Fragment
1880-1911: Sih Khay Hie, een eenmanszaak
Spoedig na zijn huwelijk, in 1880, begon Sih Khay Hie voor zichzelf. Hij zette een eigen stoffenwinkel op in Gang Warung Kulon en zijn verblijf in Nederlands-Indië kreeg een vast fundament toen hij op 7 augustus 1882 een vergunning tot vestiging kreeg. De beginjaren van het bedrijf moeten niet gemakkelijk zijn geweest. Tot het begin van de 20ste eeuw maakte Nederlands-Indië economisch een zeer moeilijke tijd door.
Sih Khay Hie begon als kleinhandelaar en groeide in deze eerste periode uit tot tussenhandelaar. Hij verkocht textielgoederen in de vorm van garens (voor de weverijen), ‘mori’ (witte katoen voor batikkerijen) en gewone ‘kain klontong’ (bedrukt katoen) voor de bevolking. Het zaken doen met de Europese importeurs verliep op krediet, hetgeen betekende dat deze importeurs hem dat krediet gaven in de vorm van goederen c.q. textiel. Pas na verkoop hiervan werd dat krediet in geld terug betaald. Voor deze vorm van handel drijven was er dus weinig kapitaal nodig.
Feesten in de familie
Het hoogtepunt in het familieleven was Chinees Nieuwjaar. Het Chinees Nieuwjaar en de periode daarna betekende voor de familie Sih drie keer feest. Het was feest op de dag van Chinees Nieuwjaar zelf, daarna op de verjaardag van Engkong Tiauw Hin ongeveer negen dagen later en vervolgens werd Tjap Go Meh gevierd op de 15de dag na Chinees Nieuwjaar.
Als kleinkinderen moesten wij op Nieuwjaarsdag in de middenkamer Engkong Tiauw Hin en Mah Djoen een Gelukkig Nieuwjaar wensen. Engkong Tauw Hin was zoals altijd in een Europees kostuum gekleed, Mah Djoen in een ‘shanghaidress’. Veel mensen kwamen hen een Gelukkig Nieuwjaar wensen en er werd altijd taart geserveerd. De familie ging op die dag in ieder geval naar Gang Warung waar het voorouderaltaar stond om de voorouders te eren en de andere familieleden een Gelukkig Nieuwjaar te wensen.
×