het 'technische' gedeelte met citaten en voorbeelden. Zeer bruikbaar voor iedereen die wil leren hoe de werking van verhaalonderdelen nou praktisch in elkaar steekt. Aanrader!

       Helder & beknopt
       Citaten & voorbeelden

    Geplaatst door uit Roermond , leeftijd 40-49
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    19-02-2016
    Duidelijk en zeer herkenbaar!
    Fantastisch omschreven, leest lekker en in 1 keer begrijp ik het ware verhaal achter een verhaal...


    Geplaatst door uit Nunspeet , leeftijd 40-49
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    12-03-2014
    Toverballen voor het brein
    Heerlijk boek om te lezen met zeer bruikbare tips! Kan het zeker toepassen in mijn werk als communicatie adviseur!


    Geplaatst door uit Maastricht , leeftijd 50-59
    Waardeert het boek met een 8 uit 10


    28-06-2012
    Prettig leesbaar boek. De tips zijn duidelijk, uitleg is prima. De opsommingen zijn helder. Als je zelf een verhaal wil schrijven, kun je veel handvatten vinden.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    15-05-2012
    dankzij dit boek ging er een wereld voor mij open!


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 10 uit 10


    11-05-2012
    Prettig geschreven, inspirerend boek. Ik schrijf zelf levensverhalen en was op zoek naar nieuwe invalshoeken, technieken en benaderingen om het allemaal weer een stukje beter te kunnen doen. Het boek Toverballen voor het brein kwam als geroepen. Ik kan het iedere schrijver, beginnend of gevorderd, van harte aanbevelen.


    Geplaatst door
    Waardeert het boek met een 10 uit 10

€ 23,90

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Magische krachten: de toverlagen van verhalen

“Als je een schip wilt bouwen, trommel dan geen mensen bij elkaar om voor hout te zorgen, orders te geven en het werk in te delen, maar roep in hen het verlangen wakker naar de uitgestrekte, eindeloze zee.”
-    Antoine de Saint-Exupéry

Verhalen hebben een magische werking. Ze slepen je mee in situaties waarmee elk mens vroeg of laat in aanraking komt. Ze verbinden je met heden en verleden, en met de mensen om je heen. Ze zetten je verbeelding aan het werk.

Die kracht om je lezers volledig op sleeptouw te nemen is wat verhalen onderscheidt van zakelijke informatie. Die kracht kan zelfs revoluties veroorzaken of wereldbeelden doen kantelen. Het boek De negerhut van Oom Tom van Harriet Beecher Stowe uit 1852 had in Noord-Amerika een enorme invloed op de heersende opvattingen over de slavernij.

Verhalen kunnen enorm besmettelijk zijn. Terroristische organisaties gebruiken verhalen als een succesvol middel om nieuwe aanhangers te werven. Maar ook kweken verhalen saamhorigheid en brengen ze sociale bewegingen op gang.

Wie een verhaal vertelt, beschikt over een onvermoede macht. Even lopen de gedachten van jou als de verteller synchroon met die van de toehoorder of lezer, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Door een verhaal te vertellen draag je gedachten en gevoelens over op het brein van degenen die naar het verhaal luisteren. Als we een verhaal horen, beleven we het ook echt in onze hersenen.
We beleven een verhaal niet alleen in ons hoofd, maar ook met ons lichaam. We krijgen bij een film zweetdruppels en hartkloppingen van angst, voelen ons onpasselijk worden of krijgen de tranen in de ogen van ontroering.

Het verhaal is de bril waardoor we naar de wereld kijken. We sturen de gedachten van anderen, met alle bijbehorende risico’s. He who tells the story rules the world, zeggen de Hopi Indianen.

Verhalen hebben al van oudsher een grote invloed op mensen. Onze overleving hebben we in de oertijd waarschijnlijk te danken aan verhalen over (mogelijke) gevaren die we zelf niet konden overzien. Toen we als mensen gingen samenwerken, maakten verhalen bovendien duidelijk wat we precies aan elkaar hadden.

Verhalen zorgden voor onderling vertrouwen. We kwamen dankzij verhalen op dezelfde emotionele golflengte, zodat we elkaar gingen begrijpen. Dankzij verhalen gingen we sympathie koesteren voor elkaar. Onderzoekers ontdekten dat we bij het vertellen van verhalen meer cortisol aanmaken, waardoor je extra aandacht of interesse krijgt in wat er gebeurt. Daarnaast komt het knuffel-hormoon oxytocine vrij, wat je empathischer maakt, en meer bereid om iets te doen voor een ander.

Het vertellen van verhalen zit diep in onze genen verankerd: we zijn een homo fabulans. Mensen houden van het luisteren naar of lezen van verhalen. We komen in onze kindertijd ermee in aanraking en kunnen er ons het hele leven niet meer van losmaken. Ik ontmoet regelmatig mensen die het luisteren naar verhalen van anderen de allermooiste kant van hun vak vinden, zoals kappers en wijkagenten. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor psychologen, coaches en andere hulpverleners: luisteren naar verhalen speelt een leidende rol in hun werk.

Maar de kracht van verhalen gaat nog veel verder. De meest inspirerende leiders uit onze geschiedenis waren rasvertellers: Steve Jobs, Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Martin Luther King en zeker ook de stichters van wereldwijde godsdiensten, zoals Jezus en Mohammed. Om hun idee te verpakken hebben ze namelijk een verhaal nodig. Het is moeilijk voor te stellen hoe ze hun idealen hadden kunnen verwezenlijken zonder verhalen.

