Samenvatting
Tito Vignoli (1829-1914) behoorde tot de eerste geleerden in Europa die vol overtuiging de evolutietheorie van Darwin aanhingen. Hij was antropoloog, godsdiensthistoricus, filosoof en psycholoog, en goed op de hoogte van de linguïstiek, de natuurwetenschappen, de filologie, de antieke beschaving, de letterkunde en de kunsten. Al deze disciplines komen in Mythe en wetenschap aan de orde.
In dit, in zijn tijd revolutionaire, boek legt Vignoli uit hoe godsdienst en mythevorming, waaruit uiteindelijk de wetenschap zou ontstaan, het resultaat is van de manier waarop dier en mens waarnemen. Onze waarneming van de dingen om ons heen en onze reactie daarop is ingebakken in onze biologie en komt voort uit onze evolutie. Vignoli beweert dus dat mythe en wetenschap uit dezelfde bron ontspringen en aan dezelfde wetten gehoorzamen.
Mythe en wetenschap is nog steeds een belangrijk boek waar in Nederland, zeer onterecht, nooit aandacht aan is besteed. Zo beweerde een Nederlandse tijd- en vakgenoot van Vignoli dat het voor de godsdienstwetenschap een soortgelijke betekenis zou verkrijgen als Darwins Oorsprong der soorten voor de zoölogie.
Gerrit Drost, een van de vertalers van deze Nederlandse editie, heeft zich jarenlang beziggehouden met Vignoli’s gedachtegoed. In zijn eigen woorden: “Zijn (Vignoli’s) methode is uniek, ofschoon ook sommige van zijn gegevens intussen achterhaald zijn. Vaak is hij ook ongelofelijk breedsprakig, maar voor wat betreft zijn onderzoek ongelofelijk modern. Als ik bij onze hersenonderzoekers iets lees over de waarneming, denk ik altijd: beste vrienden, waarom kennen jullie Vignoli niet? Lost science, waarschijnlijk.”