€ 19,90

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Tijd terug, verhalen over opgroeien in de jaren 50-60

verhalen over opgroeien in de jaren 50-60

Hilma Bruinsma en Kees Hocque • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Tijd terug is een verzameling verhalen over opgroeien in de jaren vijftig zestig van de geboren en getogen Gorcummer Kees Hocque. Met schrijfster Hilma Bruinsma doorkruist hij de stad Gorinchem naar de plekken waar zijn herinneringen zich afspelen. Het levert een reis in de tijd op waarbij het historische stadsbeeld met levendige verhalen wordt bezield.
    Tijd terug is een beeldend verteld generatieverhaal waarin iedereen die in die tijd opgroeide zich herkent. Het is niet alleen een spiegel in de tijd maar laat ook zien dat gebeurtenissen in je jeugd weerklank vinden in het hier en nu, ze bepalen hoe en wie je nu bent. De herinneringen en gesprekken, de vele foto’s van toen en van nu, de advertenties en krantenknipsels leveren een lees- en kijkboek op dat van begin tot het eind boeit.
    Lezersreactie: ‘Tijd terug roept allerlei herinneringen op en is een prachtig historisch document, het geeft een tijdsbeeld weer ook buiten de stad Gorcum. Het boek geeft een goede indruk van hoe het toen was. Het leest makkelijk weg en de aandacht verslapt geen moment, ik heb het achter elkaar gelezen en kijk er nog regelmatig even in’.
  • Productinformatie
    Fragment : Download Fragment
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 240mm x 170mm
    Aantal pagina's : 128
    Uitgeverij : Puntaal
    ISBN : 9789081755528
    Datum publicatie : 11-2016
  • Inhoudsopgave
    Inhoudsopgave

    Opgroeien in de binnenstad

    Het begin van Tijd terug
    Ziekengastenhuis, het Leeuwenhofje, met een touw vastgebonden
    Krabsteeg met vliegende vissen
    De zwijgende man en tante Da
    Het Leger des Heils in de Kroon van Engeland
    Koster in de Lutherse kerk op de Langendijk
    Avonturen op de Kortendijk, armoede, ratten en het schot
    Gas in de stad
    De dagen tellen, bijna dood
    Hoogwater in 1953-1954
    De verschijning in de nacht, nare geest op de Kortendijk
    De bof en een tik op de vingers
    Het wak
    Nare verschijning
    De mooiste zeepkist
    Route van kleuterschool naar de School met de Bijbel en naar huis
    De paardenstaart
    Kattenkwaad met grote gevolgen
    Te laat door de laatste vlam

    Opgroeien in de Haarwijk

    De verhuizing met de bakfiets naar de Haarwijk
    De moderne tijd
    Torenflat
    Zomerfeest met Chubby Checker
    Judoles
    Judowedstrijd
    Afpersing
    Vader aan de drank
    De geboorte van het tweede zusje
    Spelen in de appelboomgaard
    Eindelijk rijpe appels
    Indische vriend
    De kracht van mijn Indische vriend
    Met mijn vader in het ziekenhuis
    Arendsoog of iets anders?
    Vader uit coma
    In aanraking met de dood
    Bioscoop de Roxy
    Afscheid van school
    Jimi Hendrix
    Bedreiging
    Na het ongeluk verbrandt de nasi
    Ruige oudejaarsavonden
    Een na laatste ronde
    Cowboy met sadistische trekjes
    Werken bij de IJzerwinkel van Willem De Bruin
    West side story in de Haarwijk
    Dansschool De Swart
    De paal
    Van kwaad tot erger
    Treiteren bij van Wingerden
    Bekeuringen
    Keuring militaire dienst
    De laatste ronde
    Kampbeul en mijn meissie
    De laatste zaterdagavond

    Stoomschip Rotterdam, einde van de tijdreis

    Bye bye Kees, hello America!
    Hotel New York
    SS Rotterdam
    Sloepenrol
    Pantry boy
    Op stap in New York
    Pantry boys en bell boys
    Einde van de tijdreis
    Tijd terug, opgroeien in de jaren 50 - 60
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,90

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Het Leger des Heils in de Kroon van Engeland