Een verhaal raakt een diepere laag: het spreekt je linker- én rechterhersenhelft aan. Kennis-overdracht en emotie versmelten. Je lezer zit op het puntje van zijn stoel en wil verder lezen.

Tot slot hebben verhalen de eigenschap dat je ze gemakkelijk kunt doorgeven. Als twee personen samen een verhaal uitwisselen, hebben ze er na afloop allebei twee. Zo vermenigvuldigen verhalen zich. Ze worden doorgegeven, terwijl lezers of toehoorders er iets van hun eigen gading uitpikken en (al dan niet vervormd) doorgeven. Over magie gesproken!

De term verhalen wordt in veel betekenissen gebruikt. Sprookjes, mythen en romans vallen natuurlijk onder deze noemer, maar moppen en anekdotes behoren er eveneens toe.

In dit boek bedoel ik een verhaal dat méér is dan een slogan of sfeerbeeld. Een verhaal bevat een conflict of een uitdaging die overwonnen moeten worden. Het roept een emotie op, zoals verwondering, een lach of een traan. Ook bevat het verhaal een clou: als het verhaal eindigt is er iets veranderd, iets nieuws geleerd of het probleem is opgelost.

“Een goed verhaal is het leven, waarbij de saaie stukken zijn weggelaten”, zei filmregisseur Alfred Hitchcock ooit. Een treffende omschrijving, want in deze samengebalde vorm heeft een verhaal een boodschap of betekenis voor de lezer. Die betekenis kan voor iedereen verschillend zijn, maar hij zit er wel in.

Verhalen hebben veel verschillende toepassings-mogelijkheden. We kunnen verhalen gebruiken om anderen iets te leren. Omdat beelden nawerken in ons geheugen, kun je een verhaal beter onthouden dan feitelijke gegevens. We gebruiken verhalen daarom om belangrijke dingen te verankeren en door te geven.

We kunnen verhalen ook gebruiken om weerstand tegen verandering te verminderen. Bij rationele informatie zullen mensen snel tegenargumenten bedenken; in een verhaal gaat de lezer meeleven met de hoofdpersoon, of hij nu wil of niet. Hij hoopt dat die zal slagen in zijn plan, ondanks alle problemen die hij op zijn weg tegenkomt. De mening van de hoofdpersoon kan zo – vaak onbewust – de mening van de lezer beïnvloeden. Ook kunnen we verhalen inzetten om meer begrip te krijgen voor een bepaalde kwestie. Wie verhalen vertelt over zijn leven, krijgt gemakkelijker begrip voor zijn opvattingen of afwijkende gedrag. En dat begrip is een eerste stap naar wederzijds respect.

Verhalen hebben niet alleen verschillende functies maar ook uiteenlopende effecten. Ik onderscheid er elf, die ik in ieder hoofdstuk afzonderlijk uitwerk.

Verhalen bezorgen ons:
• Simulatie: verhalen stellen ons in staat om ervaringen in onze hersenen te beleven alsof het echt gebeurt, waarmee we als het ware ‘oefenen op het droge’.
• Eigen invulling: verhalen leggen je lezer niets op, maar geven de ruimte om eigen betekenis te geven aan de inhoud.
• Verheldering: verhalen maken een ingewikkelde werkelijkheid concreet, waardoor we die situatie ineens helder voor ons zien.
• Een haakje: onverwachte elementen in verhalen pakken je lezer bij zijn lurven en zetten zich vast in zijn geheugen.
• Medeleven: door verhalen leven we gemakkelijk mee met de hoofdpersonen en wekken begrip op voor hun problemen.
• Emotie: verhalen roepen directe emoties bij ons op. Emoties brengen ons in beweging.
• Nieuwsgierigheid: verhalen roepen onze nieuwsgierigheid op en maken ons daarmee actief betrokken.
• Geheugenkracht: dankzij de vaste structuur glijden verhalen gemakkelijk ons geheugen in. Verhalen zijn gemakkelijk te onthouden en door te vertellen.
• Universele zeggingskracht: verhalen gaan over tijdloze thema’s, die wereldwijd herkenbaar zijn.
• Inzichten: verhalen bevatten obstakels, die overwonnen moeten worden. De manier waarop de hoofdpersoon deze obstakels uit de weg ruimt, brengt nieuwe inzichten teweeg.
• Samenhang: door verhalen begrijpen we onszelf en de wereld om ons heen.

Al deze effecten maken verhalen ongekend krachtig. Toch betekent het delen van verhalen niet dat we alle gedachten kritiekloos overnemen, zoals een mobiele telefoon die je synchroniseert met je computer. Maar wel worden daar zaadjes geplant, die kunnen uitgroeien tot iets omvangrijks.

De elf verschillende lagen leveren evenzoveel invalshoeken om dit fenomeen te beschrijven. Al sabbelend verandert een toverbal steeds van kleur. Zo is het ook met verhalen: ze zijn nooit hetzelfde.

Alleen al het noteren van verhalen brengt een verandering teweeg. “Eenmaal opgeschreven heeft het waarachtigheid gekregen”, noteert Susan Smit in haar roman Vloed. “De waarheid is gevangen, de verwarring is overmeesterd. Er is vaste stof geschapen uit ijle lucht.” ×
SERVICE
Contact
 
Vragen