Samenvatting
Met de Wet OM-afdoening is in 2008 een regeling in het Wetboek van Strafvordering geïntroduceerd volgens welke strafzaken buitengerechtelijk met een strafbeschikking kunnen worden afgedaan. Daarmee is een belangrijke verandering in het Nederlandse strafprocesrecht doorgevoerd. De strafbeschikking, die de transactie geleidelijk vervangt, wordt inmiddels op ruime schaal toegepast. De auteur geeft in de tweede, volledig geactualiseerde druk van deze studiepocket een handzame uiteenzetting van de inhoud van de wettelijke regeling van de strafbeschikking. Behandeld worden onder andere de sancties die in een strafbeschikking kunnen worden opgelegd, de procedure tot het uitvaardigen van de strafbeschikking, verzet tegen de strafbeschikking alsmede de tenuitvoerlegging van de strafbeschikking.
Hoewel de auteur zich vooral concentreert op een beschrijving en analyse van het geldende recht, is de studiepocket daartoe niet beperkt. In het afsluitende hoofdstuk worden mogelijke wijzigingen in de wettelijke regeling verkend. Daarbij gaat de aandacht onder meer uit naar mogelijkheden tot vergroting van rechterlijke betrokkenheid bij zwaardere strafbeschikkingen, naar de vraag of de transactie als afdoeningsmodaliteit behouden zou moeten blijven en naar de verhouding tussen de bestuurlijke strafbeschikking en de bestuurlijke boete.
De studiepocket is een aanrader voor iedere praktijkjurist en student die van de hoofdlijnen van de regeling van de strafbeschikking kennis wil nemen.
M. Kessler is raadadviseur bij de sector straf- en sanctierecht van de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.