Samenvatting
Dit standaardwerk is de volledig herziene editie van het Leerboek keel-, neus- en oorheelkunde, verschenen in 2003. Aan deze nieuwe editie werkten een veertigtal specialisten mee, afkomstig uit Nederland en Vlaanderen. De aangeboden leerstof is uitgebreid en is verder toegespitst op het hedendaagse werkgebied van de kno-arts. In overeenstemming met de ontwikkelingen van de laatste jaren is de titel van het boek gewijzigd in Keel-neus-oorheelkunde en hoofd-halschirurgie.
Keel-neus-oorheelkunde en hoofd-halschirurgie omvat drie delen. Eerst worden het oor, het gehoor en het evenwicht behandeld. Daarna komen de neus en de neusbijholten aan de orde. Ten slotte worden keel en hals besproken. In elk deel worden systematisch de anatomie, de fysiologie en de verschillende onderzoeksmethoden gepresenteerd, gevolgd door de prevalentie, de diagnostiek en de behandeling van de verschillende aandoeningen. Nieuw zijn onder meer de hoofdstukken over hoorimplantaten, esthetische chirurgie van neus en aangezicht, slikstoornissen en slaapgebonden ademhalingsstoornissen. De tekst is rijk geïllustreerd met tekeningen en kleurenplaten.
Aanvullend op dit leerboek is het casusboek Keel-neus-oorheelkunde casuïstiek uit de dagelijkse praktijk, waarin zon 47 veel voorkomende ziektebeelden worden gepresenteerd.
Keel-neus-oorheelkunde en hoofd-halschirurgie is primair bedoeld voor studenten geneeskunde en arts-assistenten. Daarnaast is het een waardevol naslagwerk voor meer ervaren kno-artsen, huisartsen en andere specialisten.