04-05-2020
Sjaans jongens
Het was een fijn boek om te lezen. Ik groeide in Nieuwendam op, dus de setting was bekend gebied. Ik had het in een week uit!
Geplaatst door Josephine Gaaf
uit Almere , leeftijd 50-59
Waardeert het boek met een 8 uit 10
24-04-2020
Een top boek
Dit boek kreeg meteen mijn aandacht,toen ik er een artikeltje in het vakblad ''ons Amsterdam''over las. Heb het vervolgens besteld en na ontvangst in één adem uitgelezen! Wat een prachtig boek!Mooi verhaal,goed geschreven en rijk geillustreerd met foto's uit die tijd. Voor mij is dit een boek waarin een stuk jeugdsentiment (van 1954 t/m 1963 gewoond in de Wydenesserstr.25) en een waar gebeurd verhaal uit de 2e W.O. samen komen. Een voorbeeld hier van zijn de muurtjes om de poortwoningen. Als kind klauterde ik over zo'n muurtje om mij tijdens het spelen te verstoppen,maar in de oorlog diende het voor een verzetsstrijder om dekking achter zoeken en het vuur te openen op de Duitse soldaten. Geweldig om te lezen. Ook het dagboek verhaal van grootvader die was opgepakt voor de dwang arbeid maakte diepe indruk op mij. Kort om,een mooi boek,dat nu een pareltjes in mijn boekenkast is. Een top boek en een pluim voor de schrijver Diederik Tamse.
Geplaatst door E.v.d.Heide
uit Kollum , leeftijd 60-69
Waardeert het boek met een 9 uit 10
06-02-2020
een monument
De schrijver geeft een mooi beeld over een "gewoon gezin", maar deed veel research waarmee hij een kloppend beeld schetst over een aspect van W.O 2 .Het krijgt daardoor een meerwaarde die boven de betreffende personen uitgaat. Ook de bijzondere bouw van die tijd brengt hij goed in beeld.De schrijftoon is prettig, Betrokken maar met een zekere lichtheid.
prettig leesbaar
boeiende inkijk in oorlog
Geplaatst door Elizabeth Catharina
uit regio utrecht , leeftijd 70+
Waardeert het boek met een 9.5 uit 10
30-07-2019
Prachtig tijdsbeeld van een bijzondere ‘gewone’ familie
Dit boek geeft een geweldig goed beeld van een ‘gewoon’ gezin in Amsterdam Noord voor, tijdens en vlak na de oorlog. Door een dagboek van de man van Sjaan, maar ook door interviews en veel onderzoek slaagt de schrijver - een kleinzoon van Sjaan- er in ons te laten meeleven met deze familie van meer dan een halve eeuw geleden. Voor de oorlog zien we hoe de arbeidsverhoudingen waren en hoe een deel van Amsterdam Noord ontstond. Tijdens de oorlog maken we mee hoe in februari 1945 vader Antoon door de Duitsers wordt opgepakt en te werk wordt gesteld in de Achterhoek. En hoe verstandig en capabel moeder Sjaan zich in deze moeilijke tijd weet te redden. Ze weet haar drie zonen naar Urk te evacueren, zodat die geen honger hebben door de grote schaarste aan voedsel Na de oorlog als het gezin weer bijeen is, zijn we getuige van het bloeiende verenigingsleven in Amsterdam Noord: Sjaan schittert in vele rollen van de toneelvereniging O.B.K, haar man slaat de grote trom bij het Waterlandsch Fanfarecorps. Ook zien we hoe ‘verzuild’ Nederland nog is. Door haar grote persoonlijkheid en vindingrijkheid had Sjaan de grootste invloed op het gezin, hoewel ze zichzelf vermoedelijk niet eens geëmancipeerd genoemd zal hebben. Heel goed beschreven!
Geplaatst door Els Jimkes-Verkade
Waardeert het boek met een 9 uit 10
10-05-2019
Bewondering voor Sjaan
Sjaan is de naam van de oma van de auteur van dit boek. Een vrouw uit Amsterdam Noord die zich niet uit het veld liet slaan, niet voor de oorlog, niet tijdens en niet na de oorlog. In deze drie episoden valt het boek uiteen. In het eerste deel wordt de geschiedenis van de familie Tamse voor en tijdens de tweede wereldoorlog beschreven. Door de prettig lezende ironische stijl geeft de auteur subtiel commentaar op de geschiedenis van zijn familie. Hij heeft zijn verhaal gebaseerd op verhalen van familieleden, maar ook op uitgebreid archiefonderzoek. Het middelste deel van het boek is het dagboek dat grootvader Antoon heeft bijgehouden tijdens zijn Duitse gevangenschap. Dit directe verslag geeft een bijzondere inkijk in de rauwe dagelijkse realiteit van gevangenschap en dwangarbeid onder de Duitse bezetter. In het laatste deel wordt de naoorlogse geschiedenis van de familie uit de doeken gedaan. Met de nodige nostalgie blikt de auteur terug op dit deel van de familiegeschiedenis. Het boek is mooi uitgegeven en rijkelijk voorzien van zwart-wit foto’s. Kortom een prachtig boek waarin een hommage wordt gebracht aan een gewone Amsterdamse, maar bijzondere oma.
Geplaatst door Els Degeling, docent Nederlands
Waardeert het boek met een 9 uit 10
08-05-2019
Herkenbaar
Iedereen heeft wel verhalen gehoord over het leven vroeger, in de tijd dat je eigen ouders jong waren of de jeugd van je opa en oma. De schrijver kreeg de beschikking over brieven en dagboeken en verwerkte die informatie tot een interessant verhaal over het leven in vroeger tijd. Hij vermengt dit met zijn eigen herinneringen en observaties. Samen met mooie foto's geeft het een mooie schets van het leven in Nieuwendam. Met name de dagboek aantekeningen over de periode van dwangarbeid geven een beeld van een minder bekende kant van WO II. En de onmacht en frustratie van het wachten op repatrieringsmogelijkheden na de bevrijding wordt goed verwoord.
Prettig leesbaar
Mooi beeldmateriaal
Geplaatst door Marjolein de With
Waardeert het boek met een 8.5 uit 10
06-05-2019
Een boeiend en zeer informatief boek
Het interessante en boeiende van dit non-fictieboek is, dat het vanuit verschillende perspectieven en met gebruikmaking van diverse bronnen het leven van een Nieuwendams gezin in Amsterdam-Noord belicht tegen de achtergrond van de historische en maatschappelijke ontwikkelingen aldaar. Het boek sluit enerzijds goed aan bij het thema van de boekenweek 2019 'De moeder de vrouw'. Sjaan, de moeder in het mannengezin, kan beschouwd worden als een geëmancipeerde vrouw 'avant la lettre'. Zij liet gerust haar strijkgoed liggen om haar hoofdrollen te repeteren voor de uitvoeringen van het amateurtoneelgezelschap (waarvoor zij ook verschillende prijzen kreeg). Anderzijds past het thema 'oorlog en vrede' heel goed in de Nationale herdenking van 4 en 5 mei, zoals die recentelijk weer heeft plaatsgevonden. Het boek levert een bijdrage aan de kennis en informatie over gewone burgers in oorlogstijd en de impact op het dagelijks leven, ook in de jaren daarna. Met name de ervaringen in de oorlogsjaren van dit gezin (het gezin waarin de vader van de auteur met zijn twee jongere broers opgroeide) beslaan ongeveer de helft van het boek. Daarbij geeft het oorlogsdagboek van de grootvader van de auteur een schat aan informatie over hoe hij en andere Nieuwendamse mannen bij een razzia werden opgepakt in de laatste oorlogsmaanden en als dwangarbeider te werk werden gesteld in het oosten van het land. Daarnaast zijn veel dagboekfragmenten gebruikt van andere inwoners van Amsterdam-Noord en omstreken, afkomstig van bronnen die zijn opgeslagen op het NIOD, Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (voorheen RIOD) Het boek verdient het, ook vanwege de grote hoeveelheid afgebeelde documenten en foto's afkomstig uit Stadsarchief Amsterdam, Stichting Historisch Centrum Amsterdam-Noord, NIOD, en het familiearchief, om op grotere schaal verspreid te worden. Het zou m.i. dan ook aanbeveling verdienen om contact te zoeken met een van de kleinere uitgeverijen. Stili Novi in Utrecht zou een mogelijkheid zijn, maar er zijn vast ook andere geinteresseerde uitgevers te vinden.
Geplaatst door Bert van Son, oud-docent Nederlands aan de Theo Thijssen PABO van de Hogeschool Utrecht
Waardeert het boek met een 9 uit 10
30-04-2019
Reactie
Ik ben opgegroeid in Nieuwendam, waar ik tijdens de oorlogsjaren 1940-'45 woonde en ik wil na het lezen van dit boek de schrijver graag een compliment maken. De oorlogssituatie in Nieuwendam is accuraat weergegeven, het was voor mij allemaal zeer herkenbaar en ik heb ook geen onjuistheden aangetroffen. Ook het verhaal van 's schrijvers grootvader past daar zeer goed in en geeft mij ook wat meer inzicht in de belevenissen van mijn vader, die gelijk met Tamse Sr werd "opgepikt" en met hem optrok, maar wiens dagboek helaas verloren ging. Ik heb echt van het lezen van dit boek genoten en de paar Nieuwendammers in mijn familie die nog leven, zullen dat zeker ook doen.
Geplaatst door R.H. Kraefft
uit \'t Gooi , leeftijd 70+
Waardeert het boek met een 8 uit 10
29-04-2019
Ontroerend mooi!
Dit boek schetst de geschiedenis van een familie uit Nieuwendam in de vorige eeuw. Als je het leest, zie je het gewoon voor je! Het is prachtig geschreven, met een sterk gevoel voor ironie. Ik heb er regelmatig om moeten lachen, over de gebeurtenissen die plaatsvonden met de ooms: de vechtpartijtjes, de huiselijke dingen. Maar het was ook mooi om te lezen in wat voor setting de "ooms" opgroeiden. Het oorlogsdagboek van grootvader gaf een pijnlijk beeld van de ontberingen die mannen leden die te werk gesteld werden door de Duitsers, en het verdriet van het overhoop gegooide gezin, ook omdat de drie jongens vanwege voedselgebrek niet in Nieuwendam konden blijven. Zeer de moeite van het lezen waard, ook voor niet-Nieuwendammers!
Geplaatst door Aanrader!
uit Utrecht , leeftijd 50-59
Waardeert het boek met een 9.5 uit 10
28-04-2019
Genoten van sfeer beschrijving van buurt
un een ruk uitgelezen. veel herkenbare feiten herkenbaar de omgeving
Geplaatst door ton Langelaar
Waardeert het boek met een 9 uit 10
26-03-2019
In één ruk uitgelezen!
Zelf niet afkomstig uit Amsterdam-Noord, toch voor mij een boeiend verhaal. Goed geschreven, met onderkoelde humor en vaak ontroerend. De beschreven familie komt echt tot leven, zonder overbodige details. Geeft een goed tijdsbeeld, wat dat betreft vergelijkbaar met het werk van Geert Mak. Dit boek verdient het om landelijk in de boekhandel te liggen!
Geplaatst door Martin Beeldsnijder
Waardeert het boek met een 10 uit 10