€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Tito Vignoli, Mythe en wetenschap

Tito Vignoli • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Tito Vignoli (1829-1914) behoorde tot de eerste geleerden in Europa die vol overtuiging de evolutietheorie van Darwin aanhingen. Hij was antropoloog, godsdiensthistoricus, filosoof en psycholoog, en goed op de hoogte van de linguïstiek, de natuurwetenschappen, de filologie, de antieke beschaving, de letterkunde en de kunsten. Al deze disciplines komen in Mythe en wetenschap aan de orde.
    In dit, in zijn tijd revolutionaire, boek legt Vignoli uit hoe godsdienst en mythevorming, waaruit uiteindelijk de wetenschap zou ontstaan, het resultaat is van de manier waarop dier en mens waarnemen. Onze waarneming van de dingen om ons heen en onze reactie daarop is ingebakken in onze biologie en komt voort uit onze evolutie. Vignoli beweert dus dat mythe en wetenschap uit dezelfde bron ontspringen en aan dezelfde wetten gehoorzamen.
    Mythe en wetenschap is nog steeds een belangrijk boek waar in Nederland, zeer onterecht, nooit aandacht aan is besteed. Zo beweerde een Nederlandse tijd- en vakgenoot van Vignoli dat het voor de godsdienstwetenschap een soortgelijke betekenis zou verkrijgen als Darwins Oorsprong der soorten voor de zoölogie.
    Gerrit Drost, een van de vertalers van deze Nederlandse editie, heeft zich jarenlang beziggehouden met Vignoli’s gedachtegoed. In zijn eigen woorden: “Zijn (Vignoli’s) methode is uniek, ofschoon ook sommige van zijn gegevens intussen achterhaald zijn. Vaak is hij ook ongelofelijk breedsprakig, maar voor wat betreft zijn onderzoek ongelofelijk modern. Als ik bij onze hersenonderzoekers iets lees over de waarneming, denk ik altijd: beste vrienden, waarom kennen jullie Vignoli niet? Lost science, waarschijnlijk.”
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 210mm x 297mm
    Aantal pagina's : 118
    Uitgeverij : Maggy Wishaupt
    ISBN : 9789090303413
    Datum publicatie : 05-2017
  • Inhoudsopgave
    Verantwoording bij de Nederlandse vertaling
    Voorwoord van de auteur
    Hoofdstuk 1 Over de mythe en haar bronnen
    Hoofdstuk 2 Gewaarwording en waarneming bij het dier
    Hoofdstuk 3 Gewaarwording en waarneming bij de mens
    Hoofdstuk 4 Probleemstelling
    Hoofdstuk 5 Hoe dier en mens geleerd hebben de dingen waar te nemen
    Hoofdstuk 6 Over de intrinsieke wetmatigheid van het waarnemingsvermogen
    Hoofdstuk 7 De historische evolutie van mythe en wetenschap
    Hoofdstuk 8 Over dromen, zinsbedrog, normale en abnormale hallucinaties, deliria en waanzin - conclusie
    Bibliografie
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

“Onder mythe versta ik dus niet het product van lang vervlogen tijden of afkomstig van primitieve volkeren. Het zijn geen getuigenissen waarvan de oorsprong is terug te voeren op een soort kringloop waar alle volkeren, respectievelijk de mens, doorheen zijn gegaan of moeten gaan. Ik zie de mythe als een fysiek-intellectueel mechanisme dat ook in deze tijd, los van de enorme invloed van een alsmaar groter wordende beschaving, nog steeds operationeel is. Ik beweer dus niet dat het vermogen tot het scheppen van mythen in onze tijd alleen nog levend is bij de grote massa in de steden en op het platteland. Dat alleen zij verhalen kunnen scheppen waarin oeroud bijgeloof nog steeds voortleeft en die we kennen dankzij het vlijtige speurwerk van onze geleerde mythologen en volkenkundigen. Nee! Ik beweer juist het tegenovergestelde, namelijk dat het vermogen tot mythevorming, onafhankelijk van het voortleven van oud bijgeloof, in alle mensen aanwezig blijft, tot welk volk of klasse ze ook behoren. Dit vermogen is een aangeboren functie van het verstand en het zal als zodanig – los van de voortbrengselen ervan - dan ook altijd blijven bestaan, in elk geval voor wat betreft de manier waarop dit vermogen werkt.” ×
SERVICE
Contact
 
Vragen