€ 42,39

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Requirements analyse

van doelen naar behoeften

Rik Manhaeve • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Dit boek geeft een overzicht van technieken die bij het bepalen van de behoeften nuttig zijn. U hoeft natuurlijk niet bij elk project, elk systeem alle technieken te gebruiken. Wat u gebruikt en wat niet, is bepaald door de omstandigheden. Minimaal zult u de doelstellingen moeten bepalen, het business proces uittekenen, een globaal use case model moeten bepalen en een domein model maken.

    Na de analyse moet u het systeem ontwerpen en de user interface structuur en detail opbouw spelen nu een cruciale rol. Hierdoor bepaalt u of de gebruiker zal kunnen werken met het systeem of niet.

    De acceptatie wordt bepaald door de user interface en de functionaliteit. Is één van beide zwak, dan lijdt de acceptatie hier zwaar onder. Functionaliteit is onontbeerlijk, maar daarmee haalt u geen concurrentieel voordeel. Een goede user interface, hoge bruikbaarheid en uitstekende user experience maken dit wel mogelijk



    In het boek is vooral gekozen voor enkele modellen uit UML, aangevuld met andere technieken waar nuttig.



    Rik Manhaeve (°1952) heeft meer dan 30 jaar ervaring in de ontwikkeling, de analyse en het ontwerp van systemen. Hij is tevens docent bij Syntra West en free lance consultant voor user interfaces (web, winidows ...). Hij heeft een master in chemie, IT, IT Audit en Project Management
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 175mm x 245mm
    Aantal pagina's : 495
    Uitgeverij : Rik Manhaeve
    ISBN : 9789081778305
    Datum publicatie : 08-2013
  • Inhoudsopgave
    Inleiding

    De business view met nadruk op de functionaliteit (procesmodellen, use cases, user stories, quality stories...)

    De user view met nadruk op bruikbaarheid en experience (personas, profielen, navigatiemodellen, prototyping, taakanalyse...)

    De IT view met vooral de database omdat die uit het semantisch gegevensmodel kan afgeleid worden en dan per definitie in 3de normaalvorm staat. Het semantisch model (hiervoor is het klassenmodel gebruikt, andere technieken kunnen ook) wordt opgemaakt in de twee vorige views.
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 42,39

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Een IT systeem kunt u dan ook indelen in drie domeinen:
• Het business domein waar bepaald wordt wat het moet doen en de inpassing in de organisatie wordt voorbereid…;
• Het user domein waar bepaald wordt hoe het moet werken, hoe ze het kunnen gebruiken, waarvoor, de training die ze krijgen, de opleiding, de inspraak…;
• Het IT domein waar bepaald wordt hoe we het zullen bouwen (databases, programma”s, communicatie, back-up…).

Een gebalanceerde analyse en bouw zijn noodzakelijk.



Van probleem naar oplossing

Bij de bouw van een IT systeem moet u vertrekken van het probleem, de opportuniteiten en hiervoor een oplossing, een ondersteuning uitwerken. De manier waarop u dit doet is projectmatig. Een IT systeem is geen routinezaak, het is een eenmalige inspanning. U moet een onderscheid maken tussen projectmanagement en systeembouw. Bij veel IT projecten start men vanaf de definitie van de oplossing. Het project en alles wat daar mee te maken heeft, blijft dikwijls buiten beschouwing. Het project is veel breder dan de SDLC (system development life cycle). Dit boek gaat vooral in op de definitie van het probleem, leidend tot een goed inzicht. Het project blijft hier buiten beschouwing, wat niet betekent dat dit niet belangrijk is, integendeel. Een systeem is immers de som van al zijn delen (hardware, software, opleiding, reorganisatie …). Methoden die zich enkel richten op softwareontwikkeling introduceren het risico dat dit brede zicht verloren gaat.

Een waardevolle oplossing maken vereist dat u die in al zijn aspecten en facetten benaderd. Doet u dat niet dan lost u geen probleem op maar werkt u vooral symptomatisch. Het probleem blijft bestaan, het doet enkel minder pijn (als u geluk heeft). Een holistische benadering (het geheel is meer dan de som van zijn delen – het systeem is de som, maar er is meer nodig) zorgt ervoor dat u het systeem plaatst in zijn context van gebruik en vanuit deze brede aanpak vertrekt. Een belangrijk model uit dit boek is het navigatiemodel (zie pag 251) dat alles wat u tot dan toe heeft verzameld in zijn context plaatst en een goede basis geeft om verder te gaan.

Uw systeem is niet langer een pleister op een houten been maar start het genezingsproces. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen