Samenvatting
SCHOOLSTRIJD 2.1 is een psychologische roman over de strijd van een leraar uit de 20ste eeuw om te overleven in het onderwijs van de 21ste eeuw. De opmars van marktdenken en digitalisering in de jaren ’90 van de vorige eeuw, met daarop volgend de impact van sociale media aan het begin van deze eeuw, hebben het onderwijs ingrijpend veranderd. Zodoende is het geenszins ondenkbaar dat een leraar die in 1970 nog de hemel in geprezen werd, naar de huidige mores op staande voet ontslagen zou worden.
Dit is de kern van de strijd die Anton, de hoofdpersoon in dit verhaal, levert. Antons verhaal is weliswaar fictief, maar is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Dat maakt het tegelijkertijd heel persoonlijk en actueel. Het geeft een intieme inkijk in het dagelijks leven van een leraar aan de middelbare school en de problemen waarmee docenten heden ten dage worden geconfronteerd. Behalve ter leering ende vermaeck is dit boek ook bedoeld om het maatschappelijk debat aan te zwengelen over de richting waarin het onderwijs zich momenteel ontwikkelt.
Naast Anton maakt u in het verhaal kennis met zijn leerlingen, collega’s, teamleiders, de rector en een aantal ouders. De belangrijkste uit deze rij is zijn jongere collega Rosanne. Zij weet zich op te werken tot teamleider, maar komt in die hoedanigheid regelmatig recht tegenover Anton te staan. Dat veroorzaakt voor beiden veel stress. Lukt het Anton wel om ongeschonden zijn pensioen te halen, ondanks alle veranderingen waartegen hij steigert? En lukt het Rosanne om zichzelf recht in de ogen te blijven kijken, ondanks alle machinaties en conflicten waarin ze meegezogen dreigt te worden? Weet Anton tot Rosanne door te dringen en iets van zijn inzichten over te brengen op de volgende generatie? Of trekt Rosanne haar eigen plan en heeft ze geen boodschap aan die eigenwijze, nagenoeg afgeschreven leraar?
Paul Driessen stond bijna vijfentwintig jaar voor de klas. Voordat hij in het onderwijs begon zocht hij zijn weg in allerlei andere beroepen. Dat varieerde van elektrotechnisch laboratoriummedewerker tot psychologisch astroloog en van verkoper van natuurvoeding tot freelance docent. Dat laatste deed hem uiteindelijk in het reguliere onderwijs belanden. Na zijn pensionering pakte hij één van zijn oude hobby’s op: schrijven. Hij besloot niet, nee hij moest een boek schrijven over zijn ervaringen in die enerverende baan.
Voor meer informatie over de schrijver en voor reviews van lezers van het boek kunt u terecht op de website van de auteur zelf.
Ga daartoe naar: www.pauldriessenboeken.nl (dit rechtstreeks in de adresbalk typen garandeert succes!)