Samenvatting
Terug naar Bandung gaat over de oorlog, over bloedige strijd, over verlies en over vriendschap, maar het is bovenal een liefdesverhaal, gebaseerd op de ware geschiedenis van een zeventienjarige jongen die naar Indonesiƫ ging en tegen beter weten in een Indisch meisje koos. De hoofdpersoon, Leo, vocht er als soldaat en bij de MP. Later werd hij opzichter van een theeplantage. Zestig jaar na dato gaat hij met zijn kleindochter, Jill, terug naar zijn verleden in de Oost. Naar de plaatsen waar hij gestreden heeft, waar hij heeft liefgehad en waarvandaan hij moest vluchten: hij vertelt haar alles.
Terug naar Bandung is geen somber boek geworden, integendeel. Het is een meeslepende 'roadmovie' met in de hoofdrollen een oude man en een jonge vrouw, onder leiding van een weerbarstige gids en een pientere chauffeur. En uiteindelijk is het de liefde die overwint...
Femmy (Lagerwaard) Fijten werd geboren in Schiedam, groeide op in Den Haag en studeerde biologie in Leiden. Ze was als docente biologie werkzaam op verschillende scholengemeenschappen in Den Haag. Tegenwoordig is ze zelfstandig ondernemer en woont met haar man in Arnhem. Ze schrijft lesmateriaal, onder meer Biologie Overal en Biologie voor Jou en is projectleider van educatieve projecten. Sinds 2006 heeft ze zich ook op fictie gericht en heeft twee romans uitgebracht. In 2007 Zwijgen als het graf en in 2008 De Strijd tegen het Koekoeksjong. Terug naar Bandung is haar derde roman.
"Nooit eerder las ik een boek waarin je zo dicht met je neus op de verschrikkingen van de politionele acties wordt gedrukt. Niettemin ben je, anders dan bij andere boeken over die beschamende periode in onze vaderlandse geschiedenis, niet geneigd af te haken omdat de verschrikkingen je teveel worden. Juist Femmy's ontwapenende argeloosheid zorgt ervoor dat alles in Terug naar Bandung in evenwicht blijft."
(Maarten 't Hart)