Samenvatting
Van de bekende Nederlandse theoloog K.H. Miskotte (1894-1976) zijn recent tien preken opgedoken uit de oorlogsjaren en vlak daarna, waaronder een van de zondag na de watersnoodramp.
De actualiteit spat van de preken af: urgente thema’s als oorlog, natuurrampen, antisemitisme en secularisatie legt Miskotte erudiet naast de bijbelteksten. Hij peilt diep en toont de voor hem zo kenmerkende betrokkenheid op de moderne cultuur. Een God die met de mens in opstand komt tégen het lot, dat is wat deze preken samenbindt.
Een uitgebreide inleiding door Mirjam Elbers maakt de lezer bekend met de hoofdlijnen van Miskottes bijbelse theologie en plaatst deze tien preken in het kader van zijn denken.
– ELSBETH GRÜTEKE
“Wat raken deze preken van Miskotte… Hij benoemt de actualiteit concreet, zonder in gemakkelijke oplossingen te vervallen. Miskotte biedt een wenkend en hoopvol perspectief vanuit de verbinding met de Schrift. Dat inspireert mij als predikant enorm, in een tijd met even zo grote en ingewikkelde vragen als toen.”
– WILLEM MAARTEN DEKKER:
“Krachtige taal, gedragen door sterke theologie en met een scheut bevinding. Deze nieuwe preken verdienen nieuwe lezers van zijn werk.”
KORNELIS HEIKO MISKOTTE (1894-1976) heeft de Nederlandse kerkelijke wereld diepgaand beïnvloed. Als ‘kunstenaar onder de theologen’ voorzag hij haar van een open venster naar de culturele bewegingen van zijn tijd. Hoog in het vaandel had hij een filosoof als Nietzsche, een dichteres als Henriette Roland Holst en romanschrijvers als Dostojevski, Kafka en Mann.