Samenvatting
De vernieuwde, vijfde editie van het Rotterdams Kookboek, het culinaire standaardwerk voor álle Nederlanders. Iedereen eet pasta, rijst en aardappels. Turkse pizza is net zo populair als patatje oorlog en de kapsalon is alom bekend als origineel Rotterdamse caloriebom. Maar er zijn veel meer ingrediënten en gerechten die níet iedereen kent. Wat zijn dat voor knollen in de bakken voor de Surinaamse toko's? Wat ruiken we toch in Afrikaanse winkels? Wie eten er varkensoren en harde kippen? Wat zijn paradijskorrels, hoeveel afrodisiacum zit er in ras-el-hanout en werkt dat ook? Wat eten Eritreërs - waar ligt Eritrea eigenlijk? - en wat vieren ze al honderden jaren op 11 september? Voor het antwoord op deze en vele andere vragen ging Linda Roodenburg op zoek naar koks en kokkinen uit verschillende culturen die in hun eigen omgeving geroemd worden om hun kookkunst. Ze beschrijft hun levens en verhalen, de winkels waar ze boodschappen doen en ze noteerde de recepten van hun favoriete gerechten. Samen met fotograaf Carel van Hees volgde ze hen voor, tijdens en na een bijzondere maaltijd voor familie en vrienden. Na het Haagse en het Amsterdamse kookboek, beide standaardwerken op het gebied van de traditionele Nederlandse keuken, is er nu het Rotterdams Kookboek voor álle Nederlanders. "Vooral de schrijfster lijkt wel alles te weten van de hele wereldkeuken plus bijbehorende geschiedenis en cultuur - ongelooflijk wat een informatie. En wat een enthousiasme. En wat een leuke mensen in de wereld."- NRC Handelsblad "Een kijk-, lees- en doeboek waarvan elk hoofdstuk de pan uit swingt" - de Volkskrant "Een buitengewoon onderhoudend en kleurrijk boek dat ik van harte kan aanbevelen" - het Parool