Fragment
De kerntaken van een beveiliger zijn: het signaleren van risico's en nemen van preventieve maatregelen; repressief optreden; en het uitvoeren van dienstverlenende talen. Uit het voorgaande zijn goed de deeltaken en werkprocessen af te leiden. Hieronder worden ze expliciet benoemd. Deze lijst is niet uitputtend en kan per zorginstelling verschillen.
1) Toezicht houden middels, fysiek en/of cameratoezicht
2) Het handhaven huisregels, orde en netheid;
3) Het toezien op het rookvrij houden van de instelling
4) Signaleren van onveilige situaties en de preventie van inbraak, diefstal, vandalisme en andere criminaliteit en brandgevaar, zoals door het uitvoeren van controle rondes
5) Baliewerkzaamheden
6) Begeleiden van patiënten, bezoekers en ziekenhuismedewerkers
7) Registratie en beheer van verloren en gevonden
8) Sleutelbeheer
9) Optreden bij agressie- en geweldsincidenten
10) Assisteren van zorgverleners bij fixaties en separaties
11) Reageren op en afhandelen van meldingen beveiligingsincidenten zoals inbraakmeldingen en incidenten op de parkeerplaats
12) Opvang van politie en justitie bij aankomst met zorgvrager
13) Eerste hulp bij ongevallen
14) Ondersteuning BHV (opvang hulpdiensten en assisteren bij ontruiming)
15) Ondersteuning bij activatie ZiROP
16) Rapporteren over voorvallen en hun afhandeling
17) Onderhouden van de beveiligingsinstructies en -procedures
18) Trainingen van nieuwe collega’s
Vrijwel alle zorginstellingen maken gebruik van cameratoezicht en sommige zorginstelling hebben ook een echte meldkamer waar deze beelden binnekomen en waar vanuit contact gehouden kan worden met een surveillerende collega.
Bij de inzet van camera’s is het mogelijk toezicht te houden middels cameratoezicht. De beveiliger moet in dat geval vertrouwd zijn met de werking van het systeem, moet in staat zijn beelden te interpreteren en weet hoe te handelen als beelden door de politie worden gevorderd (veiligstellen tot overdracht).
In enkele gevallen heeft de beveiliger ook een rol ten aanzien van de helicopterlandingslocatie. De beveiliger zorgt dan dat het helikopterplatform gereed is voor landing en vertrek, dat registraties en logboeken worden ingevuld en ondertekend, begeleid leden van het MMT naar de SEH en terug naar het helikopterplatform en zorgt voor de veiligheid bij landen en vertrek van de helikopter (o.a. verlichting en blusmiddelen), dit alles volgens de geldende voorschriften en richtlijnen. Indien dit tot zijn taken behoort, dient de beveiliger in het bezit te zijn van het certificaat Helicopter Landing Officer (HLO), inclusief Helikopter Brandbestrijding.
Witte en blauwe taken
De taken van de beveiliger kunnen onderverdeeld worden in beveiligingstaken en het bieden van ondersteuning aan de zorgverlening zoals het helpen van zorgmedewerkers in bijzondere gevallen en van patiënten, cliënten en bezoekers. Daarnaast heeft de beveiliger een rol in de bedrijfshulpverlening en preventief veiligheidscontrole en -toezicht.
Evenals dat voor de brandweer, ambulance en politie een aanduiding op kleur wordt gebruikt, namelijk ‘rood, wit en blauw’, zo kennen de takengroepen van de beveiliger ook een kleuraanduiding:
Witte taken: Dit zijn de meer zorggerichte taken, zoals ontvangen of begeleiden van patiënten/cliënten en bezoekers, het in bewaring nemen van spullen van patiënten; het voor iemand halen van een rolstoel; de zorg ondersteuning bieden bij vrijheidbeperkende interventies.
Blauwe taken: Dit zijn de beveiligingstaken, met name de toezicht-, controle en handhavingstaken.
Deze scheidinglijn is niet hard te trekken omdat zaken in elkaar over lopen, maar het ondersteunen bij een fixatie is bijvoorbeeld duidelijk een witte taak, terwijl uitvoeren van controle rondes en het reageren op een inbraakalarm van bijvoorbeeld de apotheek duidelijk blauwe taken zijn.
×