Samenvatting
Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn vreugde en verdriet, voor het paradijs of de hel waar hij in leeft. Niemand kan de consequenties van zijn gedrag ontlopen, of die nu goed of niet goed zijn. Er komt voor iedereen een tijd waarin men de gevolgen van zijn daden jegens anderen en het leven onder ogen moet zien. De Mens oordeelt en straft zichzelf.
Zo begint het prachtig geïllustreerde boek Poorten naar het Licht, de Nederlandse vertaling van het oorspronkelijk in het Grieks en Engels geschreven Gates to the Light. De Cypriotische Stylianos Atteshlis, beter bekend als Daskalos, een mysticus, genezer en geliefd spiritueel leraar gaf jarenlang iedere maand honderden mensen onderricht in de “Stoa” waar ze gezamenlijk mediteerden op diverse thema’s. Toen zijn eveneens bewuste dochter Panayiota oud en wijs genoeg was, vroeg hij haar de meditaties te leiden en op deze manier zijn onderwijs met ervaringen te verrijken. Panayiota heeft na de dood van haar vader, Daskalos, een assortiment van die oefeningen en meditaties in dit boek verzameld. De prachtige geïnspireerde illustraties van Dominik Stauch verhelderen de mystieke, hier en daar wat complexe meditaties.
“Oprechte meditatie,” zegt Daskalos, “is een weg naar God, God in ons. Ik kan je daar niet heen brengen, ik kan je alleen maar de weg wijzen. Je moet deze tocht zelf maken om de hoogste bewustzijnstoestanden en de prachtige, ware Werkelijkheid te ervaren.”
Daskalos leert ons: Wanneer het materiële leven zwaar wordt, moeten we, in plaats van een oplossing voor onze problemen buiten ons te zoeken, juist naar binnen keren om vrede en geluk te vinden. Door observatie, concentratie en meditatie blijven we geduldig werken aan onszelf. We moeten ons realiseren dat we op een bepaalde positie in het leven zijn geplaatst, met karmische verantwoordelijkheden en kansen. Om spiritueel te groeien moeten we zowel onze giften als onze schulden honoreren. Als we ons niet bewust zijn van God in ons, kunnen we ons niet verbreden en ons niet bewust worden van het Eeuwige Nu. We moeten ons leven tot één meditatie maken.