Nadat wij de beheerder van de herensociëteit op het Eind bedanken, gaan wij verder naar de volgende stop, die is vlakbij.
- Op Eind nr. 38 was het gebouw van het Leger des Heils, De Kroon van Engeland. Mijn moeder ging daar heel veel naar toe. Zelfs met kerst was zij daar, als heilsoldaat te vinden.
Ik ging er ook naar toe want er was verder niets te doen. Je speelde op straat maar wat moest je bij slecht weer en in de winter doen?
Op de bovenverdieping gingen we knutselen. Figuurzagen. We kregen de opdracht om een compleet boerderijtje na te maken. Met alles erop en eraan. Het werd helemaal uitgetekend met kippen en koeien erbij. Het was leuk hoor.
Ik was kampioen figuurzaag breken. Ik kon wel aardig figuurzagen maar ik deed alles te snel.
Beneden was de zaal, de kerkzaal. Daar gingen wij ook wel spelen. De instrumenten van het muziekkorps dat iedere zondag optrad stonden beneden onder het podium. Wij gingen altijd donderjagen. Stopten we de grote toeter, de Es bas, vol met sjaals. Toen het korps op een zondag weer op moest treden blies de man van de Es bas zijn wangen helemaal bol en rood. Een vuurrode kop maar geen geluid. Hij pakte die toeter beet en leek wel een tovenaar, sjaal na sjaal haalde hij tevoorschijn.
Tijdens het optreden van een jeugdbandje was de jonge korpscadet met de sambaballen zo zenuwachtig dat hij niet in de gaten had dat de ballen van de stokjes vlogen. Hij bleef gewoon met kale stokjes doorspelen terwijl de ballen onder de banken van de kerkgangers rolden.

Een officier van het Leger stond altijd vooraan op het podium. De mensen in de zaal moesten tijdens het zingen staan. Stáán, schreeuwde zij dan keihard de zaal in en wij gingen allemaal staan. Als het zingen klaar was, schreeuwde ze zitten! en wij gingen allemaal weer netjes zitten.
Ik ging hier op de zondagsschool. Iedere keer dat je kwam kreeg je een stempeltje en als de kaart vol was kreeg je een gratis boekje en een sinaasappel en een appel mee naar huis. Het was er gezellig. Voor ons was het een beetje rijkdom dat we op de zondagsschool zaten. -

Het doet mij aan onze zondagsschool It Siedkerltsje (Het zaadkorreltje) denken. Stempeltjes kregen wij niet maar ieder kind kreeg met kerst een boek waar voorin een spreuk geschreven was en een sinaasappel. Feest bij de kerstboom met echte kaarsjes in de oude kerk op de terp.


Koster in de Lutherse kerk op de Langendijk

Wij lopen de Langendijk in. Gebouwen waar ik al jaren aan voorbijloop beginnen ineens te leven. Kees heeft de ene na de andere verrassing in petto. Tot nu toe zijn het bijna allemaal prominente plekken in de stad waar wij stilstaan. Gebouwen met de historische sfeer van de stad worden met levendige verhalen bezield.

- Opa Smits werd van kleermaker koster en verhuisde met oma van het Leeuwenhofje naar de Langendijk. Daar hield hij de Lutherse kerk - de Schuilkerk - bij. Opa en oma woonden in het kostershuis boven de kerk. Het was een grote woning waar grote familiefeesten werden gehouden. De hele familie met ooms en tantes, neven en nichten kwam dan bij elkaar.
Van zaterdag op zondag moest het altijd om kwart voor twaalf afgelopen zijn. Dan moesten we stoppen want mijn opa moest natuurlijk de volgende dag naar de kerk. Het gebeurde weleens dat we aan het feesten waren en dan stond opa op en zei, jongens we stoppen ermee want het mag niet, ook niet van de Heer en nu eruit.
Wij zetten het feest dan buiten door en gingen in polonaise over de Langendijk.
Hier ben ik ook sindsdien nooit meer geweest. Aanbellen? -

Bijna lopen wij weer weg nadat we aanbelden, maar dan gaat de deur toch open. Als we willen kunnen we volgende week bellen om een afspraak te maken. Dan mogen we boven kijken én in de kerk, het moet even uitkomen. De bovenwoning is rigoureus verbouwd. Van de oude situatie is niets meer te herkennen. Aan de kerk is weinig veranderd en daar kunnen wij tijdens openingsuren op ieder gewenst moment gaan kijken. Uiteindelijk komt het niet meer van een bezoek. Het idee alleen volstaat.

- Ik weet nog een mooi verhaal zegt Kees. Opa wilde de kerk altijd stralend hebben. Dat was veel werk. Mijn moeder en mijn oom en ik hielpen hem soms mee.
Opa had het orgel een keer afgesopt met zeepsop. Het glom prachtig maar hij bleek iets te veel zeep gebruikt te hebben. Toen de organist op zondag ging spelen kwam er in plaats van geluid een wolk zeepbellen uit de pijpen. Hij moest eerst alle pijpen leegspelen en toen kwam er nog zo nu en dan een zeepbelletje met de gezangen mee. Mooi hoor. -

De volgende stop is de Kortendijk. Daar kent Kees veel verhalen over. Hij is daar al wat ouder en herinnert zich meer. We besluiten dat het voor nu genoeg is. Wat hebben we een mooie start met onverwachte bezoeken, het moet allemaal even bezinken, er komt immers veel boven.
We drinken nog een kop koffie en eten het laatste stukje appeltaart. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen