Samenvatting
De democratie van de eenentwintigste eeuw raakt steeds meer uitgehold. Populisten zaaien angst, het wantrouwen groeit, de redelijkheid is zoek. De politiek lijkt echter meer bezig met de volgende verkiezingen dan met de lange termijn.
Het fel besproken Tegen verkiezingen pakt uit met een nieuwe diagnose – en een lang vergeten remedie. Dit invloedrijke manifest maakt duidelijk dat de huidige verkiezingen een vermolmde procedure zijn. Gebaseerd op internationale studies en experimenten presenteert David Van Reybrouck een wervend voorstel voor een échte democratie – één die werkt. De sleutel naar een bestuursvorm waarbij het volk zich werkelijk uitspreekt, ligt in het democratische beginsel van het klassieke Athene: loting.
Urgent, onorthodox en overtuigend. Na het lezen van Tegen verkiezingen rijst slechts één vraag: waar wachten we op? ‘Er is iets vreemds aan de hand met de democratie: iedereen lijkt ernaar te verlangen, maar niemand gelooft er nog in.’ 'Meeslepend boek over de 'democratisch vermoeidheidssyndroom'. ' Financieele Dagblad