Samenvatting
'Het levensverhaal van Salo Muller, even hartverscheurend als hoopgevend, is geweldig meeslepend om te lezen.' Claudia de Breij
Op wrede wijze wordt de zesjarige Salo Muller in 1942 na een razzia van zijn ouders gescheiden - zij zouden in 1943 in Auschwitz worden vermoord. Een overlevingstocht voert hem langs negen onderduikadressen.
Het is bewonderenswaardig hoe Salo Muller na de oorlog zijn leven vorm weet te geven. Op tweeëntwintigjarige leeftijd begint hij aan zijn carrière als fysiotherapeut bij topclub Ajax, waar hij gaat samenwerken met grootheden als Rinus Michels en Johan Cruijff. In zijn eigen fysiotherapiepraktijk behandelt hij een groot aantal topsporters en (inter)nationale beroemdheden. Algemeen wordt hij gezien als dé pionier op het gebied van sportfysiotherapie.
In 2018 weet Salo Muller bij de Nederlandse Spoorwegen een compensatieregeling voor Joodse oorlogsslachtoffers af te dwingen. Na dit ongekende succes gaat hij de strijd aan met de Duitse overheid en spoorwegen voor excuses en financiële compensatie. Zijn niet-aflatende gevecht tegen onrecht kan voor velen een inspirerend voorbeeld zijn.
'Salo is een bijzonder mens.' Job Cohen
'Uit de inspirerende biografie blijkt dat Salo een tactische strijder en een winnaar is.' Louis van Gaal
'Groot respect omdat hij een sologevecht heeft geleverd.' Roger van Boxtel, voormalig president-directeur NS
'Salo was een geweldige fysiotherapeut en empathische luisteraar.' Monique van de Ven, oud-patiënt
'Op de massagebank was Salo onze vertrouwensman.' Ruud Krol, oud-voetballer Ajax